Картончетата на топразузнавачите ни остават скрити

НС отхвърли предложение на сините за промени в Закона за досиетата
Обновена: 4 май 2011 13:03 | 4 май 2011 13:03,
25
Картончетата на топразузнавачите ни остават скрити
Снимка: Булфото

Парламентът отхвърли предложение на Синята коалиция за промяна в закона за разкриване на досиетата.

Депутатите Иван Костов и Йордан Бакалов предлагаха да се осветлят сътрудниците на бившата Държавна сигурност, които след 1991 г. са били началници на отдели или сектори в разузнаването.

Според действащия закон на проверка подлежат директорът, зам.-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и сектори в служба "Военна информация" към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба.

За началниците на отдели и сектори в двете разузнавателни служби след 16 юли 1991 г. е направено изключение.

Иван Костов посочи, че целта на предложението е да се освети връзката, създадена между организираната престъпност и Държавна сигурност.

„Висши служители на ниско ниво в бившите служби за сигурност създадоха организираната престъпност в страната, смисълът на предлаганата от нас промяна е да се видят тези връзки“, каза Костов и призова ГЕРБ да подкрепят законопроекта.

Той допълни, че с приемането на този законопроект БСП ще "изпие горчива чаша". Колко пълна ще е тя, зависи колко хора са скрити от този параграф, вкаран в закона по искане на представители на партията в миналия парламент, допълни депутатът.

Според БСП обаче предложението на Синята коалиция не е адекватно.

„То е излишно и носи вреди на българските интереси. Темата за Държавна сигурност се използва като средство за политическа реанимация на политически имидж и като политическа виагра срещу спадащ рейтинг", заяви Ангел Найденов.

В крайна сметка с 16 гласа "за", 20 – "против" и 68 въздържали се поправката, внесена от лидера на ДСБ Иван Костов и Йордан Бакалов от СДС, не беше приета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Синя коалициядосиета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Въпроса е за кого работи Лостов? Кой му дава жега отзад на него?
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Картончетата на сините ще се видат когато чуждите разузнавания почнат да си показват агентите, техните картончета са там
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коя друга държава си е разкрила разузнавачите?! Това е ненормално просто! Кой ще иска да става разузнавач при такава среда? И кога Костов ще бъде осъден, че ми писна от изцепките му!
1
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да извадят картончетата на сините, първо. Да се види те за кого работят. За България не е, то е ясно.