Състоя ли се българският преход?

Точно 22 години след паметния 10 ноември 1989 г.
Обновена: 10 ное 2011 08:55 | 10 ное 2011 08:55,
479
Състоя ли се българският преход?
Снимка: Reuters

Имало ли е истински преход към демокрация у нас и завършил ли е вече той, коментират за БТА народни представители от различни парламентарни групи по повод годишнината от демократичните промени.

Преди 22 години - на 10 ноември, след драматичен за България пленум на тогавашната компартия падна Тодор Живков и беше "отпушен" пътят за реформи в страната.

"Преходът определено не е завършил, мисля дори, че започна преди две години", коментира зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов (ГЕРБ).

"Ако имаше някакъв преход, той беше в преразпределение на собствеността - успешно за някои, но за по-голяма част от българския народ - не", допълва той.

И обяснява, че резултатът в крайна сметка е много сериозно разделение на бедни и богати у нас.

"Не мога да дам прогноза колко години ще са нужни, за да се завършат реформите, но е важно да се заложат законодателно нещата така, че следващото правителство, без значение дали ще е на ГЕРБ или друго, да не може да излиза от рамките на тези закони и да следва наистина правилна политика", казва заместник-председателят на НС.

За съжаление, посочва той, част от колегите от парламентарната опозиция и тези извън НС показват нежелание за разговор, някои от противоречията са много сериозни.

"Приемам със смях твърдението, че преходът всъщност е започнал преди 2 години", обяви лидерът на ДСБ Иван Костов, който е и един от участниците в кръглата маса през 1990 г.

Според него никога у нас не е имало преход.

"Имаше български посткомунизъм, който май не е свършил", подчертава той.

Костов смята, че българският посткомунизъм не е реванш, защото премиерът Бойко Борисов е реабилитирал Тодор Живков, а комунистическите символи и ритуали са превърнати в легенда, в музейни ценни експонати.

"Каква кръгла маса - със синдикати и работодатели ли, мерси!". Така той отговаря на въпроса дали сега има място за нова кръгла маса.

Според него е нужно българската демокрация да бъде "пусната в ход".

Според заместник-председателя на ДПС Лютви Местан отговорът на въпроса дали е приключил българският преход е неразривно свързан с начина, по който е започнал.

"Свършил или не, няма съмнение, че той беше най-дълъг и най-мъчителен и от всички страни нови членки на ЕС, които преживяха прехода от тоталитаризъм към демократично гражданско общество, българските граждани платиха най-висока цена", твърди той.

"Може би ще обявим прехода за завършен, едва когато всички сме убедени, че това, което наричаме гражданско общество, вече се е случило", смята Местан.

Според него продуцирането на месии всъщност символизира дефицити на демократичност.

Депутатът от левицата Андрей Пантев пък твърди, че до голяма степен промяната на 10 ноември е била симулативна.

"Отново виждаме банален рефрен в нашата история - когато едно събитие се внася, когато се имитира, то се оказва и симулативна промяна", коментира той.

"Днес не можем да кажем, че има по-ниска смъртност и по-висок жизнен стандарт и че нашето място като цивилизована държава в цивилизования свят се е придвижило малко по-напред, дори е точно обратното", добави той.

Павел Шопов от "Атака" определи понятието "преход" като идеологема.

"За някои преходът се състоя и беше успешен, за други - не", обобщава той.

