Спорната зона между Румъния и БГ – на пътя на "Южен поток"

Румънските медии: Какъв е залогът за актуализирането на този спор
Обновена: 22 мар 2012 14:54 | 22 мар 2012 11:46, Елка Василева
49
Спорната зона между Румъния и БГ – на пътя на "Южен поток"
Според дипломатически източници спорният участък между Румъния и България се намира на пътя на газопровода "Южен поток". Снимка: архив, Булфото

След като във вторник вечерта пред местен телевизионен канал румънският външен министър Кристиан Дяконеску съобщи, че има "спорна зона" по границата между Румъния и България, а вчера министерствата на външните работи на двете страни излязоха с изявления по темата, в румънските вестници днес има редица коментари и публикации по този въпрос.

Вестниците "Ромъния либера" и "Адевърул" цитират мнението на дипломатически източници, според които спорният участък между Румъния и България се намира на пътя на газопровода "Южен поток".

Посочва се и мнението на дипломатическите източници, цитирани от агенция Медиафакс, че при решаване на спора в полза на Румъния това ще осигури предимство на Букурещ по отношение на проекта "Набуко".

Изданията отбелязват, че това не е единственият въпрос с България, свързан с границите, и посочват, че според цитираните дипломатически източници Букурещ има предвид и предоговаряне на границата по река Дунав.

Вестниците обръщат внимание и на разминаването в информацията, която предоставят двете министерства на външните работи във връзка с водените до момента преговори за делимитация на морските територии. Според румънската страна преговорите се водят от 1994 г. и до момента са се състояли 14 кръга, а според
говорителката на българското външно министерство спорът е от повече от 20 години и до момента са се състояли 17 кръга преговори.

Още по темата

Вестник "Евениментул зилей" цитира мнението на бившия министър на външните работи на Румъния Теодор Баконски, който бе отстранен от поста през януари и на негово място бе назначен настоящият първи дипломат на Румъния Кристиан Дяконеску. Баконски казва, че не разбира защо Дяконеску вади наяве спора с България, пише "Евениментул зилей". По думите на Баконски спорът с България не е "голяма работа" и се отнася само до "малка площ".

"Ромъния либера" съобщава още, че България преговаря с Exxon Mobil за отдаването на концесия на спорната площ с Румъния за евентуални находища на въглеводороди. Спорът между Румъния и България за участък в Черно море, обявен от румънския външен министър Кристиан Дяконеску, се отнася до зона от около 300 кв. км, пише "Ромъния либера", като се позовава на румънския информационен сайт Хотнюз.

Вестникът задава въпроса какъв е залогът за актуализирането на този спор при положение, че преговорите се водят от 1994 г. и посочва, че България води преговори с Exxon Mobil за концесия на участъка, а освен това той се намира на трасето на "Южен поток".

Според дипломатически източници, говорили пред Хотнюз, Румъния ще отнесе спора към съда в Хага, ако не се постигне споразумение на следващия кръг преговори. В информацията се напомня, че "Южен поток" е руска инициатива, която конкурира "Набуко".

"Ромъния либера" публикува днес и коментарен материал по темата под заглавие "Русия и залозите на Румъния в спора с България". Румъния не иска да пропусне влизането в "Южен поток" и изглежда сега е дошъл моментът за влизане във финалната комбинация: ако българите не искат да преговарят за определяне на границата с Румъния, тогава целият проект "Южен поток" ще бъде блокиран, защото Букурещ ще отнесе проблема към Международния съд в Хага, се посочва в материала на Сабина Фати, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
0
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Аз предлагам, без никакви преговори, направо да им я прехвърляме на румънците тая "вода". На нас за какво ни е? Ясно е, че става дума за големи залежи от газ. На нас залежи от газ НЕ НИ ТРЯБВАТ! А и Народното Събрание гласува мораториум, даже и върху проучванията. Да го дадем този участък на румънците, пък те може някой ден да подхвърлят някоя троха и към нас. А пък ние, на сигурно, си ползваме руската газ на изключително изгодната цена около 600$/1000 кубометра и няма да замърсяваме шелфа. Нека този грях остане за румънците, нека те да ни замърсят шелфа. Щото добива на газ, ако не е газта руска, много замърсява, всичко замърсява! И в Катар е МНОГО МРЪСНО! Че там добиват не само газ, а и нефт. А добива на нефт, ако не е руски, ако знаете КАК ЗАМЪРСЯВА...Гледайте какъв МРЪСЕН НОМЕР ни скроиха тея от Катар - цял Министър си отиде...
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
държавата е слаба но Българския народ не да не е дърпат ли дявола за опашката а Бойко ще ги смачка с два юмрука ако реши .
41
2
 
1
 
! Отговори
kubrat преди 12 години
VEDNAGA NASRESHTEN ISK.---PREMESTVANE GRANICATA NA SEVEROIZZTOK OT SILISTRA ! ZA BALGARIA !
40
2
 
