Опозицията срещу изваждането от тристранката на БТПП

Предложението за това е залегнало в промени в Кодекса на труда
Обновена: 15 дек 2011 10:36 | 15 дек 2011 10:36,
16
Опозицията срещу изваждането от тристранката на БТПП
Снимка: архив, БТА

Всички от опозицията скочиха срещу изключването на Българската търговско-промишлена палата от тристранния диалог. Предложението за това е залегнало в новите промени в Кодекса на труда, които парламентът гледа.

Точка в кодекса предвижда национално представителство нямат организации, които извършват и други дейности. Парадоксът в случая е, че на БТПП с друг закон държавата е дала право да извършва такива дейности. От левицата, десницата и независимите последователно се изказаха срещу внасяната промяна.

"Това не е ваше предложение, а на министър Дянков, който по този начин ще лиши всички организацията от представителство", обърна се към представителите на мнозинството независимият депутат Тодор Великов.

„Правите го в услуга на КРИБ - Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България. Тези хора, лишени от представителство, които представляват едрия капитал, който е със съмнителен произход. В услуга на някой, който иска да вземе целия пазар, за да може да каже: „Аз съм легитимният, всички услуги ще се дават на мен”, изложи предположенията си от трибуната Тодор Великов. „Смятам, че това не е правилно и не трябва да бъде приемано”, завърши той.

И Румен Петков от „Коалиция за България” изрази съмнение, че по този начин работодателската организация, която ще заеме мястото на БТПП в тристранния диалог, ще получава финансиране от правителството.

„Тук се налага едно репресивно отношение към една работодателска организация, която в 100-годишната си история е единствената легитимна световна организация в България. На нея ние казваме, че няма да участва в съвета за тристранно партньорство”, коментира Петков.

„Вижте докъде докарахте БСП”, възмути се срещу предложението лидерът на сините Мартин Димитров.

„Не сме се намирали в толкова абсурдна ситуация като сега. БСП да казва „Не вадете БТПП от тристранката”. Представяте ли си какво вършите?”, възмути се от намерението на ГЕРБ Мартин Димитров.

„Предложението на ГЕРБ е толкова абсурдно, призовавам министър Тотю Младенов да вземе отношение. БТПП е една от институциите в държавата. Защо искате да й отнемете думата?”, попита още лидерът на СДС.

Димитров припомни, че за 20 години никой от досегашните управляващи не си е позволявал да предприеме подобна стъпка.

„Никой не си е помислил да спре критиките на синдикатите и работодателите. Никой не си е позволил да каже „Ти ме критикуваш, ще ти взема думата”. Как ще го обясните пред обществото?”, допълни той.

И Павел Шопов от "Атака" изрази съмнение, че теренът в Националния съвет за тристранно сътрудничество се разчиства за сметка на друга организация. „Там ще се появи КРИБ, която ще замени това, което сега се маха.”

Шопов изрази мнение, че по този начин конфедерацията на работодателите ще започне да работи в полза на управляващата партия и правителството.

След като изслуша критиките в залата, думата взе министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той обясни от какво е било водено правителството, когато е приемало тези критерии.

„Принципът, една от най-големите ценности на ЕС, е социалният диалог с представителите на работниците, служителите и работодателите. Нито една от тези две страни не трябва да има нищо общо с правителството. Това са независими структури, а не да бъдат сателити, както на времето бяха работодателските съюзи на БКП. Тези структури, които представляват интересите на бизнеса, трябва да бъдат ясно отдалечени от властта”, коментира Тотю Младенов.

