24 лв. за преглед? Абсурд, отсече здравният министър

БЛС вече одобри сумата за лекарски преглед без направление
Обновена: 21 апр 2011 12:21 | 21 апр 2011 12:19,
126
24 лв. за преглед? Абсурд, отсече здравният министър
Снимка: Булфото

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов се обяви против исканата от лекари такса от 24 лева за преглед при специалист без направление.

Той обясни, че в момента Здравната каса поема от 8 до 15 лева от тази сума.

Д-р Константинов се надява предложената такса да не бъде приета и добави, че министерството няма механизми за въздействие над Българския лекарски съюз (БЛС).

Минималният праг за цената на консултацията обаче вече бе одобрена от съсловието на Събора на БЛС през уикенда.

"Лекари, които не спазват новите разпоредби, ги грозят мъмрене, глоби и дори временно отнемане на лекарските права", съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Пациентските организации обаче скочиха срещу решението и обясниха, че то е незаконно и прилича на картелно споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
do 102 преди 13 години
Братле, нищо лично, но пишеш много неграмотно, поне 10 правописни грешки в 3 изречения имаш :)
124
0
 
0
 
! Отговори
kosta преди 13 години
ima samo edin na4in da se opravi zdravnata sistema i toi e xorata da sprat da si pla6tat vsqkakvi osigurovki,zavinagi.ne se li smaje glavata zmiqta 6te e jiva.narode i tozi pat kakto vsi4ki ostanali te pravqt na glupak i te navirat na ku4eto v gaza ama vse po-navatre.sprete ne pla6taite osigurovki,po bolni nqma da stanete garantirano e,ako oba4e prodaljavate,parite 6te potavat v djobovete na tezi odavna nekadarni prestapnici lekarite i 6te stavata vse po bolni i po bolni.ima alternativi!
123
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
хм..тия бели престилки се опитват законно да узаконят рекета който ни налагат..кожудери и безочливи същества щом става дума за пари...и защо ни развалят празника днес с подобни новини?
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нямам нищо против да платя и 50 и 100 лв, щом човекът може да ми помогне. Мисля, че не всеки трябва да взима високи цени за прегледи, а Министерството на здравеопазването да ги степенува по опитност.
121
0
 
1
 
! Отговори
до 121 преди 13 години
А направи ли ти впечатление, че става въпрос за цената на частен преглед?
120
2
 
2
 
! Отговори
камелия преди 13 години
А плащаш ли всеки месец вноска на майсторите-електротехници?
119
3
 
2
 
! Отговори
88 преди 13 години
Във времето на пазарната икономика всеки има право да си оцени труда на колкото реши. Пазара ще определи . Значи всеки може на си обяви каквито иска цени за стоки и услуги, само лекарите не. Защо? Преди месец ми изгоря бйлера, повиках по обява майстор-електротехник в къщи. Човека ми каза- взимам 40 лева само за да погледна и да кажа какъв е проблема. Според обема на работата зависи заплащането. Цената ме устрои, платих си, майстора ми оправи бойлера и край. Чакам мнения.
118
1
 
4
 
! Отговори
пекар преди 13 години
Да се осбободи пазара на лекарския труд и тогава ще видим колко струва един преглед.В тази държава недоучилите и комунистите още ни викат здравни работници.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си признае колко пъти по 24 лева е взел под масата господин министъра докато е работил като акушер- гинеколог. Да не се държи като ощипана госпожица, а да помисли дали ще останат лекари и сестри да го лекуват и да се грижат за него, когато му се наложи. Защото и той може да има нужда от болница.
116
3
 
