Мълчанието на съдиите водело до спекулации по техен адрес

Лазар Груев: Кандидатурата на Величка Цанова не е политическа!
Обновена: 5 юни 2011 18:15 | 5 юни 2011 18:15,
31
Мълчанието на съдиите водело до спекулации по техен адрес
Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Снимка: Булфото

По-активно присъствие в публичното пространство препоръча председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев на ръководителите на съдилища в страната.

Той заяви, че заради мълчанието на съдиите често по адрес на тяхната работа се правят некоректни и неверни коментари. Самият Груев обеща да промени своята медийна политика. Това стана по време на традиционния отчет, който председателят на Върховния касационен съд прави на среща с журналисти.

Мълчанието на съда ражда спекулации и неверни интерпретации, каза още Лазар Груев, който през първите три години от мандата си се очерта като „мълчаливия председател на ВКС”.

Свръхнатовареност, липса на държавна политика по отношение на алтернативните методи за решаване на спорове, какъвто е медиацията например, проблеми с призоваване с експертизите, на места на ненормални битови условия, това е записал в отчета си до парламента Лазар Груев за изминалата 2010 година.

Изборът за председател на Софийския градски съд пък поставил няколко въпроса, на които ВСС трябва да даде отговор. Един от тях е как четирима от гласувалите членове промениха за няколко минути мнението си, подкрепяйки първо Величка Цанова, а след това Владимира Янева, каза Лазар Груев пред журналисти.

На първия тур при изборите за Цанова гласуваха девет от членовете на ВСС, а на балотажа я подкрепиха само петимата, които издигнаха кандидатурата й.

Според Груев това е или раздвояване или предварително подготвен сценарий. Притеснително е и това, че се проверява биографията на един съдия от страна на вътрешния министър.

Аз никога не съм коментирал назначения в МВР, каза Груев, който не намира нищо укоримо в това, че над 100 съдии са подкрепили с подписка кандидатурата на Цанова.

Не е вярно, че кандидатурата на Цанова е политическа, съдиите не разбират терминологията "политическа кандидатура". Това изказване е обиждащо, каза Лазар Груев.

Подкрепихме с още четирима мои колеги съдия Величка Цанова за председател на СГС, защото е изключителен професионалист, каза председателят на ВКС.

Той споделя извода на доклада на европейската асоциация на съдиите, че непремереното говорене излага на риск независимостта на съдебната система и нарушава върховенството на закона.

Лазар Груев е съгласен с идеята делата срещу полицаи да се върнат към военната магистратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Защо? преди 13 години
Мога ли да запитам защо не избрахте Любомиров за шеф на Градския съд съдия, произнесъл осъдителни присъди и човек, дал единствената подробна програма за реформиране и подобряване работата на СГС? Статуквото ли предпочитахте да пазите? Сега да ви пита човек дали не направихте СГС гнездо на змии и кой ще гаси пожара при евентуални припламнали кавги и интриги? Как така в САЩ жените-магистрати са изключение, а вие напълнихте съдилищата с жени? Вие модно ревю ли ще правите или работа ще вършите?
29
0
 
1
 
! Отговори
Бивш студент преди 13 години
Проф.Груев, навремето преподавател по Икономика и организация на промишлеността ми беше проф. Чалъков.Та по повод некачествената работа на един министър на промишлеността,той се изказа за неговите бивши и сетне наши преподаватели с думите "Възпитали са го: направили са от телето ВОЛ!" Спомням си тези думи, разсъждавайки,че Вие, доц. Б.Велчев, проф.Мингова, проф.Евг.Танчев, професорите Корнезов, Ананиева, Джеров сте преподавали, вкл. и възпитавали почти всички съдии, вкл. и тези от елитните съдилища СГС и САС. Дали пък мнението на проф.Чалъков не е в сила и за някои, за да не кажа немалко, съдии?
28
0
 
