Ще изнася ли България жито за Йордания?

Даряваме 100 елена лопатари, за да развием ловното им стопанство
Обновена: 26 юли 2011 12:41 | 26 юли 2011 12:41,
81
Ще изнася ли България жито за Йордания?
Снимка: Булфото

„Обсъдихме възможността България изцяло да снабдява Йордания с жито и зърнени култури и да осигури почти целия й внос“, обяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща със колегата си от Хашемитското кралство Йордания Н. Пр. Самир Хабашне, който е съпроводен от бизнес делегация.

„Йорданският аграрен бизнес днес е у нас и очаквам да бъдат сключени договори. Желанието ни е България да стане врата на Йордания към ЕС, а Йордания, остров на стабилност в региона, врата на България в региона, казахме това и на срещата с премиера Бойко Борисов”, каза Мирослав Найденов.

По думите му „Йордания е врата към Ирак и който стъпи в страната, може да има и опцията Ирак“.

Двамата министри са имали половинчасова среща с премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят е получил покана за посещение в арабската държава.

„Йордания има нужда от около 800 хил. тона пшеница. В рамките на това количество ние можем да сключим дългосрочен договор с фиксирани цени за минимум пет години”, обясни Мирослав Найденов пред журналисти.

„Обсъждаме дългосрочно сътрудничество с България за внос на жито в Йордания - пшеница, ечемик, царевица и всичко, от което има нужда Йордания”, посочи министър Хабашне и допълни, че страната му иска да задълбочи търговските взаимоотношения между двете държави.

Другите теми, обсъдени от Найденов и Хабашне, са възстановяването на линията София-Аман и дарения, които България ще направи на Йордания.

„Ще бъдат дарени 100 елена лопатара за развитието на ловното стопанство в Йордания. Ще бъде дарена и лаборатория за изследване на пестициди, тъй като най-големият внос на зеленчуци у нас е от Йордания. Имаше проблем с тези зеленчуци и с това дарение преди да тръгнат за България зеленчуците ще бъдат изследвани”, обяви още Найденов.

Двамата министри са обсъдили и сътрудничество между ветеринарните институти, като резултат от него, Найденов представи вдигнатата забрана за износ на пилешко месо от България за Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
4
 
! Отговори
men преди 12 години
до 60: зьрно скоро няма да има защото тиквата продаде добруджа на израел. освен това ще започват да правят кладенци за шистов газ които отрвят водата и почвата за 100ци години. освен това зьрнената мафия на *** която разсипва малките фермери в северна бьлгария и от години тльстэ на наш грьб ще прибере всичко в джеба чрез офшорки и даньци няма да платят даже.
60
6
 
15
 
! Отговори
еxtr3m1st преди 12 години
НЕ могам да повярвам колко негативизъм има у българина! Засрамете се малко !1. Първо зърно у нас винаги е имало и то в повече от колкото ни трябва.Ако някой не знае, доста зърно изнасяме и сега!2. "Протестите" които всяка година организират зърнопроизводителите са именно за това, че искат да се увеличи лимита, който в момента ограничава износа, т.е. искат държава да разреши по голям износ, за да продават на по висока цена.3. 800 хиляди тона е мн сериозно цифра и всички по веригата ще са дово
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние ще им изнасяме жито и ечемик, а те на нас - терористи-камикадзета и имами-фундаменталисти. :D
58
2
 
2
 
! Отговори
Ujas ! преди 12 години
сътрудничество с България за внос на жито в Йордания - пшеница, ечемик, царевица и всичко, от което има нужда Йорданияzashto "за внос " bie na iznosa "внос" li mu vikate.Shte si idat tezi *** ot pravitelstvoto, posle nie cial jivot nemojem da se izdaljim na arabite zaradi idiotski podpisani dogovori s lichni interesi.
57
2
 
3
 
! Отговори
Нео преди 12 години
Йордания била врата за еди къде си и за еди къде си, накрая пак ние ще останем извън вратата хем откъм наличие на жито, хем откъм неговото качество. Може и фуржаш да почнем да ядем.
56
1
 
