Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив

Премиерът вече вижда реалната възможност за диверсификация
Обновена: 1 апр 2012 17:53 | 1 апр 2012 17:00,
377
Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив
Бойко Борисов с грузинския си колега Ника Гилаури. Снимка: МС

"За първи път след днешния разговор виждам реална възможност за диверсификация на доставките на газ", каза премиерът Бойко Борисов, след среща с грузинския си колега Ника Гилаури.

Срещата е в рамките на официалната визита на премиера ни в Тбилиси.

След разговорите Борисов отбеляза, че двете страни ще работят активно за подготовката на меморандум по този въпрос.

"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища.

През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България", посочи премиерът.

Министърът-председателят изрази надежда, че това ще ни помогне в преговорите за новите ни газови договори.

Борисов отбеляза, че са се договорили да направят тристранна среща, заедно с премиера на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът на Грузия Ника Гилаури отбеляза на свой ред, че в отношенията между двете страни има области, в които "можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа".

В отговор на въпрос за финансирането на енергийните проекти премиерът Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи.

Според него обаче тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че това не се прави в ущърб на трети страни, а се търси по-евтина газ. "Ако те на базата на нашите договори свалят още цените, ще вземаме руски газ, но ако продължат да държат високи цени, ще търсим алтернативни варианти", коментира Борисов.

По-рано днес Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет в Грузия.

Веднага след това започнаха разговорите "на четири очи" между двамата премиери, на които стана ясно, че България подкрепя Грузия за членство в НАТО.

"Грузия винаги е имала подкрепата от България и в най-тежки времена. Мисля, че имаме пълно единодушие и една посока – ЕС и НАТО", каза премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБЕРИТЕ ГРАБЯТ И МАМЯТ ХОРАТА.ТОВА Е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ ОТ ВСЯКЪДЕ,КЪДЕТО ИМА ДЪРЖАВНА ПАРА.90 ХИЛ???????
270
2
 
1
 
! Отговори
ДО 666 СУПЕР преди 12 години
ти луд ли си или *** ?????
269
7
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Може да няма диплома от Кембридж но Б.Борисов има нюх и практична мисъл - това е много важно за един върховен лидер !
268
1
 
6
 
! Отговори
програмист преди 12 години
Бойко Борисов да ОТГОВОРИ публично на ВЪПРОСА:ЗА КОЛКО КОПИЯ НА WINDOWS 8 Е ПЛАТИЛО ПРАВИТЕЛСТВОТО БЛИЗО 90 000 000 ЛЕВА?
267
0
 
3
 
! Отговори
газовик преди 12 години
дотук добре, ще се лее шампанско, ще се пишат оди за големия подвиг на Борисов. Само дето грузия все още няма газ, първо трябва да си по строи тръбопровод по който да го прекара от Азербайджан и едва тогава евентуално може да се осъществи тази научнофантастична идея. По същия начин някой може да "договори" газ от Австралия
266
1
 
3
 
! Отговори
до 332 преди 12 години
тези празноглавци от ГЕРБ могат доста втечнен газ да складират в *** си тикви!
265
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 12 години
Вождът е щастлив,Уорлик е щастлив,а българите...кучета ги яли!А от вчера 1 април: Първо: Русия продава с 11% ПО-ЕВТИН газ за България.2. ДКЕВР ПОВИШИ цената на газа в България с 12.73%3. От ДКЕВР съобщиха, че въпреки намалението на цената на рускаия газ, те няма да намалят цената на газа, защото "цената и без това била достатъчно ниска".
264
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде нова простотия на Б.Б.Ако....ако.....ако..накрая акане,то друго и не прави!
263
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Б.Б с едноличното си решение за отказ от АЕЦ Белене подписа смъртната присъда на единствения работещ отрасъл в България!
262
0
 
