Депутатите чисти. Работят ударно допълнително!

Нямало нищо нередно, ако няма конфликт на интереси
Обновена: 29 юни 2011 15:05 | 29 юни 2011 14:00,
61
Депутатите чисти. Работят ударно допълнително!
Снимка: архив, БТА

Депутати нямат намерение да се отказват да заработват допълнително извън работата им в парламента. Те обаче смятат, че дейността, която извършват, трябва да е регламентирана и да нямат конфликт на интереси.

Поводът за коментарите ми станаха публикуваните данни на Сметната палата за доходите на избраниците за миналата година, от които стана ясно, че разполагат със завидни средства, както и скандала с консултантския хонорар от 131 хил. лева на Лъчезар Иванов.

Над 200 хиляди лева данък от продажбата на фирмата си на италианска компания е внесъл председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

„Продадох фирмата си, за да бъда чист пред медиите, пред хората и пред избирателите и да не казват, че като народен представител се възползвам от обществени поръчки. Знаете как е, когато имаш частен бизнес”, коментира той.

Велчев е декларирал 2 296 600 лева от продажба на фирмени дялове, като добави, че е градил компанията си 22 години и е внесъл нужния данък след продажбата.

Още по темата

„Така се изкривяват нещата тук, че когато човек плаща данъци, е или глупак, или мошеник“, добави Велчев и подчерта, че сравняването му с Доган било некоректно.

„Може би медиите трябва да показват хората, които плащат високи данъци – след като се докаже произходът на парите. Когато един човек плаща високи данъци, от честен труд, трябва да бъде даже поощрен, а не охулен“, заключи Красимир Велчев.

„В НС и в изпълнителната власт трябва да влизат хора, които са се доказали с дейността си, категоричен беше и Румен Стоилов от ГЕРБ.

Той обясни, че е дал заем от 1,6 млн. лв. на фирми, които работят, и на нито едно физическо лице.

По думите му това са средства, които е натрупал в периода, преди да стане народен представител, от бизнес в сферата на инвестициите.

Освен от фирмите, в които е бил, депутатът обясни, че има доход от наем от един апартамент, а и семейството му е заработило и спестило средства.

Депутатът от ГЕРБ разкри, че заплатата си от парламента разделя между федерацията по самбо и две момичета, световни и европейски шампионки по самбо.

Народният представител от „Атака” Димитър Карбов призна, че е спечелил около 7800 лева от консултантска дейност, но не пожела да уточни каква точно е била тя, но призна, че имал договор с партийната централа.

Карбов обаче не знаел дали за труда си като консултант му е плащано с пари от държавната партийна субсидия на "Атака".

Малко над 40 хиляди лева като адвокат с адвокатска кантора е получила Мая Манолова от "Коалиция за България".

„Парламентарният правилник позволява адвокатите да упражняват професията си. Аз имам адвокатска кантора, което не е тайна за никого. Декларирала съм доходите си и за тази, и за миналата година”, коментира тя пред журналисти.

„Нямам много време да практикувам професията си и мога да кажа ясно, че се занимавам само с граждански дела, не консултирам фирми или юридически лица. Деловите ми отношения с гражданите по никакъв начин не са в конфликт с някой от законопроектите, по които съм работила”, увери депутатът.

И добави, че откакто е депутат, не е влизала в съдебна зала, защото било некоректно.

Депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов пък разясни, че от 2008 година работи по проект за болница за лъчетерапия в Панагюрище, включващ изграждане на три хосписа. За 2008-09 г. той е бил на трудов договор, но тогава не е бил народен представител, след това този договор е продължен като консултантски.

Договорът обаче вече е прекратен, защото депутатът е приключил до 14 април задълженията си.

Михаил Михайлов имал и дългогодишни спестявания, включително от продажба на автомобил.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Тина преди 12 години
При положение, че допълнителната работа на депутатите е законосъобразно няма нищо лошо.
57
0
 
0
 
! Отговори
... преди 12 години
Така трябва да се работи ,правителството им показа как стават нещата!
56
0
 
0
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Подкрепям депутатите, особено тези от ГЕРБ, обвинени несправедливо. Хората си доказаха доходите и се вижда, че за разлика от злобарите, които пробутват лъжи на народа, депутатите наистина са успели хора!
55
0
 
0
 
! Отговори
Темида преди 12 години
Разделителната линия е законът. Ако всичко е законно - няма проблем, ако има нещо незаконно - има проблем. Няма какво повече да се коментира и да се лигавят медиите дни наред с глупости.
54
0
 
0
 
! Отговори
Пенчев преди 12 години
От ГЕРБ дават пари на хората, а Тройната коалиция краде от хората :))
53
0
 
