Вдигат тройно прага за регистрация по ДДС

Искаме от ЕК разрешение за увеличаването му на 150 000 лв.
Обновена: 12 сеп 2011 07:00 | 12 сеп 2011 07:00,
79
Вдигат тройно прага за регистрация по ДДС
Красимр Стефанов. Снимка: БТА

Прагът за регистрация на фирмите по ДДС може да бъде увеличен тройно. Сега минималният оборот, при който фирмите са задължени да се регистрират по ДДС е 50 000 лева, а с повишаването му управляващите целят да ограничат злоупотребите.

Финансовият министър Симеон Дянков, шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и директорът на НАП Красимир Стефанов са обсъдили въпроса и ще поискат разрешение от Европейската комисия за увеличаване на прага на 100 000 или дори 150 000 лева. Това съобщи Красимир Стефанов в интервю за в. "Труд".

По-високият праг означава по-малко фирми, които да се изкушават от злоупотреби и точене на държавната хазна, мотивира се шефът на НАП. Той изтъква още, че в повечето европейски страни минималният оборот за регистрация по ДДС е по-висок.

По данни на експерти от НАП малко над 200 000 фирми у нас са регистрирани по ДДС. Около 10% от тези търговци са "мъртви души", коментират данъчни служители. Те твърдят, че има български предприятия, които в продължение на няколко години поддържат оборот от 45 000-49 000 лева, за да избегнат задължителната регистрация.

Регистрацията по ДДС е свързана с допълнителни разходи за фирмите заради обработката на документи и двустранното счетоводно обслужване. Те са длъжни да поддържат дневници за продажбите и покупките по ДДС.

Увеличаването на прага за регистрация по ДДС до 150 хил. лева не е единствената законодателна промяна, която се подготвя в момента. Обмисля се въвеждането на т. нар. обратно начисляване на ДДС в строителството, в търговията с горива и при сделките със селскостопанска продукция, съобщи шефът на НАП.

Това всъщност означава, че в тези браншове данъкът ще се начислява не от доставчика в сделката, а от купувача. Такава практика е въведена при търговията с метали и скрап и там са решени проблемите с ДДС измамите, трупани в продължение на години, каза Стефанов. Той даде пример с Румъния, където чрез този метод са пресечени много злоупотреби в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам предвид текущо водене на счетоводство през цялата година, иначе еднократно годишно приключване двустранно разни самоуки лелки правят за без пари и подбиват гилдията
35
1
 
29
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
А кой ще те наме за подизпълнител или субконтрактор като нямяш ДДС регистрация бе, умник?!?! Нали директно вдигаш себестойността на следващия след тебе?! Това цели "двойното" събиране на ДДС. Нещо като ДО, за които го помнят. Голата истина е, че Дянков НЕМА КИНТИ!
34
1
 
6
 
! Отговори
хм преди 12 години
до 32Не облекчават нищо. Ако си регистрираш сега фирма и си ООД трябва да водиш двустранно счетоводство, защото ти го искат по принцип и независимо от това дали си регистриран по ДДС или не.
33
0
 
9
 
! Отговори
Ne e werno! преди 12 години
Да се върне ДДС сметката! Другото са глупости на квадрат! Само ще направят малките фирми още по-некункорентноспособни!
32
1
 
21
 
! Отговори
АМБ преди 12 години
А пък политиците ни са 100%мъртви души.Ей докъде я докарахте брей...да питате ЕС за всяко дребно нещо във вътрешната политика.България си загуби суверинитете,попадна под ново робство.Както са я подкарали ще дойде ден в който ще трябва да искаме разрешение да ходиме до тоалетната или кога да чукаме жените си.Ако ще я караме така не виждам смисъла от нови избори.Направо да искаме разрешение от европейския парламент,за да не хрантутим и нашите политнехранимайковци
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Момент, в такъв случай трябва да отпадне и регистрацията по желание иначе това вдигане на прага е меко казано безмислено по отношение на тези, които са решили да правят измами. Иначе наистина облекчават дребните фирмички, които нямат пари за счетоводно обслужване на фирма по ДДС, което е доста по-скъпо.
30
8
 
5
 
! Отговори
Кутев преди 12 години
Какво е мнението на правителството в сянка, съставено от форумни позитански разбирачи?
29
5
 
19
 
! Отговори
хм преди 12 години
Много странно! За да се регистрирам по ДДС и да работя с богатите трябва да пусна фалшиви фактури за 150 000 лв, а не за 50 000.... Това ще постигне с тази мярка и според мен е напълно безмислена и ще унищожи дребния и средния бизнес напълно.
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тук май идеята е да се отърват от държавните задължения,защото покрай герберчетата държавата хептен спря да си плаща каквото трябва.така помогна за между-фирменото задлъжняване и като се разписка бизнеса ще кажат,че ддс измамите са виновни.а всъщност проблема е в тях защото строиха магистрали с пари от резерва,а не от ЕС.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3, до колкото помня той беше по времето на Мургина-тя си отиде а той стана шефа сега дее
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1, като има интерес държавата да постъпват суми от ДДС да спре прехвърлянето на фирми със задължения на социално слаби лица-това го има от много години и никой нишио не прави2, ДДС -сметки няма от 2007г.
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз мисля, че г-н Стефанов е сбъркал професията да стане пиар на НАП-а
24
6
 
4
 
! Отговори
vv преди 12 години
ПРАВИЛНО
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
натегането на някой шефове най-отгоре е за сметка на подчинените имнапр. за да си прави пиар г-н Стефанов подинените отдолу умиратг-н Дянков свиите му перките малко
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
г-н Стефанов шо не вземе да види, че има служители дето заплатата им е близка до минималната за страната а само си прави пиар.
21
5
 
12
 
! Отговори
до Мустафа преди 12 години
разбираш ли мустафа колкото повече се отваря дупката между народа и държавата толкова по-зле тава.Защо е силна Америка ,Канада? Защото народа са държавата защото народа има думата.Защо разни уж "силни" страни падат като подкосени? СССР например? Щото имаме една управляваща върхушка дето не знае къде се намира от богатство и разкош и милиони бедняци.Китай е нещо подобно опитват се да правят завоя незнам дали ще успеят..Докато управляващите мислят изолирано за себе си никога няма да успеят
20
0
 
16
 
! Отговори
tankist преди 12 години
ами нали има доброволна регистрация, който иска да злоупотребява ще се регистрира и без оборот, нещо пак не са обяснили като хората, иначе идеята е похвална, ако съм малка фирма определено няма да ми се занимава с ддс.
19
4
 
16
 
! Отговори
стрина Менда преди 12 години
Пак герберски псевдо-икономически напъни т.е. шМЕНДи-капели
18
0
 
8
 
! Отговори
МУСТАФА преди 12 години
Държавата има интерес в ДДС сметките да постъпват реално средства, дори да са 2 лева повече.
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са управляващите. искат да унищожат дребния бизнес