ЕС оставя България и Румъния извън Шенген, засега

Чака се юлският доклад на ЕК за реформите в съдебната система
9 юни 2011 15:38, Елка Василева
127
ЕС оставя България и Румъния извън Шенген, засега
Снимка: Архив Булфото

Европейският съюз ще остави България и Румъния извън Шенгенското пространство в близкото бъдеще, въпреки че двете страни са изпълнили необходимите технически критерии, съобщи Асошиейтед прес.

Днешното намерение на вътрешните министри от ЕС е на фона на засилващи се опасения от нелегална имиграция и престъпност на континента.

Шенгенската система за свободно пътуване вече бе нарушена от плана на Дания да възстанови митническите проверки, посочва АП.

Германия разкритикува Дания, че е подкопала един от крайъгълните камъни на европейското единство с планираните гранични проверки.

Холандия обяви днес, че оставя за догодина решението кога България и Румъния да станат част от Шенгенското пространство за свободно движение, предаде Франс прес, като се позова на холандския министър за имиграцията Херд Леерс.

Още е прекалено рано да се вземе решение и без съмнение ще трябва да мине известно време, преди да сме в състояние да го направим, обясни Леерс. Той подчерта, че при това Холандия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген след изпитателен период.

Ще изискваме от новите страни да контролират ефективно общите ни граници. Освен това е наложително съдебните реформи в България и Румъния да са ефективни и необратими, каза той.

Правителствата на страните членки на Шенгенското пространство очакват доклада на Европейската комисия, който трябва да бъде публикуван през юли, за реформите на съдебната система и за борбата с корупцията в двете страни, отбелязва АФП.

Още по темата

Ще проучим внимателно този документ, заяви Леерс и подчерта, че решението на неговото правителство ще отнеме известно време.

Холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен заяви, че България и Румъния не са готови да се присъединят към Шенген, предаде австрийската агенция АПА.

Изпитателният срок ще продължи до следващия доклад на комисията, предвиден за 2012 г., уточни анонимен холандски източник.

Холандското правителство попари надеждите за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенген, като поиска изпитателен период от най-малко една година, за да се убеди в тяхната способност да контролират границите на общото пространство без вътрешни граници, отбелязва АФП.

Агенцията припомня, че за приемане на нови страни членки е необходимо единодушие на сегашните 26 шенгенски държави.

Резервите на Холандия са споделяни от Франция, Германия, Швеция, Финландия и Дания. Тези държави са обезпокоени от корупцията в България и Румъния, която според тях подкопава способността на двете страни да се борят срещу организираната престъпност и да контролират реално външните граници на Шенген за незаконен трафик, включително на хора и наркотици.

"Германия иска да се убеди, че ситуацията в (България и Румъния) се нормализира и подобрява, що се отнася най-вече до корупцията, юридическата сигурност и правовата държава", заяви в Люксембург германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих.

Източници от германската делегация съобщиха, че Фридрих и френският му колега Клод Геан са се споразумели да изчакат публикуването на доклада на Европейската комисия през юли, преди да вземат решение.

Европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом призна тази сутрин, че не очаква на днешната среща да бъде определена дата за присъединяване на България и Румъния към Шенген, предаде АПА.

Шенгенското пространство за свободно движение включва 22 от 27-те държави от Европейския съюз - без Великобритания и Ирландия, които и не искат да влизат в него, Кипър, Румъния и България. В Шенген са Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не членуват в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех родните Андешковци и прочие селски хитреци умрела и на европа дудата за нас нали си има границата сеа да видим ко юе лъжат освен бойко да си построи шенген у нас и да го открие
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алоооооооооооооооооо Боко големата Токва алоооооо Цуции каде си бе Пудел ко става майна нали щяха ви земат ко стана бре герберастите а клекна ли прословутата европа над главата ви да ви напълни големите гьонсуратски устици а сега на кой ще ревете на уорлик ли Тиквата защо мълчи сега да иде да оркие у холандия екой публичен дом мой и да работи вътре
120
1
 
2
 
! Отговори
EL TURKO преди 13 години
Nay bednite strani v Evropa sa Gurciya, Portugaliya i sled tova sa Bulgaria i Rumaniya!!
119
1
 
