Тарифата на таксито – да ти извади очите отдалеч

Въвежда се и тарифа за превоз извън населено място
22 авг 2011 08:04,
52
Тарифата на таксито – да ти извади очите отдалеч
Снимка: Булфото

Такситата ще трябва да слагат по-големи стикери с тарифите си. Това гласят промени в наредбата за този вид превози, изготвена от министерството на транспорта.

Лепенките ще се поставят вдясно на предното стъкло, на арматурното табло в салона на автомобила и на стъклата на двете задни врати.

Уголемяването на табелите е в полза на клиентите, прави се и заради въвеждането на още една нова тарифа - за превоз извън населено място.

Досега практиката бе, когато пътник наеме такси да го закара до съседно населено място, да плаща и обратния курс.

С новата тарифа, която определя цената, вече нямало да има основание това да се изисква от клиента, мотивират проментите от министерството на транспорта.

Новите текстове в наредбата задължават таксиметровите шофьори да превключат ръчно на извънградска тарифа, когато преминат пътния знак, който обозначава край на населеното място.

Промените допълват поправките в Закона за движение по пътищата, насочени срещу така наречените копърки, които возят на изключително високи тарифи.

Друга поправка в наредбата на транспортното министерство пък предвижда освен в жълто, такситата да могат да се боядисват и в зелено. Това ще става обаче само за електрически или хибридни автомобили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
27
 
9
 
! Отговори
БАКШИШ преди 12 години
НЯКОЙ ДА ВИ КАРА НАСИЛА ДА СЕ КАЧВАТЕ В ТАКСИ? ;)
30
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алоо бакшиша! Пожелавам ти да те вози твой колега за 5 лева на километър да видим тогава дали ще говориш така!
29
4
 
21
 
! Отговори
... преди 12 години
В европа с влизането и имаш първоначална такса между 2 и 3 евро, след което е около 20-30цента на 1мин. престой и между 1-1.5 евро на км. Но такситата са чисто нови мерцедеси, фолцваген, рено и т.н. а не китайските ***, които карат тук. А да не говорим, че повечето коли тук са доста стари и мръсни и раздрънкани. Нашите шофьори смърдят и пушат, а ако ги помолиш да не пушат почват да се разправят. Карат като състезатели от Формула 1 - бързо, с резки ненужни маневри...
28
29
 
8
 
! Отговори
БАКШИШ преди 12 години
КАТО ВИ СЕ ВИЖДА СКЪПО, И КАТО НЕ ВИ СЕ ДАВАТ ПАРИ - ЩЕ ХОДИТЕ ПЕШ!БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!
27
2
 
4
 
! Отговори
KARTOFF2 преди 12 години
по-честа практика е не да се плаща и обратния курс, а +50% към сметката, когато говорим за съседно населено място
26
2
 
19
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 16: Любим случай: Казвам да ме закара до Военна академия, "пичът" тръгва към ВМА... :)))
25
4
 
2
 
! Отговори
бакшишо преди 12 години
N 21 друго даваш ли
24
4
 
22
 
! Отговори
клиент преди 12 години
Трябва да задължат бакшишите за се къпят редовно. Повечето направо вонят.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Казвате такситата ни били евтини, евтини са на теория, ама като ти се наложи спешно да ходиш до болницата посред нощ, примерно ще видиш ти едно евтино! Не стигао, че ти е зле или си с болен на който му е зле, не стига, че се тревожиш, а наглия бакшиш ще те разходи из половената град и ще те оскубе като за последно, защото вижда, че нямаш избор! Та на това ли му викате евтино, бе!Тук съотвешението е 30 към 70. 30% честни към 70 % копърки. В света е обратното.
22
0
 
27
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
Вади - не вади очите, бакшишите си правят каквото си искат. За един и същ маршрут, по едно и също време(трафик) на денонощието и при ЕДНА И СЪЩА ТАРИФА - сметката е винаги различна - от 3.60 до 8.10!Като хванат някой с "помпа", трябва да го лишават от право да упражнява професията. Иначе оправяне с тия няма
21
4
 
17
 
! Отговори
Nasty преди 12 години
Най-мразя пари на бакшиш да давам!!!
20
13
 
1
 
! Отговори
БАКШИШ преди 12 години
ТОВА Е ПОЛИЦЕЙЩИНА!
19
1
 
0
 
! Отговори
до ОПРА преди 12 години
Потърпи още малко,сега е едва началото на края!!!!!
18
6
 
17
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Това,че ти е нисък дохода си е изцяло твой проблем!Вместо да дрънкаш глупости по форумите,колко били скъпи такситата,вземи се хвани и бачкай здраво за да имаш пари за такси.Също така гражданското общество трябва да се научи да си търси правата!Тоест когато си недоволен от една услуга,се оплакваш на точното място и искаш обещетение.За съжаление обаче Българина все още няма такъв навик :((
17
1
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
3ти, те и сега нямат право да ти откажат превоз, звънкаш в централата и казваш номера на колата която ти е отказала. мен това обаче не ме интересува, бакшиши бол, просто не вземам от тия дето отказват, примерно седящите на летището. нека си седят, викам си по телефона и знам че щом е дошло е дошло доброволно. не искам да карам никой насила да ми прави услуга, това е не по-малко *** от тяхното.
16
3
 
22
 
! Отговори
S преди 12 години
До 7,4 - Съгласен съм, че е евтино, но спрямо качеството на услугата си е нормално, защото:1) Практика е да отказвате превоз на "кратки" разстояния под км2) Практика е да е мръсно и задимено в колата от безчет изпушени цигари.3) Попадал съм "образовани" шофьори, които не правят разлика между ВМА и Семинарията4) Голяма част се изживявате като Кими Райконен на светофарите... и пр.Таксиметровите шофьори, които всъщност не попадат в 4-те гореописани случая се броят на пръстите на ръцете.
15
0
 
20
 
! Отговори
Toma преди 12 години
Вярно е че такситата са ни много по-евтини от тези в европа, но за сметка на това са много по-мръсни, миризливи, водачите са невъзпитани, некъпани, мързеливи и тарикати на дребно. Естествено че има и изключения, макар и рядко, на които им свалям шапка и нямам нищо против да се возя на двойно по-висока тарифа, ако всички бяха като тях.
14
9
 
5
 
! Отговори
опра преди 12 години
Пако, дереджето им е в пъти по-добро от нашето! Въпреки всичко...
13
3
 
33
 
! Отговори
гост преди 12 години
Пак гледаме едностранчиво. Може нашите таксита да са най-евтини от целия ЕС, но сравнени с доходите ни са прекалено скъпи. Всичко трябва да си има сравняемост.
12
2
 
24
 
! Отговори
пако преди 12 години
Стига сте давали тази Гърция за пример ,не виждате ли на какво дередже са ,от тях ли трява да се учим!!!!