270 хил. двойки у нас имат проблеми със зачеването

Взимаш майка под наем само при сключен брак
Обновена: 27 сеп 2011 20:59 | 27 сеп 2011 20:58,
50
270 хил. двойки у нас имат проблеми със зачеването
Калина Крумова Снимка: архив, Булфото

Около 270 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. Това каза депутатът от "Атака" Калина Крумова на кръгла маса в  парламента за узаконяването на заместващото майчинство в  България.

Крумова е инициатор на промени в няколко закона, които да регламентират т. нар. сурогатна майка, за да се даде възможност и на хора със здравословни проблеми да имат деца.

Според нея това би помогнало на страната ни да се справи с демографския проблем и застаряването на населението.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина  Симеонова смята, че трябва да се изяснят някои казуси. Един от тях е какво се случва, ако детето се роди с някакво увреждане и не отговаря на очакванията на приемните родители. Освен това не са ясни критериите за избиране на заместваща майка, както и кои двойки точно ще могат да се възползват от това.

Крумова заяви, че част от тези въпроси са решени с  предложените промени в закона за здравето.

От сурогатна майка могат да се възползват само двойки, които имат сключен граждански брак, а правата и задълженията на двете страни ще се  записват в предварителен договор, посочи депутатът, цитирана от БТА.

Трябва да е  установено безплодие, поне един от съпрузите да е български  гражданин, а другият да пребивава трайно в България.

Има изисквания за заместващата майка - тя трябва да е български  гражданин, на възраст между 21 и 43 години и да има поне едно живородено дете. 

ГЕРБ подкрепя промените, заяви председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова. Тя посочи, че това е един  от начините за решаване на демографската криза в България. 

От левицата и „Атака“ също подкрепиха предложенията.

Огнян Стоичков от "Атака", който е председател на  образователната комисия,  посочи, че  така ще се пресече търговията с бебета, която е много  разпространена и доходоносна.

Стоичков е чувал, че момченцата  се продават за около 25 хиляди евро, а момиченцата - за 18 хиляди, като русата коса и сините очи вдигат цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Салахадине, ще бъде интересно да кажеш имаш ли информация нещо за Буковлък и Славяново. А за осъдения с присъда кмет на Славяново може да кажеш нещо ако желаеш. Въпреки че темата е съвсем друга.
26
0
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
Виж сега, недей да обиждаш. Защото имам твойте убеждения. Нещо не си ме разбрал, брато. Не разбрах защо връхлиташ върху мен, след като всички знаем как Н.З. разсипа и унищожи Плевен. Мисля, че ме разбра.
25
6
 
2
 
! Отговори
СТЕРИЛИТЕТ... преди 12 години
СТЕРИЛИТЕТ ЗА ТЯХ- ЗАВИНАГИ !!!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТО НЯМА ТОЛКУ ДВОЙКИ БЕ ВА Е.а Майката *** !!!!
23
6
 
2
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
до 007:Да ти пикая в агентурата.Плевен съм. а Славяново е *** село:)Практиката е с техните гласове да избират *** Зеленогорски за кмет.Още информация искаш ли мило?:)
22
0
 
4
 
! Отговори
Агент 007 преди 12 години
Салахадине, ти не беше ли от Плевен? Или от Славяново?
21
9
 
2
 
! Отговори
МЪЖ преди 12 години
Гарантирам, че тая от снимката, ако ми падне, няма да има проблеми със зачеването!
20
13
 
4
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Калинке.....маа кво ти мисля.Ща те репрудуцирам оно всека вечер, по дваж пъти.Толкова АТАК-исчета ще избацаме с тебе ,че ша спечелим паралментарните с мнозинство драга.Даже мисля да опитаме през задния двор дали се забременява?
19
8
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Тая пък *** от кога започна да "разбира" от сурогатно майчинство. За каква се мисли тоя примитив, каква си въобразява че е? Някой мъдрец или мисионерка? Що за наглост? На мозъка си тая има само две гънки, едната от които е от удар. Бас ловя, че ако й размените обувките не може да се оправи кой крак е десен и кой ляв.
18
6
 
4
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Защо м/у 21 и 43 год.? *** раждат от 12 год......а на 43 са вече баби!От 18 до 35.......за да се раждат здрави българчета!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая па ***. Да ходи да си купува обувки.. А колкото повече *** се продават извън страната, толкова по-добре.
16
18
 
4
 
! Отговори
Евросъюза преди 12 години
*** нищо нямат пък правят деца. Българите всичко имат, пък и деца не правят!
15
2
 
9
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Според нея това би помогнало на страната ни да се справи с демографския проблем и застаряването на населението. ///......грешка решението е всички БЪЛГАРКИ да не плащат осигуровки до завършване образованието на детето .........ама никой не иска РАЖДАЕМОСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ
14
17
 
6
 
! Отговори
Цинго преди 12 години
Никой не ви пречи да живеете като нас. Щом не искате да живеете като нас, защо се гневите???
13
10
 
17
 
! Отговори
gangbang преди 12 години
искате ли тук пишещите да се срещнем някой път и да си направим едно здраво чукане?
12
1
 
3
 
! Отговори
юрист преди 12 години
Идеята това да се регламентира е много добра, но промените в закона са написани МНОГО зле (не знам кой адвокат е наела да ги напише, но и първолак би се справил по-добре :)
11
12
 
17
 
! Отговори
МАШИНАТА преди 12 години
НА КАЛИНА ШЕ Й НАПРАВЯ ТРИЗНАЦИ! ОБИЧАМ ТЕ, КАЛИНА! БЪДИ МАЙКА НА МОИТЕ СИНОВЕ, НЕКА СЕ СЛЕЕМ В ЕДНО НА ЛУННИЯ ПЕЙЗАЖ! НЕКА СЕ ЧИФТОСАМЕ СЕГА!
10
2
 
9
 
! Отговори
Франческо преди 12 години
GSM-ите, wifi модемите, антените по блоковете, това също намалява плодовитостта при мъжете. Но най-вече пушенето и лошото хранене. Много органична храна, витамини, месо и риба, това е за плодовитост.
9
9
 
10
 
! Отговори
Светльо президент! преди 12 години
Аз ще гласувам за Светльо! Достоен кандидат, който имаше твърда позиция тия дни по време на размириците!
8
16
 
8
 
! Отговори
АТАКА преди 12 години
АТАКА - ПОБЕДА! АТАКА - ПОБЕДА! ВОЛЕН ПРЕЗИДЕНТ!