Левски, Булгартабак и Корпоративна банка в руска връзка

Руската Внешторгбанк може би ще е спонсорът на футболния клуб
Обновена: 3 дек 2011 12:54 | 3 дек 2011 08:00, Елка Василева
74
Левски, Булгартабак и Корпоративна банка в руска връзка
Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев бе обявен за "Мистър Икономика" за 2011 г. Снимка: Булфото

Невъобразима сплав между футбол, тютюн и пари ще се забърка, ако Внешторгбанк стане спонсор на “Левски”, пише “Труд”.

Според неофициална информация руската външнотърговска банка и клубът преговарят за спонсорство между 1 и 2 млн. евро годишно. Неотдавна лично премиерът Бойко Борисов се зае да търси финансов благодетел за сините. “Аз искрено се надявам, че до средата на декември ще сме финализирали договора. Моята роля е само да помоля и убедя, че “Левски” е отборът на народа”, казва скромно министър-председателят.

В края на лятото руската банка купи тютюневия холдинг “Булгартабак”. Агенцията за приватизация сключи сделка с “БТ инвест” - дружество, регистрирано в Австрия, което е 100% собственост на регистрираната в Кипър фирма “ВТБ Капитал”, 75% от която пък е притежание на руската държавна Внешторгбанк чрез лондонския й клон.

Още щом се разбра, че основен собственик на “Булгартабак” става банка, се появиха твърдения, че тя действа не за собствена сметка, а от името на свой клиент.

Кой е той официално така и не се разбра, а шефовете на Агенцията за приватизация, които одобриха сделката, и ресорните министри честно си признаха, че не знаят на кого всъщност продават тютюневия холдинг.

Една от версиите беше, че отношение имат олигархът депутат от ДПС Делян Пеевски и най-богатият българин, председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Подсилваше я одобрението на движението на Ахмед Доган, което винаги досега неистово се съпротивляваше срещу приватизацията на “Булгартабак” и през годините систематично проваляше всеки опит за сделка.

Депутатът от БСП Румен Овчаров директно заяви: “Цветан Василев с парите на държавата, защото 600 млн. лв. са държавни пари в неговата банка, купува държавния “Булгартабак” и в крайна сметка може би го закача на феса на Ахмед Доган. Може би звучи грубичко, но за съжаление това е простата действителност.”

Банкерът Василев публично се изказа ласкаво за продажбата и похвали цената - 100,1 млн. лева. Той е пряко заинтересуван в чии ръце са 74-те бивши държавни процента, защото КТБ притежава 8,1% от акциите в холдинга.

Интересна подробност е, че Корпоративна търговска банка и Внешторгбанк са исторически и генеалогично свързани.

Руската банка е създадена на 7 април 1924 г. под името Банка за външната търговия на СССР (Внешторгбанк СССР) и е специализирана да обслужва вноса и износа на младата съветска страна. Съществува до 1988 г., когато е натоварена с нови отговорности и е преименувана в Банка за икономическата дейност на СССР (Внешекономбанк).

През 1988 г. двете братски банки - руската Внешекономбанк и Българската външнотърговска банка, създават обща банка, наречена Булгарсовинвестбанк.

Тъкмо тя през 1994 г. е преименувана на Корпоративна търговска банка.

Станала изцяло българска собственост - на държавната Българска външнотърговска банка, преименувана междувременно на Булбанк, Корпоративна банка е продадена през 2000 г. по време на правителството на Иван Костов. Мотивът е, че първо трябва да бъдат приватизирани дъщерните банки, а после и самата Булбанк.

Както е известно, Булбанк беше продадена на италианската Уникредит. Кой купи Корпоративна банка обаче остана тайна. Сделката бе сключена с 10 офшорни фирми, които очевидно бяха свързани помежду си, защото изпращаха едни и същи представители на общите събрания на акционерите. Подозренията бяха, че зад тези офшорки се крият българи.

Втора интересна подробност е, че сегашната Внешторгбанк, свързана с приватизацията на “Булгартабак”, е креатура на Внешекономбанк.

Впрочем трета интересна подробност е, че през “Левски” повече от десетилетие тече особена руска връзка. Собственик на футболния клуб до неотдавна беше израелският бизнесмен от руски произход Майкъл Чорни. Негов адвокат беше сегашният основен акционер в тима Тодор Батков. Същият Чорни бе изгонен от България през 1999 г. от правителството на Иван Костов - като опасен за националната сигурност. По-късно пък се твърдеше, че свързани с него фирми кандидатстват за “Булгартабак” при един от поредните опити за приватизация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
11
 
! Отговори
читател преди 12 години
С руските "инвестиции" идва мизерията, както е в тази страна, където по-малко от 5% владеят над 90% от парите. Там винаги е било така - при цар, при ген. секретар или президент.Тънещ в мизерия и пиянство народ, и плуваща в охолство върхушка. Друго там не е имало, няма, и няма да има. Но Боко им е пръв приятел, този модел много го устройва.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днеска няма интересни статии.
29
0
 