В крайна сметка депутатите на мнозинството решиха да отложат разискванията и гласуването по спорната точка. Така не се стигна до гласуването на тази промяна в залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: БТППТристранка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бла-бла-бла-бла-бла....Наслушах се на простотии, клишета, общи фрази и лъжливи обещания.Вече 22г. вие сте едната България-на богатите мутри, монополисти,олигарси и апаратчици.Ние сме другата-на обикновените бунаци,които носят бремето на кризи,наводнения,вулкани, кражби ,локуми и менти. Но този път вашата некадърност и арогантност ни идва в повече.
15
3
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НАЧЕЛО С ББ И СД РАБОТЯТ САМО ЗА БОГАТИТЕ.ЗА КАКВО ЛИ ГИ ИЗБРАХМЕ,САМО НИ БАЛАМОСВАТ,И НИ ОГРАБВАТ ПРЕДИМСТВО В ЖИВОТА НА ТОЗИ НАРОД ИМАТ САМО БОГАТИТЕ,ТЕ ЧРЕЗ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ.ОТ КЪДЕ ЛИ ДОЙДЕ ТОЗИ СРАМ ЗА ОБИКНОВМЕНИЕ БЪЛГАРИН.
14
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
За каква тристранка се говори, кодекса на труда се превърна в кодекс на работодателя, синдикатите са двойни агенти и се грижат за всичко друго, но не и за членската си маса! Браншовите КТД-та се подписват с работодателите и приличат повече на подаяние и просия, лошо, много лошо за работническата класа. Власта четка всичко по пътя си, но най-вече КРИБ, БТПП и всички други който биха взели от народа, за да спасят бюджета.
13
1
 
0
 
! Отговори
ML преди 12 години
До 11: Ще обясните ли начина, по който БТПП взема от нашите данъции?
12
1
 
0
 
! Отговори
Пък .... преди 12 години
Бати Бойко ще го премести в другия крачол.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко ли пари ще загуби БТПП, взети от нашите данъци?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Промяна в този закон не може да има! *** ще се присособяват към реда и закона, а не обратното!!!
9
11
 
4
 
! Отговори
apostrof преди 12 години
Тези от опоЦиЦията - СДС, ДСБ, БСП, ДПС...за какво се натискат толкова за кокала,след като им ядохме колая цели 20!!! години??? Хах, та те не са свършили нищо полезно през това време освен да крадат и е видно че са си едни обикновени мизерни мошеници !!!!
8
1
 
7
 
! Отговори
alfa преди 12 години
БСП реши да направи реверанс към ***, навярно разчитайки да купи гласовете им за следващите парламентарни избори. Нейни депутати предложиха да отпадне заложеното в закона изискване при изваждане на нови лични документи да се представя нотариално заверено удостоверение за собственост, за платени данъци и адресна регистрация. Първото няма как да стане, защото повечето от постройките в *** гета са незаконни, за плащането на данъци и сметки при тази общност е смешно да говорим, а при номадският им начин на живот регистрацията в повечето случаи е нещо непостижимо.При това положение те не можели да си извадят лични карти, протестират червените шамани с депутатски имунитет. Но не ни казват какво ще стане, ако отпаднат въпросните изисквания на закона. Няма никакъв проблем ловките крадци да фалшифицират и използват по "предназначение" откраднатите документи, кредитни карти и данъчни удостоверения на хиляди българи, а в един хубав ден някои от потърпевшите може да узнае, че на неговия адрес са се регистрирали стотина гастролиращи от провинцията ***.Не станаха ли много привилегиите за този етнос, който не само че не желае да се интегрира в обществото, а паразитира върху гърба му ? Заиграването с него заради някакви нечистоплътни политически цели култивира сред обитателите на гетата разбирането, че те имат само права, но не и задължения. И води до циганизирането на България, което вече наблюдаваме в някои региони на страната.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много некадърно и граматически невежо е написана тази статия, нищо не й се разбира. Ясно е, че се гласи някаква смяна, но кой кой е???
6
6
 
15
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 12 години
500 години ли трябва да чакаме за да се освободим от това некомпетентно, престъпно, милиционерско правителство?!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-уместно бе нашите избраници да протестират срещу излизането на профсъюзите от тристранката.
4
8
 
11
 
! Отговори
Цар преди 12 години
От нова година в тристранката ще останат само раздвоената личност на Боко и Дянков.
3
9
 
2
 
! Отговори
Шок №1 преди 12 години
Футболните хулигани на Левски и ЦСКА са уговаряли палежите на колите в София и кварталите й. Скандалната схема бе разкрита от 7plus7. net
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези от Гроб,за какво се натискат толкова за кокала,след като досега не са свършили нищо полезно и е видно че са си едни обикновени мизерни мошеници !!!!
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да не ядосаме Нарциса и да вземе да си подаде оставката!!!!!!!