Вместо от 2021 вдигат възрастта за пенсия още от 2012?

Икономиката нямала да издържи протакането
Обновена: 16 ное 2011 14:52 | 16 ное 2011 13:30,
368
Вместо от 2021 вдигат възрастта за пенсия още от 2012?
Снимка: архив, Булфото

Правителството ще предложи да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година преди приемането на второ четене на бюджета на НОИ, коментира пред журналисти в парламента заместник финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му увеличението ще е от 1 януари 2012 г. и ще се отнася и за мъжете, и за жените. Промяната засяга около 15 хиляди души. В момента жените в България се пенсионират на 60 години, а мъжете – на 63.

Горанов поясни, че със социалните партньори са обсъждали през миналата година това увеличение да стане от 2021 г., но развитието на икономиката и плахата реформа са основание за тази решителна и сериозна стъпка.

Още по темата

“Ефективно увеличението на възрастта с една година от следващата година би засегнало само около 15-20% от хората, които би трябвало да се пенсионират“, посочи той.

Графикът от 2021 г. ще бъде изместен до началото на 2015 г., т.е. следващото ново увеличение на стажа за пенсиониране ще бъде от началото на 2015 г. – с четири месеца, обясни още Горанов.

Само минималните пенсии ще се вдигат от 136 на 145 лева от май или юни догодина. "Увеличението ще струва около 6 милиона лева на месец", изчисли още заместникът на Симеон Дянков.

Според червената депутатка Емилия Масларова решението за вдигане на възрастта за пенсиониране е прибързано и ще доведе до сриване на доверието в пенсионната система. Това  решение би било трудно аргументирано, това не са никакви икономии, това е просто извиване на ръце, коментира тя.

Още повече нека бъдем достатъчно честни – българите не получават толкова дълго време пенсия, колкото получават в страните членки на ЕС, защото живеем с няколко години по-малко от тях, добави Масларова.

Тя има друго предложение – да се увеличи максималният осигурителен доход и това са 100-150 милиона лева, които ще влязат в приходната част на бюджета. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
0
 
0
 
! Отговори
МИНА преди 12 години
ВДИГАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ Е ПОРЕДНИЯ ГЕНОЦИД НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СПРЯМО БЪЛГ. НАРОД ! ЗАЩО БОЙКО НЕ ВДИГНА ВЪЗРАСТТА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ??? КАКВО КОВАРСТВО И ЛЪЖИ ???ГОСПОД ДА ВИ НАКАЖЕ !БЪЛГАРИТЕ И БЕЗ ДРУГО УМИРАТ ПЕРЕДИ ДА СА ВЗЕЛИ ПЕНСИЯ , А РАБОТЯТ СЛЕД ПЕНСЯ , ЗАЩОТО ИМ ДАВАТЕ МИЗЕРНИ ПЕНСИИ!ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ВИЕ С ТАКИВА ПЕНСИИ!ВЗЕМЕТЕ ОТ МИЛИОНЕРИТЕ КАТО БАТКОВЦИ, ЦВЕТИЛИНИ БОРИСЛАВОВЦИ И РАЗНИ ДРУГИ *** !
360
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Давай Дянков. Да не ти пука.
359
0
 
5
 
! Отговори
болен здрав носи преди 12 години
Вместо да ни принуждават да работим докато започнем да забравяме за къде сме тръгнали, да преразгледат и анализират пенсионирането по болест. Повечето "инвалиди" си купуват пенсиите. На тези "артисти" и докторята да работят "пожизнено без право на пенсия.
358
0
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков, и ти Тотьо,в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата либерална, има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършваНАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!
357
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво плачете?Като не сте доволни излезте на улицата и протестирайте.Така се отстояват права.Ама не ви стиска.Страх ви е да не ви види шефа и да ви уволни.В Гърция им намаляват заплатите от 3100 на 2600 ЕВРО!!!и те протестират.А вие които сте свикнали да си живеете в мизерия там ще си останете.ОТ СТРАХ И МЪРЗЕЛ!
356
0
 
7
 
! Отговори
Косьо преди 12 години
Май скоро ще ни се случи политическо убийство! Или ще е Дянков, или ще е Борисов! Но който и да е от двамата печалбата за България ще е голяма!!!
355
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората родени през 1 година са около 100 000 как изкараха че закона засяга само 15 000 .Този закон засяга целия народ да не би догодина да го сменят. Тези хора които работят в производството не са със запазени сили както в министерствата. Ако в БГ си затворник държавата дава 530лв. за издръжката на затворник, а за увеличение на пенсията 9лв. и сувеличението от юли 145лв. -това си е чист геноцид .
354
0
 
7
 
! Отговори
мм-до 350 преди 12 години
Спирането на вноса и правенето на производство не стават с административни мерки, още по-малко трябва държавата да го прави. Бизнеса е за предприемачи, но кой е луд да инвестира или почва бизнес в държава, където управляват мутрите, които вие ни натресохте. Тук се "развиват" само 30-40 фирми и олигарха,дето ритат мачле или тенис с главната мутра. Затова и бизнес средате е надолу, затова и приходите в бюджета са надолу. Честито на всички дето ни поръчаха допълнително ГРОБ от келнера, пийте сега!
353
0
 