6
 
! Отговори
Не сме лапнишарани преди 12 години
Айде стига сладки приказки. Грузия да вземе да оправи собствената си икономика. Кой ще и даде газ. Азърите ли. Ами откъде ще мине този газопровод до тях. Азърите ще си траят щом батюшкта им щракне с пръсти. То бива наивност, бива, ама чак дотолкова не бива. Грузия е нестабилна Кавказка държава, някаква смесица от християнство и ислям, нравите им са строги, средновековни. НАТО, кой го бълнува това. Нашия външен министър, дето за нищо не става с ограничените си познания по външна политика ли?
261
0
 
8
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Толкова "АКО"-та не съм чел на едно място....Ако има газ....ако има пристанища....ако се получи...Ами ако па нямат и кофи за втечнения газ?
260
0
 
6
 
! Отговори
ТЮЮЮ преди 12 години
НАЙ-ПОКОРНИЯ ПУДЕЛ НА АМЕРИКАНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ Е ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ГРУЗИЯ И ДОКАЗАН НАРКОМАН МИХАИЛ СААКАШВИЛИ.ЗАВИСИМ ОТ КРИМИНАЛНОТО СИ МИНАЛО, БОРИСОВ ПОКОРНО СЛЕДВА БРЪМБАРА УОРЛИК.А КАКТО Е ИЗВЕСТНО БРЪМБАРЪТ ЩЕ ГО ЗАВЕДЕ НА ***. АКО ГОВНОТО ЩЕ ГО ЯДЕ БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ-МОЛЯ,ДА ИМ Е СЛАДКО.СЪС СИГУРНОСТ ОБАЧЕ ЩЕ ГО ИЗЯДЕ ЦЕЛОКУПНИЯ НАРОД,ЗАЩОТО Е МАЛОУМИЕ ДА ИЗПУСНЕШ ПИТОМНОТО,ЗА ДА ГОНИШ ДИВОТО.ТАКЪВ МУ Е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА ТИКВАТА.КОФТИ ЗА БЪЛГАРИЯ И ОТ ТЪПИТЕ МУ ИЗБИРАТЕЛИ.
259
0
 
9
 
! Отговори
търговски представит преди 12 години
Интересно, какви бонуси ще получи Хилари, като търговски представител на Шеврон?
258
0
 
12
 
! Отговори
Супер анонимен преди 12 години
Да, казал Винету някоя простотия и веднага журналята почват да повтарят като папагали.Газ от Грузия ...хайде да видим дали следващите 10 години ще стане? Аз съм сигурен,че няма да стане. И Вие знаете, че няма да стане, но както се казва "мохабет да стане",нищо,че не е вярно. Важното е, Борисов да е в центъра на събитията.
257
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хилъри и компания сега потриват доволно ръце, че "вкараха" в смут отношенията между православните народи. За нас е добре да има диверсификация, но каква им работата на американците да се бутат да решават нашите проблеми. Докато не си отговорим на този въпрос ще продължаме да се чудим защо сме зле.
256
12
 
1
 
! Отговори
до 302 преди 12 години
Ами... то преди това Тройната и Царя па като построиха едни магистрали...!!!Е, нищо... нали построиха Цанков Камък..Да попитам - преди 4 години в Сф се продаваха апартаменти за 2500-3000 евро на квадрат.Ти тогава купи ли си? Да си спомняш цените къде бяха? Сега ще ми кажеш, че тогава хората имали работа, а сега - не. Каква работа имаха? Брокери на имоти и турбо-секретарки? Като не ти харесва Бойко кажи какво толкова ти харесваше па при *** Станишев...
255
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поне да беше отскочил до Баку да види ,че няма такъв газапровод между двете държави.. Никога не сме имали в нашата история толкова неук човек ! То и съветниците му са като него.
254
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 319 ***, този газапровод за, който пишеш е още в проект между Азъбейджан и Турция и ще бъде готов евентуално през 2017 година. Нарича се Трансанадолска газопреносима система.
253
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
За същите количества газ ,които Първанов "договори" при посещението си в Азербайджан ли става въпрос ? Гарантирам ,че в близките 10 години това няма да стане. Бойковите изявления са "пържен вятър на скара". Наслушахме се на лъжите му.
252
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Драги ми смехурко, имат граница с Азърбейджан и газопреносна система до черноморските си пристанища.