4
 
! Отговори
bzb преди 12 години
И какво стана сега? Румъния иска хапка от Южен поток? А ние се дървим тука... Интересно. Явно "руският ботуш", заради който се пенят разни ***, не им пречи. :)
39
7
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
А ве видин, че махнете се ве.На мен ми не требете. не тука на морето да ми съдират *** от данъци и глоби за да ви плащаме там социалните помощи и да си живуркате без работа в северозападналата България. Нищо там не правите да се развиете. эИмате Белоградчик, Вършец във региона ами бачкайте да докарате нещо в тая Държава и вие. там останахте само върли кумунисти с миков е не ни плашете да не ви изгоним Ние от РБ.
38
2
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
Мамалигите егоистични вечно неняли се и завистливи , понеже в България има шанс малко или много да бъде облагодетелствана от този проект , Румънците заявяват че имат претенции към Български територии, а това може да отключи голям скандал. Приканвам всички действащи и бездействащи политици, български граждани нека да не даваме това което е наше и това което ни е отредено, нека бъдем сърцати Българи и поне един път от много време насам да тропнем у масата и кажем НЕ" на тоя цинизъм
37
5
 
3
 
! Отговори
Видин преди 12 години
Видин иска Автономия! Видин иска Свобода!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е тая държава БГ? Що не написахте "Спорната зона между РО и България на пътя на "Южен поток"
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тежки години идат за България. Косовизацията на България е неизбежна предвид ниската раждаемост на българите и масовата им емиграция към София и чужбина. Още към 2020-2025 г. има опасност *** да откъснат Северна България до Стара планина и да я присъединят към Велика Румъния. Южна България под Стара планина може да бъде върната на Велика Турция. София вероятно ще стане граничен пункт на Турция както преди 1878 г.
34
3
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Няма неуредени спорове с Румъния. България е неделима. В случая и руснаците имат изгода да ни подкрепят, а и някои други както се вижда. Г-н Младенов, г-н Борисов това е жокер за вас! Покажете поне веднъж, че не сте "никой" и не сте се оставили да ви води течението на Черно море! (п.п. течението в нашия участък от Черно море е на юг)
33
3
 
29
 
! Отговори
чарли преди 12 години
Разбрахме какво казват румънците.На мен ми е по-интересно какво казва нашето министерство на външните работи.
32
2
 
14
 
! Отговори
Стоимен преди 12 години
Тези нещо са се объркали.По-долу от мен един много точно се е изказал #27.Първо,в ЕС не може да се взимат току-така територии,второ 21 век сме,подяволите,3то защо изобщо трябва да спорим?Все едно сега да предявим претенции за цяла Македония (което исторически е правилно,но спрямо обстоятелствата сега е нередно).
31
2
 
18
 
! Отговори
20 преди 12 години
Румъния няма да връща Добруджа. Влизането в ЕС означава отказ от териториални претенции към други страни на ЕС и обратното означава изклюване от ЕС- но това е работа на Младенов да декларира, а е заета да се оправдава за проваления от него в Катар форум, вместо да отстоява нашите интереси . Защо Младенов се бави?Това се тиражира от вчера и Младенова само каза, че в България имало 900 румънци. Каза с ББ, че сме подкрепяли Сърбия напълно, подкрепи декларация,че сме правили етническо прочистване..
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от ура-патриоти! Абе нашенци, не се пенявете толкова - румънците теглят чергата към себе си. Нормално. По-нормално ли е да си подайгъзица како нашите политици? Румънците спорят с Украйна да остров Змеиний, в шелфа на който вероятно има нефт. Нормално. Но Украйна не си го дава! Също нормално. Ние, народът, суверенът на България трябва да искаме от разни еднодневки като Младенов стръвно да пазят територията, акваториятя, небето, интересите ни! Нашите с вас неща! Да живее България!
29
3
 
38
 
! Отговори
Вентурът преди 12 години
Румъния претендира за свое малцинство в България: това е най-уникалната възможност, която ни се е предоставяла от десетилетия насам. АКО имахме политици, а не п*тки, щяхме да признаем *** като румънско малцинство и да ги депортираме обратно в Румъния. Уви, реалността е доста по-тъжна.
28
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам те да ни върнат Добруджа, а ние да им върнем малцинството(ромите) идващи от Romania
27
3
 
28
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Защо никаде не се казва с какво право рОманците* претендират за тези територии?Я да ядат сопата, нито сантиметър от нашата граница не трябва да даваме!!!
26
3
 
25
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 12 години
НАШИТЕ "ДИПЛОМАТИ',НИКОГА НЕ СМЕ ГУБИЛИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ САМО НА МАСАТА НА ПРЕГОВОРИ ПАК ОТ 'ДИПЛОМАТИ'
25
2
 
55
 
! Отговори
ЕС комисар! преди 12 години
България и Румъния нямат териториални претенции!Ако Румъния има, то да върне 21 милиарда евро за периода от кандидат-членството ( 2001г.) досега + % ....всичко на всичко 24 479 900 000 евро и да излиза от ЕС!Или:-да върнат Северна Добруджа на България-Бесарабия на Молдавия-Северно Влашко на Русия-Западна част на Унгария...и да стискаме ръцете!
24
3
 
27
 
! Отговори
xaxo преди 12 години
Представети си колко акватория сме отстъпили на Турция щом при отстъпка и на Румъния същите се имат обща граница в Черно море. За това мълчат и ще мълчат като пукали тези --