0
 
! Отговори
www преди 12 години
vsickite sa edin dol drenki.hilyadi milioni a za pensionerite 3leva povishenie i ne gi e sram posle edna sedmiza go komentirvat.gerb bsp dps sds ataka rzs. vyarvame vi mnogo mislite za nas.
52
0
 
11
 
! Отговори
Alieno преди 12 години
Човек, пратен в парламента да прави закони трябва да прави само това! Иначе законът винаги се изкривява в нечия полза. И какви са тези високо платени консултации,сякаш жълтици капят от устата им като ги дават.Като не бяха депутати някой давал ли е такива суми за драгоценните им съвети.И на децата е ясно, че това е лобизъм и търговия с влияние!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те дипутатините нса чули, че окончателно сме отлюспени от Шенген щото сигурно не е по тяхна вина...Те не мое се съобразяват със разни иврупейски изисквания, които ги поставят на неравнопоставени позиции при краденету...
50
0
 
4
 
! Отговори
ДО 47 преди 12 години
....НЕ!
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народно събрание ООДВреме е това Народно събрание да се САМОРАЗПУСНЕ!Стана за смях!Трябва ни ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!И каквото сабя покаже!
48
0
 
1
 
! Отговори
svetlin преди 12 години
poimenno publi4no otkrito i li4no da glasuvat bg deputati kato v gr parlament...tova e demokracia i otkrita prozra4na li4na posicia ...
47
0
 
2
 
! Отговори
кое е основното, преди 12 години
...в политиката,.......Конфликт на интереси ,...т.е.,кой да вземе парите .....ама ВСИЧКИТЕ?
46
1
 
7
 
! Отговори
www преди 12 години
Ако лобирането на депутатие се таксува като работа сигурно сте прави.Интересно ми е цялата тази непросветена провинциална ***, която дойде в София с вмирисаните си маратонки и потни ризи как успяха да се замогнат ! ! ! Някой би ли ми отговорил ?!?!?!
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В НС и в изпълнителната власт трябва да влизат хора, които са се доказали с дейността си, категоричен беше и Румен Стоилов от ГЕРБ.Той обясни, че е дал заем от 1,6 млн. лв. на фирми, които работят, и на нито едно физическо лице."Това си е чисто лихварство и е забранено от закона.А този се хвали с това и никой не му търси сметка.Егати държавата ,егати парламента.
44
0
 
9
 
! Отговори
пипи преди 12 години
Това събрание ме плаши - честно. Да създаваш закони, за да заработиш заплата, че и да работиш допълнително за да заработиш повече доходи, ме плаши. това прилича на фабрика за закони. А едно общество има нужда от точно определен брой закони - според всички видове принципни и подробни дейности и отношения в живота и те не са толкова много, а и много от тях са отлично формулирани в съществуващите вече. не напразно икономистите говорят за професия "Законотворец" създава закони без оглед необходимост
43
0
 
8
 
! Отговори
Въх ни думай преди 12 години
Да не вземат да се преработят в парламента, че после що ще чиним без тях зимъска, кой ще ни вдига цените, парното, тока. Аз съм много притеснена кога работят, кога спят, кога ги харчат тез всичките пари. Ама умни бе всичките до един - а ние простите българи с висше с по 1-2-3 чужди езика и на една заплатка кретаме, що не се хванем и ние да консултираме, ама консултации да видиш - консултация връз консултацията и така до края на света!
42
1
 
3
 
! Отговори
АВС преди 12 години
Не пращай ток-стой на тъмно, не пращай вода-ходи мръсен... по добре не ходи да гласуваш-ще се оправим и без теб! Ха ха ха....
41
2
 
12
 
! Отговори
Не ми слагай миниси преди 12 години
Не ми слагай минуси бе гейбер ***!Вчера си поръчах 3 фотоволтаични панела и 4 акумулатора + инвертор.Давам ги накъсо отвсякъде вече, то се не трае вече.Иръсих се 4 бона, ама на EVN повече кинти не давам, та ако ще тока да ми е по 10 лв. киловата.Следващите са ония водопроводчиците със 70% загуби, дето пак им ги плащам аз.А властта съм я закъсил много отдавна!Никакви левове за тях!Докато мога, така ще е, после ще видим.
40
2
 
12
 
! Отговори
Щом са кадърни преди 12 години
Щом сте толкова кадърни и търсени, напуснете парламента!Защо си губите времето за 2000-3000 лв. на месец?Или тогава вече няма кой да ви потърси?Няма такъв филм...
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко доиде с големи обещания за борба с корупцията, наказания за злоупотребилите и тн...И какво стана? Доган си прибра 2 мил. хонорар, Масларова и тя гушна двсетина милиона, Станишев го лаяха за някаква смешна папка ама до обвинение май не се стигна... А колко примери има още...И сега това... Абе всичко е синджир марка - лаят се едни дуги като бесни кучета а на кокала пак заедно.Гарван - гарваново око не вади!