6
 
! Отговори
hihihihihihihih преди 13 години
Бъдете реалисти хора,кой ще отвори централния компютър на мафия и руски агенти.Искате шенген,свалете всичките партии,президент,парламент...Коя държава не може да справи с мафия и коръпция,ама само тази която се оправлява от такива....всичко останало с което ви пълнят главите за технически проблеми е глупост...
118
0
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
до 120 - съгласен съм с теб ! и аз ще им таковам шънгена и тези женкьовци !:)
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kato tolkova ne ni obi4at da ni gonqt ot EC,za kakvo togava ni prieha?da mi razpravq nqkakuv si holandec,4e za nishto ne stavame i t.n.Izvinqvai,dlujen li sum da se sramuvam,4e sum bulgarin i trqbva li da si trepeme ***,zashtoto na nqkoi mu pre4at.Are da im *** maikata,pritrqbvalo mi e shengen i tupata holandiq.
116
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не обича бедняците,а както се знае това са двете найбедни страни в Европа.Да не говориме,че всеки на запад знае че кризата не е отминала и е само в затишие.Хората очакват все потежки години в криза,само ние се биеме в гърдите че вече сме отвъд кризата и й се плезиме.Смях.А и да не забравяме че все по малко европейци вярват в оцеляването на ЕС.
115
1
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
ЕВРОПА е древно - персийска принцеса и ЕВРОПА Е БЪЛГАРИЯ !!!дреме ми западните племена какво си мислят :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))00
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как ще ни искат,когато е пълно с *** които крадят,просят и проституират!Единственото ни утешение,че повече се говори за румънските *** отколкото за българските.Ама и нашите им отстъпват с малко!
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Izobshto za kakvo ni e tozi shengen i EC.Taka i taka sme v dobri otnoshenia s USA,neka da stanem shtat i Obama da ni e prezident.Sushto taka nashite *** si prili4at s mrksikancite
112
3
 
2
 
! Отговори
elica1204 преди 13 години
Това се очакаваше и е логично разсъждение върху състоянието на страната в момента ...!Даже не бяхме и за ЕС, но ни пуснаха по политически причини. Пита се в задачата *Колко ще харчи сега бюджета за вноски, след като Борисов се натиска да плаща там, където не ни искат ???Минаха го по правилата на играта - ще плащаме, но няма да сме в Шенген !Това ми прилича на национална измяна от страна на ГЕРБ и конкретно шефа му !
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА СИ НАПРАВЯТ ЧАЛГАРСКИ ШЕНГЕН ХАХА
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АХХАХА АМА МНОГО МИ Е СМЕШНО КАК РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ВЪРВЯТ ЗАЕДНО СЪЩО КАТО ДРУГАРЧЕТА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА ХАХА ХВАНАТИ РЪКА ЗА РЪКА ХАХА
109
3
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
кефа се! писна ми от "европейци- *** "- България да си седи на място ! стига западняшка и източна азиатска помия ! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!
108
2
 
4
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 13 години
Аз ако съм жител на страна членка на Шенген с две ръце ще гласувам БГ о РО да останат извън този съюз. Като знам каква *** ще нахлуе от там и как ще осерът цяла Европа. *** трябва да си стоят в ***....
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те ЕС си вкараха вече един автогол - стига им
106
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бойко- убавецкак ще си харчиш мангизите бре толкова са много вече
105
4
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 13 години
Извинявам се на България за закъснението за шенген, но някой комунист постоянно ми подлива вода.Ах само да разбера кой е ?Цветанов къде си да ти възложа задачите...
104
4
 
5
 
! Отговори
до 103 преди 13 години
Леле, не знаех, че Бойко Борисов и Цветанов управляват и Румъния и затова не са им определили и на тях дата за техническото присъединяване към Шенген. Братя румънци, да знаете, че вече бат Бойко ви управлява и вас. И вече на него ще се сърдите, ако нещо не е в ред. А ако всичко е в ред -- да благодарите на СерГей Станишев.
103
0
 
7
 
! Отговори
:@:@ преди 13 години
Европейските гадни ги е страх от нашите ***. Нали говорят много за интеграция? Що не вземат да се опитат?