Сидеров не си помогна, тика напред Доган

Афис: ГЕРБ отстъпва на "Тройната коалиция" минус НДСВ
Обновена: 6 юни 2011 15:56 | 6 юни 2011 15:55, Екип на Dnes.bg
519

 

26% от българите биха гласували за ГЕРБ ако изборите се провеждат в края на май. Това е спад с 2 на сто спрямо април, сочи национално представително проучване на Агенция "Афис".

Интересен е моментът, че за пръв път след последните избори, двама представители на бившата "Тройна коалиция" биха получили сумарно повече от ГЕРБ, коментират анализаторите.

Към края на май "за" БСП биха гласували 18%, докато "за" ДПС – 9 на сто. Събрани двата електората дават 27 пункта или с процент повече от гласовете, които би получил ГЕРБ.

В анкетата 4% от хората са посочили, че биха дали гласа си за "Синята коалиция", 3 на сто за "Атака", 6% за други формации, а цели 33% не могат да решат или изобщо не биха гласували.

В сравнение с април БСП качва по-малко от процент, а печелившият се оказва Ахмед Доган, защото ДПС повишава подкрепата си с близо 3 на сто – от 6,3% през април на 9,1 на сто през май.

Тези числа винаги са били предмет на случайни движения нагоре и надолу с 1-3%, но тенденцията е еднозначна, допълват от "Афис".

По-детайлните разбивки показват, че всъщност избирателите от турския етнос са се сплотили около ДПС. Ако през април 52% от тях са декларирали желание да гласуват за ДПС, то през май този дял е вече 72%.

Обяснението е просто. Изследването на "Афис" е започнало ден, след онази петъчна молитва в софийската джамия, която беше прекъсната от акцията на "Атака".

"Засега обаче тези начинания от хората на Сидеров успяват да предизвикат остра обществена реакция и отлив на симпатизанти, защото ДПС не "върнаха услугата" с някакви демонстрации на политическа истерия. Но ходът на Сидеров върна страха сред българските турци, имайки предвид, че "Атака" все пак се смята за част от властта", уточни пред Dnes.bg социлогът Чавдар Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
24
 
! Отговори
56 преди 12 години
По-детайлните разбивки показват, че всъщност избирателите от турския етнос са се сплотили около ДПС. Ако през април 52% от тях са декларирали желание да гласуват за ДПС, то през май този дял е вече 72%. ПОКЛОН ВОЛЕНЕ ЕВАЛА ТИ.... КОГАТО ИМА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ЩЕ ГО ИМА И ДОГАНЧО В НЕГОВИЯ САРАЙ.........
18
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Волен Сидеров набира страшна сила за голяма радост на България. Изследванията го показват, това тук са някакви измислени цифри.
17
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сидеров си свърши добре работата. В момента в който се появи реалната възможност ДПС да бъде разцепено или поне намалено влиянието му в смесените райони, и Атака спретна активно мероприятие изцяло в услуга на Доган, само ден след като той излезе на светло след цели 2 години мълчание.
16
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Сидеров не си помогна, тика напред Доган"Ето каква е ролята на Сидеров.
15
26
 
12
 
! Отговори
ЛОВЕЦ преди 12 години
Пълна манипулация!! Атака сега ще вземе гласовете от герб ,както те ги взеха на предните избори , и ще има поне 15% гласове , дпс около6% !
14
9
 
16
 
! Отговори
Костов преди 12 години
А Иван Костов до колко процента трябва да падне, за да рабере, че трябва най на края да слезе от трона и даде път на друг? Какава е тая жалка опозиция?
13
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За пореден път се потвърждава тезата, че партия АТАКА е план на ДПС, за укрепяване на партията и разцепване на гласуващите българи. Евтин популизъм, а овцете независимо дали са български, турски или *** ще ги стригат на есен :)
12
41
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САМО ГЕРБ!!!!!
11
7
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Трябва да призная ,че съм изненадан сините *** са успели някак си да съхранят своите 4% брей!
10
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой се тия 26% кой са за Герб че нещо не ми е ясно кой са нека се представят стига глупости какво мислите че народа пак ще се продаде така ще стане ама друг път аз не познавам човек който ще гласува за Герб
9
8
 
45
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ преди 12 години
воленчо работи за МЕДИ ДОГАНОВ още ли не сте разбрали, той се напълни вече с пари.
8
12
 
18
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
КОМ.ПАРТИА "ГЕРП" - 26%ДПС - 9СИРЕЧ НОВАТА ДВОЙНА КУАЛИЦИА ИМА 35%ИЛИ ДВОЙНУ ПОВИЧЕ *** КУНКУРЕНТИТЕ БСП С 18%ГЕРП - ДПСВЕЧНА ДРУЖБА, ВЕЧНА ДРУЖБА, ВЕЧНА ДРУЖБА, ВЕЧНА...
7
26
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога няма да спра да се чудя как така има хора, който биха гласували за бсп. Явно се плаща добре, иначе не виждам причина разумен човек да гласува за тези.
6
53
 
14
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Пълни глупости."Атака" дръпна много напред - особено от към млади хора.
5
27
 
47
 
! Отговори
НФСБ преди 12 години
Подкрепата за ГЕРБ е под 20% и това е сигурно! На АТАКА и 3% са и доста завишени по скоро 0.5% или най много 1% !!!
4
11
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това беше целта на акциите на Сидеров - сплотяване на електората на ДПС
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя пък. Ще ти се
2
61
 
37
 
! Отговори
Mushmorok преди 12 години
Смешно заглавие от днес.бг! А и резултатите не са реални АТАКА има много над 3%!
1
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде да ви е честито. С Доган към светли бъднини.