12
 
! Отговори
Контра - Тиква преди 12 години
Откакто Тиквата взе власта, Империята на Доган БЕй, непрекъснато завладява все нови и нови икономически сектори в БулгаристанОще малко Тиквата да остане на власт, и ще подари на Доган Бей и водата която пием, и въздуха който дишамеТо само това остана ...
28
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Този с мустаците има вид на "Мистър Мафиот". Типично излъчване на разбойник.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека го вземат в отбора (на народа "сами срещу всички") и дано го харесат от някой европейски и вселенски гранд. Всички ще дадем левчета за трансфера, за да му се радваме на световната футболна сцена.2 млн. души да дадем по 50 лева и е готов за Реал или Барса. Егати кефа и спокойствието.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще почакаме още 2-3 поколения докато ни върже на някакво първенство. Премиера търсил спонсор на клубен отбор ...е*ати държавата !
25
2
 
6
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 12 години
О любими многому Футболен клуб Левски София, почему ты вечно связан с русскими и советскимии денгами? Почему ты всегда был и будеш гелленик каждай влась, почему в твоих руковоства всегда были мало иль много комунистические деятели. Ты - шалава всех властей!
24
3
 
18
 
! Отговори
r преди 12 години
Тази новина или статия може да е изненада само за ***, ***, които гласуват и гласуваха за бойко мутрата. ББ винаги е бил и винаги ще бъде част от схеми. Пожелавам на всички негови гласоподаватели да си мизерстват, да не реват и да продаължават да си гласуват за бай ганъото.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е щом банкер е мистър икономика.Значи сичко е точно.Утре да очакваме баба ванга и дедо максим да ги обявят за най-секси двойка на годината.Все пак в България всичко е възможно- всичко което може да роди човешкия безумен мозък.Интересно що така? Всички страни се развиват ние копираме от най-долнопробното от русия,мексико, и турция.Поне като ше копираме да копираме нещо хубаво.
22
1
 
11
 
! Отговори
Някой си ... преди 12 години
Борисов....делеловратия индивид...говори за отбора на народа....НА КОЙ НАРОД БЕ ПРЪДЛИВ ***.....
21
0
 
8
 
! Отговори
Таласъмчо преди 12 години
Състоянието на националния ни и клубен футбол е в удивителен синхрон с днешния политически и икономически статус на клетата ни и бедна родина. Жалко за футбола, жалко за държавата, но с такива лидери, които ги водят назад и надолу те са обречени на неминуема гибел.
20
1
 
1
 
! Отговори
Наивен тъпак преди 12 години
Не е възможно.
19
5
 
10
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Продължаваме да плащаме масрафа на българо-руската комунистическа мафия! Докога?
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, вярно е, че само Левски е създаден така, както най-старите английски клубове - от гимназисти в гимназия. Но е вярно и че целият ни футбол сега е помия и Левски не прави изключение.
17
1
 
14
 
! Отговори
Келепирджиев преди 12 години
Това ли му е работата на Боко, да урежда спонсори на футболни грандове?! Държавата е затънала в недоимък и мизерия, протести тресат социалния мир, а Боко се занимава с непривична и съмнителна дейност, която никой модерен европейски премиер не би се заел да извършва.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕДНО Е ЯСНО - сметката и за банката, и за bulgartabak и за левски ще я плати народа, които гладува и умира от болести ... както се казва - честито
15
0
 
13
 
! Отговори
tankist преди 12 години
нямам нищо против левски въпреки че съм цесекар, но съм против бойко, дпс и факта че бореца против дпс бойко всъщност ни разпродава като домати наляво и надясно но рано или късно и на него ще му влезе до сливиците по добре по скоро
14
6
 
3
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
"Внешторгбанк" спонсор на "Левски" ... дай боже, отборът ще тръгне напред защото както показва действителността, пари трябват за футбола. Въпросната банка е втора по големина след колоса "Сбербанк" и възможностите и са огромни. Демокрация, локуми , лакардии и в крайна сметка единствените които ни помагат са руснаците, западняците на които се кланят люде с промите мозъци само ни ограбват с бандитските си фирми, като ЕРП-та, мобилни оператори и т.н! Чорбарите ще духат супата сега!
13
2
 
10
 
! Отговори
РЕЗИЛ И БЕЗХАБЕРИЕ преди 12 години
И АХМЕД ДОГАН Е В КОМПАНИЯТА, И АХМЕД ДОГАН.НЯКОЙ ДА ИМА СЪМНЕНИЕ КОЙ ИЗБРА ПЛЕВНЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ.ПОДКРЕПЯЙКИ ОТКРИТО КАЛФИН(НЕЩО,КОЕТО В ПОЛИТИКАТА НИКОГА НЕ СЕ АФИШИРА,ПРИ ОМРАЗАТА КЪМ СЕБЕ СИ,ПРЕДИЗВИКА ПОДКРЕПА ЗА ПЛЕВНЯТА).ШУМА НА ПАРИТЕ ОБАЧЕ СБИРА И ДОГАН И БОЙКО В ЕДНО КОТИ.ЛОВСИЧКО С СКАПАНАТА МАФИОТСКА ДЪРЖАВА Е ОПЛЕТЕНО КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА.КОЛКОТО ДО ТИКВАТА ПРЕМИЕР- ТОЙ И СКРОМНОСТ.АМА МОЛЯ ВИ СЕ. ВИЖТЕ С КАКВО И КАК СЕ ЗАНИМАВА МУТРОПРЕМИЕРА, ВМЕСТО ДА РАБОТИ ЗА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА.
12
1
 
12
 
! Отговори
Питанчо преди 12 години
Разбирате ли колко гнусно е всичко. Гнусно като преплетени свински черва и телесна слуз от *** с бели якички и тъпкани портфейли с прани пари?