Кабинетът дава пенсии за заслуги на Валя Балканска и Велко Кънев

Актьорът и именитата ни фолклорна певица ще взимат по 700 лева на месец
Обновена: 3 авг 2011 16:09 | 3 авг 2011 16:09,
92
Кабинетът дава пенсии за заслуги на Валя Балканска и Велко Кънев
Велко Кънев на сцената Снимка: архив, Булфото

Министерският съвет предлага на парламента да отпусне пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на народната певица Валя Балканска и на актьора Велко Кънев. Предложението е пенсиите да са в размер на 700 лв., съобщиха от кабинета.

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в с. Арда, Смолянско. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" – Смолян.

Певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени.

Най-известното изпълнение на Валя Балканска е "Излел е Делю хайдутин". Неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в Космоса.

Валя Балканска е носител на приза "Златен феномен" за популяризиране на българския фолклор по целия свят и за нейната родолюбива позиция.

Още по темата
Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. След като завършва ВИТИЗ, играе на сцената на ДТ-Сливен и три сезона в ДСТ "Алеко Константинов".

От 1978 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов". Сред известните му театрални роли са Силва в "По-големия син", Маркизът в "Мирандолина", Матей Нищото в "Опит за летене", Чушкаров в "Двубой", Сганарел в "Дон Жуан", Анастасий в "Сън", Кралят в "Образ и подобие", Остап Бендер във "Великият комбинатор".

В киното става известен с ролите си в "Да обичаш на инат", "Маневри на петия етаж", "Само ти, сърце", "Време разделно", "Зелените поля", "Стената", "Испанска муха", "Онова нещо" и др.

Отделно от театъра и киното, където за повече от 30 г. професионален път Велко Кънев е направил над 40 роли, са изявите му и на малкия екран. Заедно с Георги Мамалев и Павел Попандов създават и групата НЛО.

Преди дни стана ясно, че правителството отказва да отпусне пенсия за заслуги на българската прима Лили Иванова. Причината е, че тя дължи на държавата огромни данъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
16
 
! Отговори
Галин преди 12 години
Кое не му е честното ? Хората цял живот са се блъскали за някаква кауза , прославили са България малко или много ! Валя има песен в космоса ве мамка му кое не му е честното ?! Разбирам да бяха богаташи ама те хората не са ....
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАСЛУЖАВА ЧОВЕКА! НЕКА МУ Е ЧЕСТИТА! ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ДЪЛГО ВРЕМЕ! ДАНО И ДЕЦАТА МУ СА КАТО НЕГО!
59
2
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 12 години
Съгласен съм, но наистина, ако някой е по-интелигентен заминава в чужбина! Това е факт.
58
4
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Бъркаш се,българите зад граница са същите дии чалгари и простаци в голямат си част. Интелекта на България беше изклан първо от турците, после довършен със масови разстрели от комунистите "44та. Това което остана е което виждаш днес.
57
5
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 12 години
Стефка Съботинова и Гюрга Пенджурова не ги слушами не мога да ти кажа имена на тяхни песни.Слушам други "стари" неща като Дийп Пърпъл, Бляк Сабат, Лед Цепелин,Деф Лепард, Форинър... да не ги изреждам всички.НЕ СЛУШАМ ЧАЛГА, то си има хора и за нея!!!
56
8
 
8
 
! Отговори
Не е честно !!! преди 12 години
Това не го ли правеше Тошко Живков???? Заслуги????Не сме ли пазарна икономика, какво означава "заслуги", когато не си плащал осигуровките си????????Нямам нищо против Балканска и Кънев, но това не е справедливо и ми навява гадни спомени за България преди 89 година. Срамно е, че сме тръгнали назад, а не напред !!!!
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А аз искам моята да отива там кадето и е мястото по закон!
54
3
 
3
 
! Отговори
Galin преди 12 години
Браво! Разбира се че трябва да взимат някой лев... искам да поздравя No:46 красноречивото изказване и да отбележа че освен Валя и Велко има още доста българи които също трябва да получават подобни пенсии ...
53
3
 
9
 
! Отговори
ок преди 12 години
Гледам ви вотовете, чалгаджии ! Ако Велко Кънев беше футболист, а Валя Балканска - фолк-цица, взимаща 5 бона за "участие" щяхте да сте ооооо йееее, нищо че на Валя Балканска участието и е в Космоса. Слушайте "Планета", гледайте си турските сапунки и не наливайте злоба тука. Предпочитам част от данъците ми да отива за такива хора, а не за заплатата на Доган
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това което се иска е хубаво но вредно за държавата по простата пречина че веднага ще се започне с безконтролно раздаване на такива пенсии.И защо не си получават заслужената пенсия по закон,какво пак ли ще има едни и други,това е неравнопоставеност.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i na6te babi i dqdovci sa ba4kali kato pobarkani povreme na soca. ama sega vizmat po 150 lv.i mizerstvat te sazdadoha darjavata.i te zaslujavat visoka pensiq.
50
1
 
1
 
! Отговори
dominici преди 12 години
Няма лошо. И двамата са направили много за българската култура, а трябва да имаме такава. Ще се съглася и с мнението на 46 - и аз не искам да храним ***. Социални помощи само ако си на борсата и не си отхвърлил нито една от предложените ти работи.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само в БГ може да се види такова нещо да определят някой като по човек че да взема по висока пенсия.Това ще стане практика да се дават такива пенсии на сулио и пулио като ордена "Стара Планина" който го закичиха на половината национални предатели и престъпници и на хора който нямат абсолютно нищо общо с БЪлгария.
48
0
 
5
 
! Отговори
до 49 от 38 преди 12 години
Що се хващаш за имена на песни - кажи тогава колко песни можеш да изброиш на Стефка Съботинова , ама без Гуглето, на твойта възраст може би имаш спомени и за Гюрга Пенджурова - дай и някоя нейна песен , изобщо подкарай един списък от народни песни - ама не от тия, дето ги пеят в славевото шоу , като калино моме и тем подобни...Чакам.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ako stavashe duma za niakoia chalga zvezda i zadnicite si shtiahte da dadete !Intelekta na Balgaria otdavna e zad granica i s bolka si spomna opozorenata si rodina
46
10
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
На 55 години съм и със сигурност съм слушам песни на Валя Балканска преди теб.Но въпроса ми беше:Колко песни на Валя Балканска можете да посочите (освен "Излел е Делю хайдутин"), без да питате чичо Гугъл???Аз друга песен не мога да кажа така направо, по памет!!!
45
7
 
22
 
! Отговори
детелините преди 12 години
Цъкайте минуси и за критиките срещу Лили Иванова - тя обаче не ***.а никого - недосегаема е - 500 000 дълг - нали от нас е взела , плащали сте за да я слушате - тя, обаче, "примата" не !"Много ви моля, не ме безпокойте - каза бившата примата на българската естрада Лили Иванова.За това Велко Кънев и Валя Балканска са класи над тази фръцла !
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Problema e v tova che imame oshte mnogo talanti, a hranim ***. plashtame im danacite. tok, voda -- tova ni struva mnogo poveche
43
6
 
14
 
! Отговори
ева преди 12 години
Пак злоба, пак оплюване! Ние сами не зачитаме талантите си, а все искаме другите да ги признават. Срамота!
42
4
 
13
 
! Отговори
do БСП преди 12 години
Абе радвам се на коментарите ти ,ама моля те махни го тоя БеСеПарски космат ***! Отврат е!