Енергийната ефективност – приоритет №1 за България

Само БСП против новите планове, държат си на "Белене"
Обновена: 25 апр 2012 17:54 | 25 апр 2012 17:54,
93
Енергийната ефективност – приоритет №1 за България
КСНС се събра днес. Снимка: БТА

Енергийната ефективност е най-важният приоритет за страната ни, заяви президентът Росен Плевнелиев след първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност под негово ръководство.

Премиерът Бойко Борисов също подкрепи тази теза и обясни, че ”спестената енергия е най-евтината енергия”.

Президентът Плевнелиев допълни, че държавата трябва да стимулира инвестициите в енергоспестяващи технологии и повишаването на енергийната ефективност.

България трябва да се съсредоточи и върху намаляване на зависимостта ни от внос на енергийни ресурси и енергийна диверсификация.

По думите на държавния глава трябва да се помисли и за даване на концесии на собствените ни находища. Плевнелиев допълни, че Министерският съвет от своя страна трябва да гарантира удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ ”Козлодуй”.

Около тези идеи са се обединил всички участници в КСНС, с изключение на лидера на БСП Сергей Станишев.

Социалистът обясни, че по тази тема консенсус категорично няма.

”Няма как да подкрепим текст, в който се заобикалят проблеми като гаранцията на енергийната сигурност на страната”, обясни Станишев.

Лидерът на БСП обясни още, че не вижда разчети за бъдещето на ядрената енергетика на страната и планове за това как ще се движи цената на тока за българските потребители.

”Няма какво повече да се говори за АЕЦ ”Белене””, категоричен бе Борисов. По думите му за проекта за втората атомна централа няма нито цени, нито проекти, нито срокове. Борисов допълни, че в момента се водят хипотетични разговори за нещо, което е трябвало да бъде подписано през 2007 година.

Премиерът допълни, че на площадката на АЕЦ ”Козлодуй” има място и за 8-ми реактор, ако това е необходимо.

Той обаче обясни, че България и в момента изнася голямо количество енергия и ако започнем да спестяваме ефективно, това ще реши енергийното бъдеще на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки ден в България се движат 2 милиона автомобила,кой ли ги кара,тук всички ревете че сте бедни ,а в семейство имате по 3 автомобила.2000 км на месец са 550лв само гориво.Бедни ли?!!! -само гьостерица за вас и скъпо гориво,ток по 50 стотинки.Земята изнемогва от ***,добре че българите са малко,а ще стават и още по-малко.Стягайте се и бъдете отговорни-саниране,слънчеви колектори,светодиодно осветление,газификация и т.н.
28
1
 
15
 
! Отговори
Глупо-крадлю преди 12 години
'Санирането" има за цел да напълни определени джобове герберски. Които иска саниране, можеше и до сега да го поръча. сега само ще скочат цените. "Хубавото" е, че хората сега дотолкова нямат средства,че и 5% не могат да доплатят на крадливите "санировчици".
27
0
 
12
 
! Отговори
Ъц преди 12 години
Боже, пази БГ от *** и я изчисти от продажници и предатели.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живеем в новопостроена санирана жилищна кооперация ,сестра ми живее със семейството си в не саниран блок ,те плащат значително по малко за отопление отколкото ние ,така ,че и това са измислици за да си напълни някой близък до Бойко който има фирма за саниране
25
1
 
22
 
! Отговори
BIG AL преди 12 години
Смешници , земя се изкупува в Родопите - от граждани на едната империя ..Земя се изкупува - по морето и другаде - от граждани на другата , Руската империя ..Държави , които НЕ са в ЕС , не са подвластни на Законите на ЕС, имат други интереси , основани на стари "щения" :Забрана за изкупуване !!! Малка държава сме !!ТОВА е въпрос на национална сигурност, лаладжиии::)):))Ще станем гости в собствената си държава .
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най лесния начин да се напълни бюджета на фалиралата ни държава е ,чрез такива измишльотини ,сага ще задължат хората да си санирът апартаментите ,да си плащат за остъклените тераси ,след кучешката истерия всички кучкари да се приготвят за много по големи такси за отглеждане на домашните си песове ,с една дума поголовен държавен рекет под формата на данъци и такси за да си платим на руснаците за гяволъка дето се сложихме на господарите от сащ да не строим руска АЕЦ
23
1
 
