Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"

Компанията обаче ще може да търси природен газ и нефт в България
Обновена: 17 яну 2012 14:49 | 17 яну 2012 14:35,
175
Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"
12 града протестираха в събота срещу добива на шистов газ. Снимка: Булфото

Правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Още по темата

След това решение последваха няколкомесечни протести, при което хиляди българи се възпротивиха и настояха за мораториум. Такъв им бе обещан миналия петък от ГЕРБ.

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", коментира днес министърът.

Трайчо Трайков призна обаче, че в разрешението, което им е било дадено преди половин година, не се е уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг /хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред./.

"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, разговорите с "Шеврон" предстоят", каза министърът.

При хидравличен удар - "фракинг"” вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално.

В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 700 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите, да се освободи газът и да се изкара той на повърхността, смесен с водата, от която трябва да се отдели. Този тип технология се използва масово в САЩ, където са и най-големите залежи на шистов газ в света.

Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли  създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
8
 
! Отговори
майкати по ТВ преди 12 години
Поредното фиаско на шапкарите циркаджии след ГМО , шистов газ , реформи .
60
3
 
13
 
! Отговори
kalinka-malinka преди 12 години
Опитват се да ни пързалят пак - забраната за шиста е временна - от ден до пладне, докато ние се позалисаме с другите глупости на ББ ЦвЦв и т н пасмина...и те си постигнат тяхното. "Комисионни...само вземаме, нали така"...Тази тема ни трябва да я изпускаме от поглед никога
59
3
 
0
 
! Отговори
чета и си мисля преди 12 години
че се получава шлем...
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Малиии, Станишев сигурно газ пикае :D "Ето алтернативен начин Шеврон да добива газ!
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Постижение за зараждащото се гражданско общество! За съжаление не може да пребори Витоша ски и Юлен в Банско! Там закона се оказа безсилен и мафията победи! За 27-квадратовата барака закона важеше, но за Цеко, на Боко дружката, законът се промени! Мафията ГЕРБ обаче я очакват тежки дни!
56
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички от ГЕРБ са мафия!"Кронен Цайтунг": България се управлява от мафията."Ди Велт" : Борисов използва мафиотски методиХората са го видели!
55
4
 
15
 
! Отговори
56 преди 12 години
Само под натиск герб взима правилните решения
54
6
 
3
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
(продължение...) Да, наистина има хора, които се оплакват от замърсяване на водата - но странното за мен беше, че тези хора живееха в непосредствена близост до кладенеца. Защо властите в САЩ са позволили да се черпи шистов газ в населени райони? Това е безумието според мен. Ако кладенците са на десетина километра от най-близкото населено място - едва ли ще има драма.
53
12
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Изгледах и прочетох малко материал по-темата с шистовия газ (обективни източници, не онзи маниполативен филм - GASLAND). И така - според мен истерията с шистовия газ в България е доста преовеличена. Първо - в САЩ има над 42.000, а инцидентите са десетки - това е в рамките на допустимото при добива на такива източници. Второ - водоемите със питейна вода са на 30 до 100 метра под земята - шистовите скали са на около 5000 метра. И още (продължава в следващ пост...)
52
1
 
18
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Докато не влязат в затвора бивши и настоящи политици по примера на Украйна няма да се оправи държавата,а ако започнат и да бесят депутати и министри може да задминем и Германия по икономическа мощ.
51
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на премиера! Ако Костов или Станишев бяха на негово място, досега да са отишли да копаят с Шеврон и да обясняват колко демократично и социално е това за България!
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на правителството! Ето така се взимат решения: "комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение." Това е правилният начин!
49
2
 
24
 
! Отговори
dd преди 12 години
Златните,Нефтените и Газови находища отдавна са проучени в Българиа от нашите учени.Всичките карти на находищата са в БАН.Сега идват чужденците и цоцат само,а управниците се навеждат.Никакви БГ интегеси не стоят зад решенията да добив на залежите.Нека първо докажат поне на хартия колко е спечелила България от Златото което то се добива от концисионера и от Газовата сонда пред р.Камчия и колко са изнесли.Не ни трябват крадци имаме си ги в изобилие!
48
8
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Сами се набутаха Бойкови.Вместо да крадат "по-скромно" те ламтят за още и още.Сега с тоя шеврон ядосаха хората и това е началото.Оттук насетне се надявам за всяка несправедливост хората да излизат по-улиците.Така става човек като няма мярка
47
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е първият *** забит отзад на мафията! Очаквайте още! Борбарат е вече срещу взети комисионни от мафиотите ГЕРБ!
46
3
 
10
 
! Отговори
X6 преди 12 години
Значи като се надигне народа всичко се оправя
45
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 12 години
ДНьЕС.бг, пак изпускате новини."Комисията по досиетата освети агентите на ДС сред висшите духовници в България.12 от 15 членове на Светия синод са били сътрудници на Държавна сигурност, показва проверката"
44
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мафията малко отстъпи, но войната с народа на БГ продължава! Трябва тотална забрана в закона Господа! Не ни залъгвайте!
43
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Постижение за зараждащото се гражданско общество! За съжаление не може да пребори Витоша ски и Юлен в Банско! Там закона се оказа безсилен и мафията победи! За 27-квадратовата барака закона важеше, но за Цеко, на Боко дружката, законът се промени! Мафията ГЕРБ обаче я очакват тежки дни!
42
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
"Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение."Е те как са подписали без преглед на цялата известна досега международна практика........