Русия ни иска в Евразийския съюз

Обединението да е с "лоялни към руските икономически интереси"
Обновена: 17 ное 2011 10:49 | 17 ное 2011 10:44, Елка Василева
804
Русия ни иска в Евразийския съюз
Снимка: Reuters

Освен бившите съветски републики Русия трябва да привлече в бъдещия Евразийски съюз редица други държави, сред които и България. Така смятат участници в кръгла маса, организирана вчера от управляващата партия "Единна Русия", информира руският печат.

Според фракцията на "Единна Русия" в Държавната дума, която е инициатор на срещата, "руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние" в този съюз, пише "Комерсант".

Вестниците припомнят, че създаването на нова общност в постсъветското пространство бе предложено от премиера Владимир Путин.

Статия на Путин за Евразийския съюз бе публикувана в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.

Новият съюз ще бъде "голяма страна", продължител на "идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство", което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан, заяви на форума руският политолог Дмитрий Орлов, цитиран в "Комерсант".

"Целите на модернизацията" обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики - днес членки на ОНД, но и с държави, "лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела".

Хората от "Единна Русия" засега не са проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз, отбелязва всекидневникът.

Налице са "инструменти и исторически аргументи", за да бъде осъществен "големият проект" за Евразийски съюз, който може да обедини към 250 милиона души, посочи пред участниците председателят на Държавната дума Борис Гризлов.

Сред аргументите според него е "общата история на страните" от постсъветското пространство, а сред инструментите – руският като "език за междунационално общуване" и "кооперирането в икономиката". Той изтъкна, че не става дума за "единна държава", а за "съюз на суверенни държави", пише "Комерсант".

"В обозримо бъдеще" Европейският съюз няма да отвори врати за Русия, а тя самата не би пожелала членство в НАТО. При все това "светът ще се развива в рамките на интеграционни групи" и бъдещият Евразийски съюз се очертава като нещо "естествено за Русия", заяви Алексей Пушков, телевизионен водещ и общественик.

Евразийският съюз трябва "да събере не толкова земите, колкото народите и гражданите в единно държавно тяло", каза посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. Той припомни своята идея руският да се нареди сред официалните езици на ЕС. За целта трябва да бъдат събрани един милион подписа в поне 7 държави от Евросъюза, посочва "Комерсант".

Участниците в кръглата маса не са разработили конкретни мерки за формиране на новата общност. Максат Кунакунов, съветник на председателя на киргизстанския парламент, обобщи: "Съюз ще има независимо дали го искаме или не". Той цитира Владимир Путин: "Който не съжалява за СССР, няма сърце, който мечтае да върне СССР, няма глава". И добави от свое име: "А който се съмнява, че ще създадем нов съюз - той е просто глупак".

В Русия все повече намаляват хората, които тъгуват за Съветския съюз, обобщава данни от анкети представител на социологическия център "Левада". През 2000 г. 30 на сто от запитаните са били готови да се върнат във времената на СССР, през 2003 г. идеята е била одобрена от 25 процента, а през 2007 г. едва от 15 на сто.

Интеграцията в постсъветското пространство отдавна вече е тръгнала, напомня "Московский комсомолец" за икономическото сътрудничество и безвизовия режим между Русия, Беларус и Казахстан. В близко време обединителните процеси може да стигнат "ново, принципно различно равнище", коментира вестникът "положителните нагласи към обединение сред жителите на Украйна, Киргизстан и Армения", посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


804
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
726
4
 
10
 
! Отговори
къде сме ние, къде.. преди 12 години
По доходи някои професори изпревариха президента на РусияРуските ректори богати като ОбамаОбразователен шеф с 210 000 евро годишна заплата
725
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички изредени държави, може би без Монголия , са икономически по-развити от България. Никой не иска да връща комунизма, използвате реторика от началото на 90 години.
724
24
 
6
 
! Отговори
Asen Prodanov, Burga преди 12 години
Членство в един съюз с Русия, Беларус, Казахстан, Монголия, Куба, Виетнам, Венецуела и останалите проруски държави (тоест най-изостаналите във всяко едно отношение!) би било убийствено пагубно за България. България бавно, но сигурно се откъсна от руското влияние и пое също така бавно, но сигурно по европейския си път заедно с цивилизованите европейски държави. Българите не искат нито социализъм, нито комунизъм, защото макар и с голямо закъснение осъзнаха, че всъщност това е диктатура и авторитаризъм, тотални ограничения и никаква свобода, желязна завеса и пълна цензура. България е член на НАТО и ЕС - това е правилният път и няма друга разумна алтернатива! Руснаците всячески се опитват да ни отклонят от него, но вече нямат никакъв шанс.
723
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже , пази България от страни като Русия и Турция .
722
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пражка пролет, Унгарските събития......Прибалтика......бла бла бла !!!! :):):) Икономическите интереси управляват света !!!!!!! Ако руснаци направят цената на бензина в България 1 лев......сами ще ги молим за съюз с тях.
721
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия ще ни дава безплатно суровини, Русия ще ни отоплява безплатно и руснаците ще оплождат жените ни, а ние ще грухтим в кочинката си.
720
13
 