5
 
! Отговори
gogo преди 13 години
цитат на 103до марти"Стананал сам лекар за да лекувам хората,обаче постояно се ощвращавам да ми идват нахални селянчета с бмв-ета и други скъпи коли и да ми викат че сам им бил дължен да им слугувам.Такива като теб като кихнат 2 пъти викат лекар и искат какви ли не грижи,бесплатно"Ако тоя дето го е писал с толкова грешки е наистина лекар, спукана ни е работата
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това с БЛС е картел.Абсолютно незаконна практика в ЕС.За съжаление в БГ е пълно с подобни безумия.Всякакви съсловни организации прокарват правила несъвместими с принципите на свободната икономика.Лобита на адвокати, доктори, застр. комп., банки, нотариуси, счеоводители, архитекти са направили удобни за тях самите правила без да зачитат обществ. интерес.Минимални цени, ограничения за практикуване?!В средновековието е имало цехови организации, които са ограничавали упражняването на занятия!
114
0
 
4
 
! Отговори
лекар-некадъРник преди 13 години
брекети по 4000 лв няма -аре сега и залъгалки за пубери.Що не се оплачеш от зъбарите,бе мен?Или те не са медици според мярката ти?Плащате и мълчите там.Когато държавата си прави оглушки и не плаща услугите адекватно,плащаме ние всички здравата и..мълчим-за горивата,за храните,за медицината ни.Да замълчим тогава
113
0
 
2
 
! Отговори
лекар-некадъРник преди 13 години
))) Весели празници и гледайте да не ви срещне Гоце-ловеца и ББ-мутреца по пътищатаааааааа.пардон и по 30 лв напреглед,плийзззззззз ;-))
112
5
 
3
 
! Отговори
до нахален лекар преди 13 години
Заради такива закъсали лекари ,дето в ниската заплата си намират оправдание да НЕ лекуват и се чудят откъде и как да те одрусат НЕ плащам здравни осигуровки!Правя си профилактика и си плащам на ръка. За съжаление вече и там където ходя ,независимо от всичко те претупват. Явно не само парите са причина.Брекетите на всяко от децата ми са за по над 4000 лева. Като как си мислите ,че човек може да извади такива пари? Аз ще ти кажа:Като дойде в работилницата да му оправят колата и сто кожи са му малко!Сега разбираш ли ,че се одрусваме взаимно и нито лекарски услуги са като хората ,нито останалите цени!
111
0
 
0
 
! Отговори
jjj преди 13 години
ama i lekara ti zaplatata ne mu e 200 E nali?
110
2
 
2
 
! Отговори
SISI преди 13 години
RABOTQ V ITALIA I PRI POSE6TENIE NA LI4NIQ LEKAR NE ZAPLA6TAM NI6TO, A ZA PREGLED PRI SPECIALIST - 20E, NO ZAPLATATA MI NE E 200E, A MNOGO POVE4E....
109
0
 
3
 
! Отговори
нахален лекар преди 13 години
ДО МЕХУР555Аз лично не взимам рушвети,а иначе спешна помощ е безплатна.Мога да ти кажа обаче че най-голями претенции имат не осигурени лица.Аз не искам рушвети искам нормална заплата.Според теб нормално ли е да работиш по 36 или 48 по 5-6 дни без почивка и после отново и отново.Какво качество може да предложи такав лекар и как да не е изнервен.Никой не иска да работи на 2-3 места като роб.На 2 место да не ти дават повече от 200-250 лева
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наближава времето, когато ще започне кампания за НЕПЛАЩАНЕ на здравни осигуровки. Все пак те не са данък и неплащането им не е престъпление - ако не сте наети работници, въобще не плащайте. Спешната помощ ви е безплатна. Ако се наложи скъпа интервенция си ги плащате за определен период назад (при това само ако ще ви излезе по-евтино така, инак си плащате като неосигурен и всички лекари ви се радват). Хайде, весели празници.
107
5
 
10
 
! Отговори
WWW преди 13 години
80% от лекарите в България работят само за пари а не с цел да те излекуват .
106
0
 
1
 
! Отговори
ДО 86 преди 13 години
ТОЧНО ТАКА Е! Напълно съм съгласен.