1
 
! Отговори
Мери преди 13 години
Професоре, вашето мнение съдиите да не мълчат, а да обясняват, не ме изпълва с особено въодушевление. Видяхме съдия Александра Й. От СГС как се изказа по повод на забележка на журналисти от в-к Труд относно конфискация на част от имуществото на Ковачки . Преподавал съм на студенти и на умни, и на такива с невисоко културно ниво, но такова дръпнато изказване като на вашата съдийка много рядко съм чувал. Признавам си,че ако ми беше студентка, щях да й се накарам и да я изхвърля като *** от аудиторията. Една поговорка гласи,че с какъвто се събереш, такъв ставаш. Съдиите боравят с престъпници; перифразирайки посочената поговорка, се получава,че с течение на времето те усвояват каруцарския им език. Излиза,че поговорката за съжаление е вярна... Така че е по-добре съдиите по-рядко да говорят и то за предпочитане такива, които имат поне малко от малко културно ниво. Дано те не възприемат и нрава на престъпниците, че тогава зле за държавата.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Toз не беше ли солташака на Гоце Триперо?!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това ГРАМТИКА нова наука ли е ???
25
0
 
3
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Лазаре, Лазаре, Лазарееееее, Лазаре, Лазаре ! Съдебната система не е била независима от мноооооого, много години, а върховенството на закона се изразяваше в становището на някоя руса кифла, чела недочела. По настоящем в Българският съд, законодателството на страната няма ни най-малко значение.Аз съм юрист, на който се налага да работи с този съд всеки ден и като такъв, мога да си позволя да декларирам горепосоченият факт, а ако се наложи и ще го докажа.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човече върни се във трети клас да се научиш на грамтика.После давай квалификации.Съдии, а не съдиЙ.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Президентът Първанов най-добре от всички виждаше, че тройната коалиция си отива и полагаше голямо старание да намали негативните последици за БСП. Той осъзнаваше каква е силата на съдебната власт, при което и да е правителство, ето защо се постара да направи необходимите промени. По негово внушение, двата най-важни съдебни органа Върховния административен съд и Висшия съдебен съвет бяха реконструирани по формулата 8:5:3, което му позволи, неговите хора в тях да имат болшинство. И сега е ясно, че в същност той все още ги ръководи.
22
0
 
4
 
! Отговори
КОСТАДИН преди 13 години
НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ИМА КАРДИНАЛНИ ПРОМЕНИ В ТАКА НАРЕЧЕНАТА "НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА" !!! НЕКА ПОГЛЕДНЕМ СПРАВЕДЛИВОСТА КОЯТО РАЗДАВА ТЕМИДА !!! ТА НАЛИ 20 ГОДИНИ ВСЕКИ КРАДЕ И УБИВА ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ НЯМА СПРАВЕДЛИВИ ПРИСЪДИ ЗА ДОКАЗАНИ УБИЙЦИ И ОЧЕВАДНИ КРАДЦИ !!! ПРОМЯНАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД НАЗНАЧЕН ОТ Г.ПЪРВАНОВ /НЕГОВО ЛИЧНО ПРОТЕЖЕ/!!! И ОТ ТАМ НАДОЛУ ВСИЧКИ КОРУМПИРАНИ СЪДИЙ!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАЛИ И ГРУЕВ Е НАЗНАЧЕН ОТ ГОЦЕ, ТАКА ЧЕ ВСИЧКО Е ЯСНО...
20
0
 
3
 
! Отговори
милостив преди 13 години
В една скотобойна да ги нахакат и после- в екарисажа! Където същите тия *** пратиха надеждата на народа за справедливост! Мисля, че е честно, а вие?
19
0
 
3
 
! Отговори
blackradio преди 13 години
Ц ц ц ц в БГту се пълно със супер изключителни и превъзходни прУфесионалисти пък никъде нищо не върви както трябва.И тоя на хранилка и живее на друг свят. Били свръхнатоварени и работели в лоши битови условия. Звучи като Великия Поход на гемията "Дръзки" - "беше много трудно-проверихме един кораб".Смешници, повярвали, че са богоизбрани, а са кукли на конци.
18
1
 
3
 
! Отговори
Г-н Груев преди 13 години
Не ви ли е неудобно, че за 3 месеца доверието във вас се срина с цели 4% и достигна жалките 14%? Или вече го ударихте на непукизъм и безочие?! Разбирам,че сте яростен привърженик на 3 Н: независимост, несменяемост, неприкосновеност, но не смятате ли,че към него трябва да се прибавят още Непукизъм и Некадърност и 3 Н да се трансформира в 5 Н? Вие все още ли се смятате за стълбовете на държавността или голяма част от времето си изразходвате в оплаквания до в-к Билд, ЕАС, ООН? Смятате ли,че хората ви дължат уважение след непрекъснатите гафове и прояви на наглост на черните и червените тоги? И все още ли смятате,че съдиите от СГС и САС заслужават да се смятат елитни такива?
17
2
 