Според него за средните българи резултатът е плачевен, дори и за предприемчивите. За тях остана някое гаражче, семейно хотелче, изобщо бизнес на дребно, допълни Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
473
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Били сме на 25 място по жизнен стандарт по времето на Борис III , но след като неграмотните комунисти са взеха управлението се движим стремоглаво надолу. Същото е с прираста на населението за 40 години от 1900 до 1940 населението на България се е увеличило два пъти. След преврата на комунистическата хунта прирастта на населението намалява и стремоглаво надолу заедно със стандарта на живот.
472
3
 
0
 
! Отговори
123456 преди 12 години
Дворцов премрат
471
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
???
470
4
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо преди 12 години
към 472:Напиши поне една комунистическа фамилия,която е станала богата от раздадени пари!!Стига сте писали и повтаряли глупости за куфарчета и т.н.!И никакъв преход нямаше,а "прехода" беше властта от тъпите партийни другари,които никога не са били комунисти, да се даде в ръцете на криминалните типове и мутри!
469
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакъв преход не е имало и това се знае от почти всички! БКП раздаде парите на определени комунистически фамилии - направи ги милионери и тези хора управляват България и до ден днешен!
468
2
 
1
 
! Отговори
Умерен преди 12 години
Оказахме се от ***...ната страна. Добрата новина е ,че свикнахме...Лошата ,че краят му не се вижда...
467
1
 
3
 
! Отговори
Инна преди 12 години
ПРЕОБЛЯКЪЛ СЕ ИЛИЯ, ПОГЛЕДНАЛ СЕ ПАК В ТИЯ !!!!
466
3
 
8
 
! Отговори
Страхотен преход преди 12 години
Да,голям преход. Особено в последните две години откакто герберската хунта заграби власта начело с най-ниско образованият премиер в българската история. Стигнахме дъното на Европа,станахме за смях на целият свят. Пенсионери бъркат по боклуджийските кофи,два милиона българи напуснаха страната, а в същото време гадни прости селски мутри се развяват с джипове и живеят в палати. Ако този преход продължава,скоро ще изчезнем от света.
465
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Определено има преход. И прехода е стръмно надолу. От 25 място на жизнен стандарт от страните в ООН сега сме на 80-то място.От безплатни и качествени здравеопазване и образование към платени и некачествени.От развито земеделие към пустеещи земи.От развита индустрия и липса на безработица към почти 20% безработица каквато е сега.От що годе развиваща се инфраструктура към тотална абдикация на общините от инфраструктурата. Да обобщим.Преход има:От средно развита европейска страна към последни в ЕС
464
1
 
5
 
! Отговори
коко преди 12 години
Преход към какво???
463
6
 
9
 
! Отговори
стига с този преход преди 12 години
Прехода няма край, защото сме в погрешния завой. През социализма си бяхме най-добре и стига да ни заблуждават,че колко лошо е било. Напротив, всички живеяха добре, живеяха щастливо и спокойно, а сега сме в стрес че утре може да не можеш да си платиш тока и да ти го спрат, нямаме сигорност. Някой казва нямал свобода през социализма, ами сега като я имаме какво правиме. А всъщност май сме били тогава свободни защото никой не ни заплашвал, но сега всички се страхуват.
462
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прехода у нас е към феодализъм с наченки на капитализъм и имитация на демократична държава с многопартийна система.
461
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Младите от БСП ни обещават хляб по 15ст и благоденствие, но да се откажем от лошата демокрация и ненужната свобода на словото.
460
1
 
6
 
! Отговори
Защо/Милена преди 12 години
Защо трябва да стоим натясно някъде за порцийка храна?
459
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Курса беше 0.96 ст за долар, но курс купува и ако някой имаше глупостта да продава на този курс го водеха в 6-то да обяснява откъде има валута докато го ползват за боксова круша.
458
2
 
3
 
! Отговори
След 45+22 , преди 12 години
БСП отново преминава в симулативна нелегалност.
457
2
 
7
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 12 години
преди 1989-та можеше да си закупиш 1 долар за 0,96 лв. ама...някой друг път
456
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И образованието и здравеопазването са изключително скъпи услуги така че дали пряко или коствено чрез данъци си ги плащаме до стотинка и така е било винаги.
455
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те мутрите са възпитани в спокойния живот на соц-а, я в спортни школи, я в спец.поделения. Възпитани са в безнаказаност от БКП и са обучени да пазят правоимащите и да газят обикновенния човек.
454
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пак сме там отдето тръгнахме, почна се с мутри, сега пак са на мода