КС отхвърли лустрацията на дипломатите

Отмениха забраната за назначаване на агенти за посланици
Обновена: 23 ное 2011 17:41 | 23 ное 2011 17:03,
157
КС отхвърли лустрацията на дипломатите
Снимка: архив, Булфото

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционни текстове от Закона за дипломатическата служба, с които не се позволява сътрудниците на Държавна сигурност да се назначават за посланици или да заемат ръководни постове в МВнР, става ясно от решението на съда.

Трима от магистратите са подписали с особено мнение - Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков. Останалите деветима съдии обаче смятат, че т. нар лустрация е противоконституционна.

Магистратите се позовават на предишно свое решение, с което премахнаха сходни текстове и в правилника на парламента, който има силата на закон.

В решението на КС пише, че "негативната общественополитическа и ценностна оценка по отношение на
дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да се смесва с въпроса за конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество.

Подобни негативни оценки за миналото не могат да бъдат основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 г."

В Конституцията равенството на всички граждани пред закона е формулирано като конституционен принцип, присъщ на всяко демократично общество, мотивират се съдиите.

Още по темата

Президентът Георги Първанов наложи вето на закона, а БСП и ДПС сезираха Конституционния съд ден след обнародването на промените.

Те предвиждаха на публични постове в Министерството на външните работи (МВнР) да не могат да се назначават агенти на Държавна сигурност (ДС) и на Разузнавателното управление (РУ) на Българската армия.

Бившите сътрудници на ДС, които в момента заемат публични длъжности в задграничните ни мисии, трябваше да бъдат освободени без предизвестие и пренасочени към друга длъжност в дипломатическата служба.

Магистратите намират и за противоконституционен текст, според който министърът на външните работи определя външната политика на страната.

Според КС тя се определя от правителството, от Народното събрание и от президента.

"Конституционно недопустимо е разширяването на правомощията на министъра на външните работи в качеството му на ръководител на дипломатическата служба, като се засягат конституционните правомощия на президента и Министерския съвет в сферата на външната политика", смятат магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
Съдия (по футбол) преди 12 години
Съдът рече: НЕПРОТИВОКОНСТИТУЦИОВАТЕЛСТВУВАЙТЕ!!!!
150
0
 
1
 
! Отговори
врачка преди 12 години
Ще дойде ред и на агентите и доносниците от МИ6, Мосад, хамериканските служби, турските, френските ...Скоро!
149
0
 
1
 
! Отговори
юнге преди 12 години
Ощу дълго ще ви се наложи да си чешете езиците с бившата ДС.
148
1
 
0
 
! Отговори
helius преди 12 години
Крайно врене е да бъде направена цялостна реформа в управлението на държавата.Пълна и безкомпромисна лустрация по всички етажи на държавата.Да се изчисти напълно държавният апарат от остатаците на елементи с анти демократично мислене целящо забавяне и спиране хода на развитие на демократичните промени.Може би късно но това трябва да се направи сега .Това което другите държави направиха преди двадесет години се налага да го правим сега.Явно е че съществуват все още песимисти,които не искат това.
147
2
 
2
 
! Отговори
@(#*&!$%^*!!! преди 12 години
Нямам думи! Значи след 89-та оп! - и всичките гнусни доносничета изведнъж са се превърнали в съвестни граждани с дълбоко вродени морални ценности и чувство за отговорност пред народа.Подкупни и продажни ***, всичките трябваше да ви избесим и още да висите по лампите на Цариградско шосе! Нямате ли грам съвест? Не сте ли чували поговорката "Вълкът козината си мени, но нрава - не"!?!
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Германия удължих лустрацията до 2019, тук 22 години преход още *** -куманазите са на власт....
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДС е работила за укрепването на тоталитарната държава. Как ще ни представлява сега? Нали ух сме в демокрация, но нашата демокрация е фасадна, а под чаршафа са същите кукловоди червените генерали на ДС.
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
комсомолеца Младенов, израснал по посолствата, дето баща му е бил дипломат(разбирай тайно ченге) ко се прави на ощипана буля, га учи в престижни училища по комунистическо време, щот си син на дипломат не ти беше зле, после хоп в младежкото СДС, на финала пръв герберист, аман беееееее бащите им национализираха в1944, а синовете им приватизираха"демократично" няма оправия, пък седнали да ми говорят за чест и достойнство
143
1
 
2
 
! Отговори
онзи преди 12 години
За 146:Ако имаш време,прочети няколко пъти Библията.Много неща ще ти се изяснят-кой е изветрялник,на кого трябва да се вика браво,на кого не му пука и на кого после ама много почва да му пука ит.н.Отдели малко време!Прочети и после пиши глупости!
142
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
След прочитането на коментарите се убедих,че този сайт се посещава главно от червени изветрялници. Браво на министъра, ГЕРБ ще ви сложи на място другари:) А вие дерзайте по форумите, на никой не му пука какво мислите :)
141
2
 
