Гонят игралните зали от кварталите

Кабинетът одобри нов Закон за хазарта
13 окт 2011 15:25,
63
Гонят игралните зали от кварталите
Снимка: Архив Булфото

Край на игралните зали в кварталите, които създават условия за пристрастяване към хазарта, закани се вицепремиерът Симеон Дянков след заседанието на Министерския съвет.

Кабинетът предлага нов Закон за хазарта, който е много по-строг от функциониращия в момента.

"С действащия закон се позволява съществуването на сравнително малки игрални зали в близост до спортни площадки, детски домове, училища и т.н. Новият закон цели тези игрални зали да излязат от жилищните квартали", заяви Дянков.

В текстовете е предвидено окрупняване на изискванията за игралните машини. Това означава, че по закон залите трябва да имат повече машини и маси, които пък изискват повече квадратура.

И така в крайна сметка собствениците на игрални зали ще бъдат принудени да потърсят по-големи пространства, ако искат да продължат бизнеса си.

В момента в страната има около 4500 такива хазартни заведения. От тях 20-25% ще са принудени да променят характеристиките си, обясни Дянков.

„Очаквам новият закон да намали броя им“, коментира още финансовият министър.

Освен рестриктивните мерки срещу игралните зали, в новите текстове за първи път се регулират и on-line залаганията, SMS игрите и телевизионните предавания с подобен тип наддаване.

По думите на Дянков в анализи от 2010 г. става ясно, че средствата за залагания, които излизат от страната ни, не са регламентирани и не се облагат с данъци са между 300 и 700 млн. евро.

Минималният обем на приходите, които се очакват след влизането в сила на закона, са между 30 и 40 млн. евро.

„Очаквам максималният им обем да бъде достигнат през 2013 г.“, заяви министърът, като обясни, че дотогава всички нормативни изисквания трябва да заработят.

Дянков успокои бизнеса, че тази година няма да се увеличава данъкът върху хазарта. Миналата година той беше увеличен и в момента е 15%.

Всички приходи от държавната регулация ще бъдат предоставени на младежките спортни клубове в страната като инвестиции, обясни министърът.

Премиерът Борисов вече е разпоредил на спортния министър да направи справка с клубовете, които ще се възползват от средствата.

Вицепремиерът обясни, че законът е предварително съгласуван с Европейската комисия и е подкрепен от всички страни членки на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков прави каквото му каже онзи едър, мутренски бандит от Банкя. Той пък следва инструкциите на олигарсите, които от своя страна се съобразяват с бившата ДС.
19
1
 
29
 
! Отговори
компетентна преди 12 години
То и в сега действащия закон за хазарта и проектозакона, отстоянието на игралните зали е едно и също, така че няма да ги изгонят от жилищните квартали. Освен това, чрез т. нар. "окрупняване" на бизнеса много от залите ще трябва да затворят, което означава по - малко пари в дърпавната хазна. Ама нали Дянков е голям умник и много ги разбира тези работи.
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако въобще се случи, дали на тяхно място ще има книжарници, или ще станат на кафета и дюнерджийници. ***.
17
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто големите са си платили за да разчистят малките.
16
1
 
25
 
! Отговори
Хазарт преди 12 години
И къде ще се изнесат залите?Вероятно в индустриалните зони покрай градовете.Не мисля,повечето просто ще станат нелегални,същата работа като с цигарите,обратния ефект беше увеличение на контрабандата.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
интересно
14
0
 
28
 
! Отговори
Мони преди 12 години
Браво, ама да не станат после клонове на банки...че то същото :-)
13
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вредите, които нанася хазарта на едно общество са много повече от тютюнопушенето, алкохола и проституцията взети заедно, и много пъти съм се чудил, защо се проявява толерантност към този безспорно престъпен бизнес ръководен от престъпни кланове, а просто не се забрани тази дейност
12
1
 
34
 
! Отговори
777 преди 12 години
"е предвидено окрупняване на изискванията за игралните машини"Не че уважавам този вид "бизнес", но както във всичко и тук правителството иска да убие малките за да пълнят гуша големите.
11
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде и заложните къщи ако обичате!
10
5
 
33
 
! Отговори
Диоген преди 12 години
Гонят игралните зали от кварталите..........,А ТЕ БЯГАТ ЛИ ????.хахахаххххахххххх тези не-могат да съставят едно изречение,хахах
9
3
 
42
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Лобистче...
8
8
 
61
 
! Отговори
ГОРЕ ДОЛУ преди 12 години
На пръв поглед и без много замисляне, повечето хора може би ща си кажат - ами да, да ги махат тия зали.Най-добре би било без тях, но всъщност зад това решение по моему се крият големи корпоративни интереси. Да се избият малките риби и да останат само АКУЛИТЕ . . .
7
3
 
40
 
! Отговори
Ganji преди 12 години
Много се радвам !!!
6
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не ги кара насила , ама е дразнещо на всяка пресечка казино , като в някакъв индиански резерват . Плюс това за всеки е пределно ясно ,че това са перачници на пари .
5
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей ама толкова популизъм! Тея не са редовни "С действащия закон се позволява съществуването на сравнително малки игрални зали в близост до спортни площадки, детски домове, училища и т.н. Новият закон цели тези игрални зали да излязат от жилищните квартали" а къде ще са? Или на 5 км. от всеки град ще има 2 дка място за игрални зали ! ХА ХАха смешници.
4
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време беше.
3
16
 
43
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Повечето така или иначе заради свития пазар щяха да затворят!!!Ама слабоумника икономист, пак да се докаже.Нека някой ме обори, че това не е в интерес на крупните играчи.В Bългария всичко се приема в името на нечии интереси.!Има и друго,никой никого, на сила не кара да влиза там!!!Като ученик съм влизал и какво?Да не би да съм си продал апартамента.Дянков,ти си крачещо произшествие!!!
2
7
 
33
 
! Отговори
SerGAY Stanishev преди 12 години
Congratulations, Diankov!
1
2
 
62
 
! Отговори
ЧИЙ преди 12 години
"В момента в страната има около 4500 такива хазартни заведения." А колко са общо училищата и поликниките? - питам аз ........