Русия сваля цената на газа с 11%

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене
30 мар 2012 16:50, Елка Василева
280
Русия сваля цената на газа с 11%
Снимка: архив, Reuters

Русия ще направи отстъпка в цената на газа за България от около 11 процента, считано от първи април. Това съобщи в Москва министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев след срещи с вицепремиера Игор Сечин и руския си колега Сергей Шматко, и с ръководството на "Газпром", съобщи БНТ.

Намалението ще важи през следващите 9 месеца.

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене, съобщи пък БНР. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането й.

Още по темата

Въпреки очакванията за напрегнати разговори и съобщенията в руските медии за възможни санкции срещу България заради отказа от АЕЦ "Белене" според министър Добрев никакви подобни претенции не са били предявени на срещите. Те са преминали в конструктивен дух.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента за АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин. През април работни групи ще уточнят за каква стойност става дума. Според министър Добрев България има да доплаща около 180 милиона евро.

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта „Белене” от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй. По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

Сечин и Добрев констатираха, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов е налице политическа воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите. Министър Добрев оцени пред българските журналисти срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски".

Министърът на икономиката и енергетиката е в Москва начело на 11-членна българска делегация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 12 години
За крушката и опашката Какво спечелихме и какво загубихме в третата година от мандата на ГЕРБ изчерпване на фискалния резерв, паралелно с увеличаване на държавния дълг!В края на 2000-та година фискалният резерв беше 2,4 млрд. лв., през 2005 г. достигна 4,4 млрд. лв., а в средата на 2009 г. беше около 8 млрд. лв. В настоящия момент фискалният резерв е на ниво от 4 млрд. лв., като имаме в предвид, че Сребърният фонд и фонд Козлодуй заемат около 3,5 милиарда от тези 4 милиарда!Това са двата фонда, които са целеви и от които Дянков възнамерява да вземе стотици милиони за дупките в бюджета си! Какво означава това: преди време Хроники написа, че в търсене на пари, Симеон Дянков е взел от Български енергиен холдинг /БЕХ/ 182 млн. лв., за да пълни дупките в нескопосания си бюдежет 2012! Предстои БЕХ да модернизира електро- и газопреносната мрежа на страната, от което ефективността на тези мрежи щеше да се подобри, а това както е известно влияе пряко върху формирането на себестойността на електроенергията. Т. е. Дянков и ГЕРБ бръкнаха директно в джоба на данъкоплатците, тъй като от неизвършените инвестиции цените на електроенергията скочиха и предстои да скачат още безброй пъти в обозримо бъдеще!Другият русофоб, американсият посланик Джеймс Уорлик каза в последното си интервю:Каквото и да се е случило, при всички положения, във връзка с това, което оповести премиера, аз чух, че Белене няма да бъде построена... Аз самия следя въпроса с Белене, откакто съм дошъл, вече повече от 2 години, и мисля че е дошъл момента да се вземе решение по отношение на този проект.На 28 март, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че спира проекта Белене, една от основните задачи на Уорлик, да се спре важния българо-руски енергиен проект е изпълнена!
13
2
 
14
 
! Отговори
ДКЕВР преди 12 години
А тая службичка сега ще отмени ли новите цени на тока, парното и т.н.???? Или някой ще налапа и тези допълнителни 11%????
12
13
 
18
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Гответе се следващата зима за електроенергия не от 30 ст. на киловатчас а минимум 65 ст. Ако тази зима плащахте 300 лв. ток месечно,следващата по около 600 на месец . Борисов браво- изпълни задачата си да погребеш България и да доведеш до масов геноцид народа ! А помните ли преди 3 год. предизборно Борисов обеща ако спечели мнозинство да намали електроенергията - искахте ГЕРБ ааааааааааааааааа !
11
16
 
27
 
! Отговори
Борисов питаме те ? преди 12 години
Малко факти ! През 2005 год. фискален и валутен резерв 4.5 милиарда. Идва Станишев и 2009 год. резерв 8.5 милиарда . След 2 год. и 7 месеца управление на Борисов резерва е 4 милиарда. Та Борисов имам само един- едничък въпрос ! Къде изхарчи тези близо 5 милиарда ?????????? Къде Борисов ? Магистрали няма,няма Белене,пенсии неиндексирани,безработицата расте главоломно. Къде са парите крадецо ?
10
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 9ти....Праскат ***!!!!Завиждаш ли и ??????
9
0
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
браво остава да видим и фирмите посредници с колко ще намалят газта ако изобщо !
8
0
 
27
 
! Отговори
* преди 12 години
В България цената на природния газ трябва да скочи от 1 април с 12,73 на сто по искане на "Булгаргаз"
7
0
 
32
 
! Отговори
Ми преди 12 години
А сега да видим цената на тока, парното и всички останали стоки, които уж зависят от цената на газта, дали ще паднат
6
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са *** за да започнат да лаят
5
0
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Руснаците ще свалят цената ама като ги знам хиените ДКЕВР и Булгаргаз, хората едва ли ще усетят поевтиняването.
4
1
 
21
 
! Отговори
! преди 12 години
Ого- газта поевтенява! А за нас, редовите, какво увеличение се очаква?
3
18
 
18
 
! Отговори
ахах преди 12 години
Руснаците клекнаха пред императора Борисов.
2
0
 
15
 
! Отговори
А парното преди 12 години
ще свалят ли от 1 април?
1
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно е казано в другата статия : " Борисов не го интересува икономиката на България , той си играе на политика..." Затова сме гладни ,голи и оскотяхме. Затова ни подмятат и лъжат както си искат и ни водят както магаре се води с морков. Тая газова централа е уникална глупост ,а за Белене ще плащат и пра пра внуците ни , ако още има българи по тая земя!