На изборите медиите създали сива икономика

Според експерти влиянието им било "аналогично на купуването на гласове"
Обновена: 14 ное 2011 17:12 | 14 ное 2011 17:12,
34
На изборите медиите създали сива икономика
Доц. Орлин Спасов, Фондация "Медийна демокрация". Снимка: БТА.

Медиите по време на изборите постигнаха влияние, аналогично на купуването на гласове. Това коментира на пресконференция в БТА Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация".

Той представи резултатите от мониторинга на медийната среда в периода на предизборната кампания.

По думите му се е създала "сива" медийна икономика, която търгува с медийни послания до степен на масово продуктово позициониране.

„Медиите изиграха роля на брокери между политиката и публиката“, коментира експертът.

Спасов посочи, че в хода на официалната кампания премиерът Бойко Борисов е продължил да бъде най-споменаваното лице в медиите.

След него се подреждат кандидатите за президент Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. От институциите най-споменавани са ГЕРБ, правителство, БСП, ДПС и т.н.

Субектите, изразили най-много мнение в медиите, се оказват партийните лидери Бойко Борисов и Сергей Станишев, а не кандидатите за президент.

„Тези кандидати не бяха мажоритарни личности, а партийни кандидатури“, анализира публикациите Орлин Спасов.

По думите му прави впечатление, че отношението към Борисов е било позитивно, докато към Станишев – силно негативно.

Положителните публикации за Росен Плевнелиев са шест пъти повече от отрицателните, докато за Калфин – 1,7 пъти повече.

Материалите за Меглена Кунева са били два пъти повече в негативна посока, отколкото в положителна.

По думите на Спасов по отношение на Кунева е имало мощна негативна антикампания, особено в "жълтата" преса.

„В медиите е третирана като потенциално опасния трети, който може да пренасочи своите гласове така, че да повлияе на крайния резултат“, коментира Орлин Спасов.

Той отбеляза, че колкото по-малко гласове е събрал даден кандидат на първи тур, толкова по-негативно става отношението към него.

Експертът добави, че публикациите за Волен Сидеров са били силно негативни.

Според Спасов се наблюдава нарастваща тревога в средата на медиите за свободата на словото.

По думите му медиите действат като предприятия, ръководейки се от краткосрочни или средносрочни цели за печалба около властта.

Той представи данни, според които 50 процента от журналистите декларират, че се упражнява политически натиск върху тях или върху медията, в която работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Бисер преди 12 години
Ами, крайно време беше и медииите да се притеснят за свободата на словото. Медийният октопод на Д.Пеевски разпростря пипала във всички посоки и вече е трудно да му се противопоставиш - след като изкупи вестници, телевизиии и сайтове, сега си пазарува журналисти на килограм и даже не се свени да се хвали с това!
31
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
когато народа се страхува от управляващите то това е ДИКТАТУРА! котато управляващите се страхува от народа това е ДЕМОКРАЦИЯ
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kakv narod paplash i plyjeci narecheni mijityrki.edin hliab maslo kycheshka radost kiselo mleko i begaite na rabota tapaci.
29
0
 
3
 
! Отговори
Александър Джей преди 12 години
Така е! Пълно медийно затъмнение цари в слугинажните на Мафията, така наречени "ОФИЦИОЗИ", над дейността на Атака и Сидеров. Така беше от години насам, така беше особено около изборите, така е и сега! Волен казва много ИСТИНИ, които са като жило в задниците на дебелите охранени политикани от ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС...и техните КуклоВОДИ в сянка!!
28
0
 
1
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
ZA6TO WSE SI MISLQ,4EMAIKATA NA STANI6EVPENSIONERKA,WSE O6TE"KOLI I BESI"W...AIDE DA GO KAJA--BALGARSKATAJURNALISTIKA,E I BOJANA DIMITROVA.MAKAR I W SQNKA,TE RE6AVAT NE6TATA.B.S.P."ZAGUBI"USLOJLIVO IZBORITE,ZA DA DOIDAT EVROFONDOVETE.PATI6TATA SE PRAVQT OT MODERNOPOKRASTENI FIRMI NA GEN.PE6LEEVSKI.PRI TOVA KA4ESTVO--GU6A ZA BSP.I T.N.T.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХИ ХИ
26
1
 
1
 
! Отговори
Европейската комисия преди 12 години
Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха, пише на сайта си европейското издание "ЮроАктив". Въпреки години усилия за подобряване на мониторинга и за постигане на европейски стандарти в тази насока, проблемите в България не са изолирани и пораждат тревога и за качеството на въздуха в останалите страни членки на ЕС.
25
0
 
2
 
! Отговори
селския пъдар преди 12 години
тази Карева вече е станала европейка пише е европейски букви На българско училище по не в Столипиново , във факулитето или във видинския Нов път да беше учила 1 годинка и щеше да знаеш българското АБВ не това на Първанката а на св.св.Кирил и Методи. Всеки уважаваш себе си българин тряябва да се гордее с българската азбука вписана като една от азбуките на Европеиския съюз В наше село всите я знаят и с нея се подпиеват за пенсиките е социалните Кои не в знае няма денги и гладува но я учи
24
0
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Не съм адвокат на сегашните, ама от любов към спор(т)а - имало е и по-голямо отчаяние. Много лесно взехте да забравяте. Аз си спомням и купоните за храна и гориво, и опашките, и мизерията, и заплата от 30 долара на месец.
23
1
 