12
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Какво предпочитате-рубли или евро?
719
15
 
30
 
! Отговори
Чакаме ви, братушки преди 12 години
Руска сила, руска воля,руска кръв и руский пот,ще избавят от неволянаший падналий народ
718
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чехия е между поканените? Забравиха ли руснаците за "Пражката пролет" и за отношението на чехите към тях? Че и Унгария...хахах, къде се е чуло и видяло унгарец да говори руски...хахах,Монголия....хахах...голям смях.
717
6
 
7
 
! Отговори
шура балаганов преди 12 години
навит съм, ама Лукиянов ойл да свали с кинта дизела. ми крайно време е да изтъргуваме и ние нещо. така де. ми като искат да влизаме в тоя союз да направят трето кранче по домовете и да тече нафта по него.
716
19
 
39
 
! Отговори
Идеалист преди 12 години
Братска Русия ни освободи от турско, после от фашистко, а сега ще ни освободи и от капиталистическо-европейско робство.
715
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
amache tupi izkazvaniq .elate tuk na zapad da stanete vtora raka chovek puk sled tova shte vi pitam za6to pluvate Russiq .Vijdam che naistina ne ste zapoznati s sluchaq i si mislite che evropa obicha iztochno evropeicite nnneeeeeeeeeeeee te ni mrazqt za6toto neeeeeeeeeeeeee sme kato tqh .Pojiveite na zapad i togava mi davaite otcenki za evropeicite
714
6
 
10
 
! Отговори
Уточнител преди 12 години
Вярвайте в могъществото на Русия тя е най-могъща н асвета, има най-здравите болни, най-големите джуджета и т.н...Не забравяйте, че още в ХVI век руския мужик Иван Иванич откри Трактора.И накрая - една знаменателна годишнина за всички приятели на Русия и цялото прогресивно човечество: НАВЪРШВАТ СЕ 150 ГОДИНИ ОТКАК ЦАРЯТ ОСВОБОДИТЕЛ ОСВОБОДИ КРЕПОСТНИТЕ РОБИ В РУСИЯ(това означава, че 90% от съвременните жители на Русия са четвърто поколение потомци на безправни роби).
713
7
 
10
 
! Отговори
уточнител преди 12 години
РАЦИОНАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ В Евразийския съюз да се пратят 7..8000 семейства които са потомци на АБпФК с техните слуги/клиенти. Да заминат голи и боси с пушки и муниции колкото искат Така техните деди с Червената армия завладяха Бг-я в 1944 и за 1 месец ликвидираха 30 000 (местната интелигенция)В резултат децата и внуците им станаха най-богатите в страната, дърпат конците на управлението и смучат кръвта на бълг. народ, поддържайки режим на "контролираната бедност" А ние да си останем тук до Европа.
712
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия руснаци са наистина гламави хора! България беше част от Османската империя - едва издържа 500 години. "Дружба навеки" с "братушките" от Съветският съюз - и след 50 години - ни дружба, ни съюз! 20 годнишно съюзничество с богатия задокенски "brother" - човекът вече ходи да проси с патерици! 5 години членство в ЕС - съюзът се тресе от основи! И руснакът кани тази страна в нов съюз! Ех тези руснаци! ;-))
711
4
 
8
 
! Отговори
VISiA преди 12 години
Ама все за Европа ревете
710
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох и аз искам да го туря на на Анджелина Джоли
709
6
 
16
 
! Отговори
до Руснак преди 12 години
и ти ли ми говориш за робско поведение ????? представител на държавата, която последна отменя робството в Европа.......... опс крепостнот право :))))я се погледнете какви сте жалки, даже за личност на 20 век избрахте Сталин, който дори не е руснак :)
708
7
 
9
 
! Отговори
UK до руснак преди 12 години
Пак те насърчавам,прегледай коментарите си от последните 2 часа. Изпълнени с гнусни долнопробни псувни,упреци и незнам си какво срещу всички българи.Интелигентният читател ще направи разбор.Ако не ти харесва България,марш в "просперираща" русокакафония.Аз напуснах страната заради такива като тебе умилкващи се гъзолизници на руските тирани.
707
4
 
19
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Руснаците имат един много голям проблем :) и той е, че като се видят с някой друг долар първо си купуват водка :)а пиян руснак е като жена с кредитна карта :)