Брюксел обеща ?185 млн. за "Козлодуй", но за последно

Парите ще бъдат разпределени на равни вноски в периода 2014-2020 г.
24 ное 2011 15:05,
73
Брюксел обеща ?185 млн. за "Козлодуй", но за последно
Снимка: Архив Булфото

Европейската комисия предложи трето удължаване на компенсациите за затварянето на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй", но обяви, че то ще е последното и ще бъде направено при определени условия.

На родната енергетика са обещани 185 млн. евро, които ще бъдат разпределени на равни вноски в периода 2014-2020 г.

Ако предложението бъде подкрепено от страните членки и от Европейския парламент, то ще бъде вписано в следващия бюджет на съюза.

Но в замяна България трябва да въведе изцяло европейското законодателство за ядрената безопасност и за управлението на отпадъците, което предвижда включително и ангажимент за изграждане на хранилище за постоянното съхранение на отработеното гориво у нас.

Освен това България трябва да започне да заделя средства, за да довърши работата си по извеждането от експлоатация, по подобряването на енергийната си ефективност и намиране на работа на освободените от АЕЦ специалисти, за които европейската помощ няма да стигне.

София си спечели доста критики през годините, тъй като харчеше предишните траншове предимно за енергопроекти, които нямаха отношение към деактивирането на 4-те реактора и то беше забавено и допълнително оскъпено.

Затова сега правителството ще трябва да представи в Брюксел подробни планове за извеждането им от експлоатация заедно с подробен график.

Досега ЕС е отпуснал общо 867,8 млн. евро компенсации за "Козлодуй", като последните 150 млн. от тях ще бъдат изплатени на две вноски през 2012 и 2013 г.

При същите условия Брюксел предложи днес удължаване на помощта и за Литва и Словакия, които също като нас затвориха реактори като условие за влизане в ЕС.

За двата реактора на АЕЦ "Игналина" Литва ще разчита на още 210 млн. евро при 1,3 млрд. уговорени досега, а на Братислава се обещават още 105 млн. до 2017 г., които ще се добавят към договорените вече 617 млн. евро.

"Новата финансова помощ цели да подкрепи усилията за подобряване на безопасността и за действителното извеждане от експлоатация на спрените реактори", съобщи Еврокомисията.

Неин говорител подчерта, че предвидените средства са последните, на които те могат да разчитат от бюджета на Съюза.

Енергийният комисар Гюнтер Йотингер заяви, че ще се бори за отпускането на 500-те млн. евро за трите страни, за да е сигурно, че "тези реактори ще бъдат изведени безопасно от експлоатация и никога няма да бъдат пускани отново" .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: АЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми закриваме....нал така е тръгнало....що да не закриваме....Всички герберчета опищяха орталъка за железниците....сега е редно да са съгласни и за АЕЦ-а
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...Куневица има мозък на една ***...
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕВРОПА ИСКА БЪЛГАРИЯ ДА НЯМА НИТО ЕДИН АЕЦ,ЗАЩОТО САМО С АЕЦ НИЕ СМЕ НЕЗАВИСИМИ .НЯМА АЕЦ-НЯМА НАЦИОНАЛЕН СУВЕРИНИТЕТ -НЯМА БЪЛГАРИЯ.
27
0
 
9
 
! Отговори
аналИзатор преди 12 години
Значи Франция може да продължава да използва над 50 ядрени реактора на територията си, и същевременно да увеличава живота на реакторите си от 70-те години и да ги държи в експлоатация и за в бъдеще, а за България и малкото й останало евтино електричество искат на всяка цена да бъде спрено!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нито дума за георги котев и данните, които той изнася. еееййй, къде сте журналисти, къде сте медии страхливи! само канал три отрази цялата пресконференция от вчера, вътре в залата имаше 5-6 човека - млади журналисти от незнайни медии, във всяка друга нормална държава щеше да е пълно догоре и въпросите да следват един след друг, става дума за националната сигурност! не и тук!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неслучайно и пребиха директора на АЕЦ заради милионите евра.
24
2
 
6
 
! Отговори
BUBSANA преди 12 години
Невиждатели че европеиския саюз пропада от ден на ден.Всичко пропада ,защото Политиците са крадливи,долни,***,те загробиха България и ние ще расипеме ЕСаюз,това е.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иво е абсолютно прав!Благодарение на Кунева сме на това дередже с АЕЦ Козлодуй.Но да не забравяме и огромният "принос" на Костов и Михайлова!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4 реактора в България- 868 млн евро2 реактора в Литва -1,3 милиарда евроЗащото те не са имали Меглена Кунева за преговарящ ......Тази мила дама, която се прави на най-святия политик !
21
1
 
13
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Хайде сега пак пуснете глас за Куневица, благодарение на която едва не затвориха АЕЦ.
20
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
dano otidat tam za kadeto sa prednazna4eni parite,no mnogo ne mi se vqrva
19
0
 
11
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Като си работеше централата...това беше месечната печалба от нея за България!!!
18
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
edin 4ovek,deto rabote6e v cantralata,mu zapy6ixa ystata,za6toto vze da razprostranqva 4e rabotili s otraboteno qdreno gorivo a ne s kakvoto trqbva da e,i taka se sazdavalo opasnost za centralata ama,mytrite mu zapy6ixa ystata
17
6
 
2
 
! Отговори
Керим циганина преди 12 години
Айде бе спирайте го аец че много скраб много нещо има за мене. В Брюскел и Хелзинки най обичат *** мръсни като мене и гейовете.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
..за последно я ! Преди това - всичко изпапкаха комунистите !
15
1
 
6
 
! Отговори
за 6-ти преди 12 години
Хранилище за погребване на краткоживеещи ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци оборудване и течности от работата и затварянето на АЕЦ "Козлодуй", ще бъде изградено край козлодуйското с. Хърлец.------------------Таааааа, какво казваш другарю ?
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според вас докато дойде време да ни дават парите т.е до 2020 ЕВРО СЪЮЗ НЯМА ДА ИМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ :)))
13
4
 
6
 
! Отговори
Олеее преди 12 години
Ами това е целта на запада - да си складира ядрения *** тук! Защото сега го връщат на Русия - и Франция, и Германия, и Холандия - почти всички които имат ядрени централи. И за да им излезе по-евтино - при нас. В крайна сметка ние ставаме сметището не Европа - като почнеш от коли, техника, дрехи, храна та стигнеш и до ядрени отпадъци! ЧЕСТИТО!!!!!
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за съжаление България не може да се оправи без Европейския съюз- защото сме хилава държавица изтормозена от комунистическия режим.
11
1
 
3
 
! Отговори
Другарю, преди 12 години
...ами горе пише колко са дали. И на нас милиард, и на тях.