9
 
! Отговори
до 353 преди 12 години
Не е държавническа, а първобитна. Държавата се грижи, защитава интересите и правата на гражданите си, за което те плащат данъци, защо тези 15 хил. човека трябва да мъкнат дупките в бюджета и световната икономическа криза на гърба си? И то за да могат сдруги с мин. пенсия да вземат по 9 лв. Какво ще си купят 10 хляба ли и ще са сити и доволни? "Само" от осигуровките на баща ми ще вдигнат пенсията на 50 човека.Да е жив и здрав татко, че да ги храни, а управниците да крадат.
352
0
 
14
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Според тези 15000 човека се определята като "само". Това е геноцид, който не засяга "само" тези 15 хил., а техните половинки и семейства и така думата "само" 15 хил. изведнъж прераства в само 50 хил. човешки съдби или да речем това са "само" някакви си хорица съставляващи цял средно голям град в БГ и какво искат, мислят или чувстват те няма никакво значение или с други думи - прилапахме ви осигуровките, сега ако щете *** - още по-добре. И това е "само" за тази година, 2013 ще има други "само"
351
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
понятието цирфа някак губи смисъла си... по изборите лишиха в София противозаконно от гласуване за кмет "само" 120 0000 човека, така и не стана ясно до ден днешен кой е виновен за това, сега пък "само" някакви 15-20 % щели били да бъдат ощетени, и кво от това, голявма работа... ние сме "само" граждани в тая *** държава, за нищо не ни брои никой, освен ако не става дума за глас по избори, че и тогава ни броят "само" ако сме от "правилната" страна
350
0
 
19
 
! Отговори
невярващ преди 12 години
Богът Б. и неговите корифеи отново доказаха своя "умствен" потенциал.Но, както каза самият той преди време - "материала е такъв"!Само бръщолевим по форумите - защо не вземем нещо от нашите съседи гърците и да поизлезем навън вкупом и за дълго...А *** сме си едно овчО стадо и позволяваме на ГЕРБ да ни цака както си иска и с каквото си науми и колкото сме по нагъзени, май не само по ни влиза, ами взе и по хубаво да ни става...А Богът по уверен, знаещ, можещ и надъхан за нови ДЕЛА!!!
349
0
 
19
 
! Отговори
иванова преди 12 години
Г-н Борисов се подигра с избирателите си с решението да вдигне пенсионнота възраст от 2012година.Какво са там някакви си 15000 човека които ще ги засегне това? Да поемат те тежестта та правителството и да дигнат минималната пенсия.Защо депутатите "нашите народни избранници" не се откажат от някои от придобивките си? Защо не се вдигне възрастта на тези които се пенсионират на 45 години-та те са толкова млади в сравнение на 60годишните. Кой ли го чува народа? Живей за да плащаш данъци.
348
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз освен да поздравя всички избиратели на ГЕРБ.... И да им пожелая наистина добро здраве, за да могат да издрапат един ден поне до няколко пенсийки...
347
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е държавническата постъпка.
346
0
 
6
 
! Отговори
bate преди 12 години
Reviziq i na TELK i na vsi4ki invalidni pensiii pone 10-15 godini nazad i vrashtane na tezi pensii,koito sa polu4eni nepravnomerno s lihvite,kakto maikite vrashtat nadvzeto mai4instvo!Mnogo seriozni i zadalbo4eni proverki na vsi4ki invalidni pensii ..MNOOOOGO...ETO EIDN SERIOZEN PRIHOD ZA NOI...TOLKOVA GODINI IZTO4VAN PO PRESTAPEN NA4IN,KATO TEZI S DDS OT BUDJETA!!
345
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
348 - достатъчно съм информиран, за да знам, че в България има толкова "инвалиди", че все едно сме преживели петгодишна кървава война !!! Цели катуни *** са все "инвалиди" с ТЕЛК... ама когато е за крадене, нищо им няма, тогава не са инвалиди !!!349 - е, аз на НОИ и стотинка не давам, данък *** не плащам. Който иска - да ги храни, аз не желая.
344
2
 
22
 
! Отговори
демос преди 12 години
По отношение на по късното пенсиониране е глупаво,защото с хапчета в джоба с/у диабет,простата,амнезия и често ориниране ,като че ли никой работодател няма да те държи на работа.Политиците да помислят спиране на вноса на зеленчуци и поощряване на родно производство и заетост в селските райни.Да се развие консервната промишленост и експорт.Има ли заетост,има и осигоровки-няма нужда от по късно пенсиониране.
343
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
прав си ,но на ушевите /военни + полицаи имаш предвид нали / най- много им знаят устите само при споменаване да им се намалят придобивките.така 4е родените 1970г и нагоре -ще ни е... мамата -ясно е ,явно ние трябва да платим цената на прехода,разбирай ''ние крадохме,сега вие ще плащате сметките на държавата.'' и Никакви пенсии за вас- не заслужавате:)''
342
5
 
3
 
! Отговори
До Българин преди 12 години
За да бъдеш малко по- информиран, наистина всички решения на ТЕЛК, минават през още една допълнителна независима експертиза, като през една или три години отново минаваш през ТЕЛК.