17
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Указ 1 на Президента на алчните мутри - пословицата на гол тумбак чифте пищови се заменч с "На алчен мутраген чифте панелки." и "Гладна кокошка просо сънува" на "Алчен Мутраген саниране сънува"
22
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 27 кой те излъга че този ток ще е ефтин
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, ***. Приоритет 1 на Абсурдистан трябва да бъде справянето с безработицата, ама ти нали си имаш пари, боли те фара, че сънародниците ти гладуват и мизерстват, а децата им стоят безработни с години и не могат да се развиват нормално.
20
0
 
16
 
! Отговори
Минка от партера преди 12 години
Ама как ще ни разбират проблемите, като всички те живеят в КЪЩИ. Разчитали на завистта ни, а не знаят ли че вече сме озлобени от мизерия.
19
0
 
21
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
А в статия от сайта на "биволъ" четох , че новата банка на Цветелинка е увампирила правото през нея да преминават европейските пари за саниране на старите жил. комплекси . Кога ли ще им стигнат на тези бандити парите !
18
1
 
16
 
! Отговори
копирано преди 12 години
ИВАНЧО на МАРИЙКА - 25.04.2012 г. 16:05:04ПРАВ Е ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ, ЧЕ БЪЛГАРИНА ЗАВИЖДА НА СЪСЕДА СИ, САМО ЧЕ В УСЛОВИЯТА НА ТАЗИ ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И МИЗЕРИЯ И В ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ЗАВИСТ, ДА НЕ СТАНЕ ТАКА, ЧЕ ЗАВИСТЛИВИТЕ СЪСЕДИ ДА ПОТРОШАТ ХУБАВАТА НАПРАВЕНА СЪСЕДСКА СГРАДА - ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНА ИЛИ ПОНЕ ДА НАРИСУВАТ ЕДИН ГОЛЯМ ПОЛОВ.... ВЪРХУ НЕЯ. ТОВА СЪЩО Е ВЪЗМОЖНА РЕАКЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЗАВИСТ, Г-Н БОРИСОВ :-)
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде народе побързайтехайде на енергийната ефективност, че ще свърши.Фирмите които ще правят ремонтите са на ГЕРБ, но комисионните са за Бойко и Цветелина.Побързайте глупациии .. ефективноста не е само за вас , а и за нас ! ! !
16
0
 
11
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Залагам много на завистта на българите към съседа. Колкото повече блокчета покажем, мултипликационният ефект ще го видите. Всеки съсед ще иска да си направи такъв блок. Така че указанията, които съм дал на министрите - колкото може повече блокове да направим и толкова повече да покажем", каза премиерът.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тотална солидна подигравка с Българите! Може ли да закриеш един енергиен проект за най-евтин ток, какъвто развиват в толкова много държави( дори братът на боко Ердоган ислямист, когот той прегръща и целува, като доведената си щерка, в момена строи 4 централи с Руски реактори) и след това да демагогстваш с ''Енергийната ефективност приоритет 1 за България''. тук има правиписна грешка, вариант 1 трябва да е НЕефективност, или 2 да е - приоритет 1 за Турция от където ще купуваме газ, честито!
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Връщаме се към древни времена. Най ефективно е със свещи и *** и както гледам натам сме тръгнали.
13
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 21 по принцип Президента е прав , наистина 80% от енергийните нужди на едно домакинство са именно за отопление и когато успееме да ги намалиме с колкото е възможно , защото инвестиция се прави веднъж ако е качествена , но зимата идва само след има няма 6 месеца и пак ще ревете от сметките за парно . България има резерв в енергийната ефективност над 30% и е крайно време да се предприемат мерки
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, СЕГА ВЕЧЕ И ДО БОЙ ЩЕ СЕ СТИГНЕ МЕЖДУ БЕДНИТЕ И БОГАТИТЕ ОБИТАТЕЛИ В БЛОКОВЕТЕ!ЗАВИСТ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ ИМА, АМА ГОЛЯМ СЕИР ЩЕ ПАДНЕ.
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даа, богатството на нацията изтичало през неизолираните жилища. А Дянков, завалията се мъчи да спаси Сребърния фонд :))))))))))))***, Чехльоо.... *** маринкин скрий се!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
LAMBO MNOGO SI PRAV NO TOVA VSI4KO NQMA DA SE SLU4I PONE NE V BG .A KOLKOTO DO *** KAKVO DA KAJA TE SA KARJELA NA VSI4KI NAS KATO KRADAT TOK