1
 
! Отговори
ot kakav zor ?!! преди 12 години
Kolko mrasotia ima v tezi biznes dogovori !!Niakoi e reshil da natrupa parichki chrez alash- verish s arabite.Edno vreme nashi trudovaci ot armiata stroiaha mostove v afrika. Napalniha gushite na generali. polkovnici i tem podobni nomenklaturchici.Ne e vajno che Balgaria gubi , vajno e az da pecheliaAman ot idiotshtini !
55
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА ЗАЛОЖИШ ХЛЯБА НА НАРОДА ПЕТ ГОДИНИ НАПРЕД Е ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ ЗАЩОТО НЕДАЙ СИ БОЖЕ СТАНЕ НЕЩО СЪГЛАСНО ДОГОВОРА ЩЕ КУПУВАШ ОТ ЧУЖБИНА И ЩЕ ИМ ГО ДОСТАВЯШ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДОРИ НАРОДА ТИ ДА ГЛАДУВА ЕДНА ДЪРЖАВА СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРОДАВА ЗЪРНО СЛЕД КАТО ГО ПРИБЕРЕ И ИМА ИЗЛИШЪК И ТО ГОДИНА ЗА ГОДИНА МАЙТАП С ХЛЯБА НА НАЦИЯТА НЕБИВА, ТАКЪВ ДОГОВОР МОЖЕ ДА СКЛЮЧИ САМО БЕЗОТГОВОРНО ПРАВИТЕЛСТВО!!!
54
3
 
4
 
! Отговори
q преди 12 години
то има ли и един лопатар в българия?
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То като дойде време да "продаваме" и да изпълняваме договорите ще има:"Абе елени-лопатари нямаме... но имаме мнооого рога от вече отстрелян такъв... Ми то ний и пшеница нямаме... но имаме много трева...даже може да си наскубите от запустелите ниви". А нашите пилешки продукти едвали ще ги вземат - на тях не им трябва химическо оръжие... То от нашенската продукция само ние можем да си я ядем, останалите могат и да гушнат букета от салам с основна съставка 50 годишно радиоактивно месо и дупета
52
0
 
9
 
! Отговори
mery преди 12 години
Хубаво е да се изнася продукция и да си върнем изгубените пазари, но трябва да си плащат, а не после да опрощаваме дългове! Имам спомени от километричните опашки от камиони на пристанище Балчик, когато товареха арабските танкери със пшеница, но тогава нямаше пустеещи земи и всичко се обработваше.
51
0
 
11
 
! Отговори
ined преди 12 години
Трябва да помогнем на братска Йордания - изостават хората с брането на жилязо - да изнесем за Йордания и поне един влак с манг.... - упс, исках да напиша - експерти по събирането на цветни и черни метали.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до Bai Tosho .. не се ентусиазирай така.. знаеш, че нормалния човек накрая винаги е прецакан.. очаквай изкупната му цена да падне и накрая ще я подариш тая пшеница.
49
0
 
2
 
! Отговори
До Bai Tosho преди 12 години
Ти чуваш ли се какво говориш? Кой ще си продаде житото на 20 ст за кг.?Сега на 35 се сърдат, а ти искаш на 20 да го подаряват.
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герб разбраха ,че на есен народа ще им тегли дуспата и започнаха да грабят като за последно на принципа след нас ако ще и потоп!!!
47
1
 
9
 
! Отговори
Николай преди 12 години
Ние имаме 100 елена да подарим!?!?!?!?
46
3
 
8
 
! Отговори
лопатар преди 12 години
много сме богати даряваме това и онова ,абе този министър защо не си дари .....................................за благото на държавата.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве всяка година се говори, че жито нямаме в БГ и само вдигат цените на хляба.. а сега чааак ще изнасяме.. баси лъжливото племе са тия политици.
44
6
 
8
 
! Отговори
Bai Tosho преди 12 години
Супер новина! Дано да подпишат Договора на изгодни цени. 800 хиляди тона е огромна цифра! Ако го дадат по 200 лв. на тон това са 160 000 млн. лв пресни пари в страната. Догодина сея пшеница.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дарете и 100 тина зомбирани герберчета
42
10
 
10
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА.. преди 12 години
НАЛИ ,НЯМАЛО РАБОТА В БЪЛГАРИЯ....????НАЛИ , НЯМАЛО ПАЗАРИ....?КОЙТО РАБОТИ И.... ПРОЗВЕЖДА ЖИТО----ЩЕ ЯДЕ ХЛЯБ!КОЙТО ХОДИ ДА "АРГАТУВА" ПО ЧУЖБИНА......ЗАВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ "***-ПРОЛЕТАРИЙ"!ТУКА Е ИСТИНАТА --В БЪЛГАРИЯ!БОЙКО ВИ ГО КАЗА-----"ХРАНИТЕ , ХЛЯБА И ГОРИВАТА ....ЩЕ СПАСЯТ СВЕТА"...! САМО ГЕРБ!САМО БОЙКО И ЦЕЦО!СМЪРТ НА "СИНКАВАТА ТУРСКО-ЧЕРВЕНА МАФИЯ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!