2
 
! Отговори
KAREVA преди 12 години
ZA SUJALENIE V NA6ATA MILA RODINA MNOGO MALKO HORA IMAT DOSTOINSTVO . A ZA JURNALISTITE DA NE GOVORIM.GLEDAM BAREKOV, GLEDAM KULEZIC4 I SI MISLQ, KOLKO TUP I BEZO4LIV TRQBVA DA E 4OVEK ZA DA CELUVA ZADNICITE NA TEZI UPRAVNICI KOITO UPORITO NI VODQT KUM PULEN KOLAPS.NIKOGA HORAT NE SA BILI TOLKOVA OT4AQNI I OBEZVERENI.NIKOGA ZDRAVEOPAZVANETO NE E BILO TOLKOVA ZLE, MLADITE TAKA OTQAQNO GLEDAT DA IZBQGAT, 4E SE PITAM, AKO GERB OSTANE O6TE 2 GODINI NA VLAST, S KOLKO 6TE NAMALEE BULGARSKTO NASELENIE.
22
2
 
7
 
! Отговори
57 преди 12 години
БТВ СУТРИШЕН БЛОК,РИЗОВА -НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ ,ТV7 ,ЕВРОПА КОГАТО ГОВОРЯТ ЗА БОЙКО И ГЕРБ ЖУРНАЛИСТИТЕ СЕ ПОДМОКРЯТ ОТ УМИЛЕНИЕ И СЛУГИНСКА ПРЕДАНОСТ
21
1
 
7
 
! Отговори
p;jh преди 12 години
Егати държавата !!! Егати управлението............
20
2
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
ГЕРБ УСПЯХА ДА ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ НАРОДА ЗАПОЧНА ДА СЕ УСЕЩА РАНО ИЛИ КЬСНО ЩЕ ИМА ВЬЗМЕЗДИЕ ЗА ТАРИКАТИТЕ ОТ ГЕРБ
19
0
 
14
 
! Отговори
МЕНСА ДО 15 преди 12 години
И НИЕ КВО СМЕ ВИНОВНИ , ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА. АЗ ОТ 17 ГОДИНИ РАБОТЯ БЕ ПИЧ И НЕ СЪМ ПРЕСТАВАЛ ДА РАБОТЯ. ТЕ КРАДЪТ НА ПОРАЗИЯ И СЕ ГАВРЯТ С НАС. И ТИ МИ РАЗПРЯВЯЩ , ЧЕ НЯМАЛО ДА МИ УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТАТА , ЩОТО НЯМЛО РАБОТЕША ИКОНОМИКА. ВСИЧКИТЕ ПРАВИТЕЛСТА КРАДАТ И ИЗНАСИЛВАТ НАРОДА. А ТАКИВА КАТО ТЕБ ХОДЯТ НА ИЗБОРИТЕ ДА ГИ ПОДКРЕПЯТ И ПОСЛЕ ИМАТ ЖЪЛТО НА ГАЩИТЕ КАТО ТЕХНИТЕ ВЗЕМАТ ВЛАСТТА. В ТАЗИ ДЪРЖАВА КОМУНИЗМА НИКОГА НЯМА ДА СИ ОТИДЕ. ЩОТО ВСИЧКИ СМЕ ЗОМБИТА ВОДЕНИ ОТ ЧЕРВЕНИ
18
7
 
4
 
! Отговори
akud преди 12 години
насраната престъпна бивша тройна к00лиция, ЗАГУБИХТЕ ВСИЧКО. ПРЕГЛЪТНЕТЕ ГО ПИТАЙТЕ станималкопишеФ как
17
0
 
10
 
! Отговори
! преди 12 години
Всички всичко разбират вече- народа прогледна, ама ако народа е беден и обезверен, управляващите са богати за цял един народ и са нагли и безочливи- това е проблема. Една надежда, че един ден всеки ще си получи заслуженото- друга няма.
16
2
 
9
 
! Отговори
ВОПЪЛ преди 12 години
Де си БАЩИЦЕ наш? Ликът ти пожарникарски не ни радва веке нас.Настава МРАК. НЯМА ЩО ДА ОГРЕЕ екрана син. НО! БТВ е с нас. Те ще те поканят и шта зяпат у захлас. Ще настане радост у сърцата наши.
15
2
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 12 години
Простащината не ходи в гората , а по такива като теб!Нито за Гоце съм говорил нито за сваляне на цени/ в цял свят откакто съществува, цените винаги са вървели нагоре/!Понеже си много глупав ще ти го обясня още веднъж!Цените растат заплатите остават на същите нива-покупателната способност на населението намалява и народа обеднява!Вдяваш ли?
14
2
 
10
 
! Отговори
Срам!!! преди 12 години
Много жалко, че като народ не сме мръднали, дори милиметър в еволюционно отношение от 1944-а насам. 10 години култура в политиката и хоп... Премиер, на който последната прочетена книга е "Винету", но все пак защитил дисертация, човек, който от трибуната на Народното събрание говори за "кифтаци", обожаващ Тато, отричащ каквото и да е друго мнение, създавайки Цвъчко, който с нечувана жестокост, страх, пари, заплахи манипулира вота на българите и държи в страх всички медии. За това ли ги смених
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако няма закон да се вкара и да се съдят ,това беше безобразие!!!