Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"

Компанията обаче ще може да търси природен газ и нефт в България
Обновена: 17 яну 2012 14:49 | 17 яну 2012 14:35,
175
Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"
12 града протестираха в събота срещу добива на шистов газ. Снимка: Булфото

Правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Още по темата

След това решение последваха няколкомесечни протести, при което хиляди българи се възпротивиха и настояха за мораториум. Такъв им бе обещан миналия петък от ГЕРБ.

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", коментира днес министърът.

Трайчо Трайков призна обаче, че в разрешението, което им е било дадено преди половин година, не се е уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг /хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред./.

"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, разговорите с "Шеврон" предстоят", каза министърът.

При хидравличен удар - "фракинг"” вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално.

В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 700 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите, да се освободи газът и да се изкара той на повърхността, смесен с водата, от която трябва да се отдели. Този тип технология се използва масово в САЩ, където са и най-големите залежи на шистов газ в света.

Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли  създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Устата на герберитстите я затваря само Доган с неговото резне! така и Бойко получи генералските лампази! С вазелин и облизване!
20
2
 
18
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
"Който се е*ва с природата, природата му го ......." - стара динозавърска мъдрост :-)
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се косете! Бойко отдавна продаде България! Сега ще *** овцете с неговото име на уста!
18
5
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Чакайте малко бе, нали нямаше никакво разрешение?!? До вчера ББ се кълнеше, че нямало договори и разрешения! Сега какво отнемат? А щом има официално разрешение, да не се окаже сега. че щом го спират ще трябва държавата да им плати 20-30млн $ неустойки, т.е. подкупа, който са взели ББ и Трайчо да го върнат с наши пари? И след 2-3 месеца законово да го прокарат пак и да си почнат проучванията вече законно и тихомълком като се успокои положението? Ако стане така - БУНТ! Друг начин не виждам...
17
1
 
3
 
! Отговори
Това е важно преди 12 години
да се сформир апарламентарна комисия която д аизготви доклад и да се дебатира
16
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Екоактивистите,заедно с активистите от БХК,ще са първите изправени до стената и разстреляни,когато дойде революцията.
15
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
парите са взети, връщане на зад няма, ще се копае не се лъжетечудя се кой обаче ще умирише някое дере
14
4
 
24
 
! Отговори
Трайчо преди 12 години
Опитват се да ни баламосват, взели са пари и сега се чудят под каква форма да започват проучванията, това е като японските китоловци които си пишат на корабите Проучване, за да си убиват китове. Трайчо да не говори за Полша:Седем души, включително трима служители от Министерството на екологията в Полша, са задържани по подозрения в корупция при отдаването на концесии за проучване на шистов газ, съобщи полската агенция за национална сигурност. Арестите са извършени по искане на прокуратурата.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама нали нямаше разрешение бе гербери:))))) Толкова сте прости!
12
12
 
4
 
! Отговори
za 6 преди 12 години
Устата на кумунетат може да бъде запушена само от един ***.......
11
3
 
27
 
! Отговори
Гого преди 12 години
Защо никой не попита Трайков какво мнение има относно това, че Шеврон окончателно бяха осъдени от Еквадор да заплатят 18 милярда долара заради вредите, които са нанесли в Амазонската област ?
10
3
 
24
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Що трябва да им казваме БРАВО, за нещо, което по принцип им влиза в задълженията? Ся да вземем и орден "Стара Планина" да им връчим, а? Не е браво, щото работата е както казва 1 "ПАК СЕ ИЗПЛЪЗНАХА", или иначе казано - изтеглят за 6 месеца разрешението за хидравличен фракинг. Четете по - горе " "Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг". така че в Добруджа искате - не искате- пак ще се копа !!!
9
5
 
12
 
! Отговори
не преди 12 години
това е временно не се лъжете,само ще променят нещо в наредбата,ще сменят технологията или нещо подобно и пак ще си прокарат политиката
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То ще си проличи като ментите бе Трайчев почнат ли земетресенията тежко ти ако си излъгал барабар с другите гербери ще загазите яко на лъжата краката са къси
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън Шеврон от БГ ако е за нефт и природен газ и правителството оже да наее една сонда и да търси
6
17
 
6
 
! Отговори
Сега ще се реве.... преди 12 години
...."ЗАЩО ,ТЪРСЯТ"....ха,ха,хаааааа....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НАЛИ , ЗА ТОВА ИМ ПЛАЩАТ ОТ МОСКВА.....ДА РЕВАТ ,КАТО МАГАРЕТА.....ХА,ХА,ХА....????!!!
5
34
 
18
 
! Отговори
Rucifer преди 12 години
Е, запушиха ли ви устите, нещастни ***?
4
18
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчев махай се заедно със Шеврон не вярваме и ще ни докараш беля земята е наша и не щем химикали.
3
7
 
48
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
И кой ще ги контролира "Шеврон" каква техника използват?
2
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми браво!