6
 
! Отговори
Пролет преди 12 години
Знанието е сила.Много е лесно да се вика комунист, без дори да се знае какво означава това.Ще мине време ще вкусим още от прелестите на капитализма.И тогава ще се сетят много хора, че има и по справдливо разпределение на материалните блага.Само да напомня, че когато е избухнала Първата Световна Война не имало нито една дъжава, която да мъчи да строи комунизъм.
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
към 143:Малка поправка:-съветите дадоха властта на т.н. ОФ,не на тези които всички ги наричате комунисти,а те идват на власт чак през 1952год.До тогава министър-прадседатели са много други представители на различни партии,дори и В.Коларов,който не е член на БКП,а социалист.-колкото до репресиите-те са извършени по присъди на т.н. Народен съд,с председател Н.Петков,също после осъден от този съд,а в него от 74члена е имало само 4 членове на БКП,останалите-звенари,соц.демократи,БЗНС и т.н.!!!!
139
2
 
5
 
! Отговори
бивш българин преди 12 години
142, повечето от нещата, които си писал, са верни, НО, защо да не ползваме думата "комунисти"? И как така, в България никога да не е имало такива? Ами на кого съветите дадоха властта през 1944 г.? Кой изби над 30 000 българи и тероризира по затвори, лагери, чрез изселване и пр. още към 300 000 българи? КОМУНИСТИТЕ. А ТОВА, ЧЕ ДНЕС НА ВЛАСТ СА 3-4то ПОКОЛЕНИЕ КОМУНИСТИ, ИЗОБЩО НЕ ИЗЧИСТВА ПРЕСТЪПНОТО ИМЕ "КОМУНИСТИ". Точно в България. А ДС, РУМНО, ВКР и пр. са комунистическият "елит" в България
138
2
 
9
 
! Отговори
никой преди 12 години
Към всички,които ползват думата "комунисти":ЗАБРАВЕТЕ Я ТАЗИ ДУМА!!!В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО КОМУНИСТИ!!ИМАЛО Е САМО ПАРТИЙЦИ-ДО 1989Г.-ЧЛЕНОВЕ НА БКП-СЕГА НА ГЕРБ!!КОЛКОТО ДО ТОВА,КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО У НАС-ОТГОВОРЕТЕ СИ НА ВЪПРОСА:-КОЙ МОЖЕШЕ ДА ВЛЕЗЕ И ЗАВЪРШИ ШКОЛАТА НА ДС ПРЕДИ 1989-КАКЪВ СТАВАШ АКО БАЩА ТИ Е БИЛ ШОФЬОР НА ГР.ШОПОВ-ИЛИ АКО Е БИЛ ДИПЛОМАТ-АГЕНТ НА ДС-АМИ КАКЪВ СИ АКО СИ ПРЕПОДАВАТЕЛ В ТАЗИ ШКОЛА,НЯМА ЛИ ДА СТАНЕШ ВИЦЕ,АКО ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ДС СА НА ВЛАСТ?
137
4
 
9
 
! Отговори
Юрист преди 12 години
Едно напълно издържано решение което връща надеждата че имаме донякъде правова държава...Индивиди като юристите на ГЕРБ - зависими от самата групировка....не партия а именно групировка не правят чест на юридическото съсловие в България.....
136
2
 
8
 
! Отговори
очакваше се преди 12 години
Ами да то се очакваше ..... щото си беше от секъде антиконституционно..2/3 от герп и назначените им службаши са от ДС... начело с агент Буда и консултант-апартаментчика
135
5
 
3
 
! Отговори
Dimiter USA преди 12 години
Ami da, to se ochakvashe.Zashtoto mnozinstvoto ot KS sa komunisti, za tova!Abe hora, znaete li che Bulgaria e edinstvenata durjava v Iztochna Evropa, koiato ne prie lustracionen zakon predi 20 godini.Niakoi durjavi kato Chehia naprimer, zakona go podnoviha predi vreme za oshte 10 godini.Poglednete kade e Chehia v momenta, i kade e BG - na dunoto!Ama taka e kato ima oshte jivi i murdashti komunisti!Smurt na komunizma!!!
134
3
 
7
 
! Отговори
Св. Магистралний преди 12 години
Дипломат, за разлика от политик, означава професионалист. Често с две специалности - Дипломация и Разузнаване (втората е негласна). Така е в цял свят! Факт!Всичко друго е празни приказки на малки, кухи, изгнили и разкривени, но все още ЧЕРВЕНИ коф-помпи.
133
4
 
2
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DO 1 3 5DUMATA "NAROD"ZA KOMUNISTITE E RAVNOZNA4NA NA TOALETNA HARTIQ.S NEQ SI BAR6AR OSRANITE 4ERVENI GAZOVE
132
3
 
3
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DO 1 3 1EDINSTVENOTO,KOETO DOKAZVAT TEZI SPISACI E,4E NIE HORATA PLA6TAME KOLOSALNI SUMI,ZA DA MOJE POD FORMATA NA DIPLOMATI 4ERVENITE BOKLUCI DA SLUJAT NA KREMAL.I Z K A M E Z A V O DZ AB O K L U C INE SAMO BALGARIQ,NO I PO SVETA...TOLKOVA 4ERVENA SMRAD...