5
 
! Отговори
Без лозунги! преди 13 години
Съдия Груев, вие говорите общи неща. Кажете за съдия Александра Йорданова как за укрити данъци на стойност 16 млн лв осъди Ковачки на 3 г. условно; това не ви ли направи впечатление; защо същата нахока журналисти на в-к Труд и се държа не като културен човек, а като квартален гамен. Обяснете защо Лада "Галина", бивш съдия от СГС, сега на работа в САС, освободи Маргените, как така 5 години се точи това дело, поркурори и съдии разчитаха много на него, а тя дойде като Радецки с гръм и ги оневини, приемайки,че банда има , ама тя си няма главатари; обяснете присъдите/решенията на съдиите Чочкова, триото Михови, Крънчева; поведението на Крънчева, Магдалинчева, Коев; на съдия Начев от кюстендилсикя окр.съд, на шефовете на адм. окр.съдилища във Варна и Бургас. Това ни интересува, а не лозунгите от типа "Дайте да дадем". И кога най-после ще престанете да използвате неперкъснато довода "липса на категорични доказателства"? Станахте не за срам, а направо смешни.
16
1
 
7
 
! Отговори
Съдия Груев преди 13 години
Г-н Груев, в правото сте си като кадровик на съдебната с-*** да се възмущавате,че съдия В.Цанова не стана шеф на СГС. Но хайде да си припомним 2007 г., когато БСП, НДСВ и ДПС като партии, завзели властта, смениха състава на ВСС и назначиха в него свои маши, така че ВСС се превърна в политически орган,който трябва да ръководи съдилищата на РъБъ. Напр. проф.Мингова беше преди това зам.шеф на парлам.група на НДСВ. Вие пък бяхте юридически съветник и дори шеф на Правния съвет на президента; същото важи и за гл.прокурор Б.Велчев. И така, двамата от уважавани преподаватели в ЮФ се превърнахте без нито един ден стаж съответно в топсъдия и гл.прокурор на страната. А такива трябваше да бъдат хора с опит, от кариерата. Сега се бунтувате с/у избора на съдия Янева за шеф на СГС та случаят е аналогичен! Мога ли да запитам защо не избрахте Любомиров за шеф на Градския съд мъж и човек, дал единствената подробна програма за реформиране и подобряване работата на СГС? Статуквото ли предпочитахте да пазите? Сега да ви пита човек дали не направихте СГС гнездо на змии и кой ще гаси пожара при евентуални припламнали кавги и интриги? Как така в САЩ жените-магистрати са изключение, а вие напълнихте съдилищата с жени? Вие модно ревю ли ще правите или работа ще вършите?
15
1
 
7
 
! Отговори
АФРИКАНСКИ преди 13 години
Я ПРИПОМНЕТЕ НА ТРЪТЛЕСТАТА В.ЦАНОВА ОТ КОЯ КВОТА НА ЖИВКОВСКИЯ РЕЖИМ Е ВЛЯЗЛА ДА УЧИ ПРАВО В СОФ.УНИВЕРСИТЕТ.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съдии, депутати, прокурори-всички са от един дол дренки, прокурорите от 9 дерета вадят вода за да оневинят престъпниците поради корупция и мързел, за съдиите най-страшното е да не осъдят някой виновен, защото Черничкия няма да им разпределя апетитни дела, а депутатите неуморно творят все по-налудничави закони в полза на престъпниците, дори ако някой прокурор повдигне обвинение, и някой съдия осъди престъпник - депутатите ще създадат закон и ще го освободят -пример Т. Дончева и закона "Ванко-1"
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом са невинни, защо трябва някой да ги защитава?! Нека работят, за да си заслужат 5 000 лева заплата, антикорупционните пари, които обаче не ги спират да лапат рушвети, и 13-тата и 14-тата заплата, а не да хленчат, че хората основателно ги мразят, защото вредят на данъкоплатеца!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С колове да ги пречукат, мама им корумйпирана *** и разбойници! Народен съд, един дълъг откос с калашника и да ги заравят в трапа тия ***!!!! Иначе няма да се оправим, престъпниците винаги ще ги пускат да тормозят честните хора!
11
0
 
7
 
! Отговори
гоце преди 13 години
Каква мазна физиономия!Егати,смешника!!!