Депутатите хвърлят цигарите в името на закона

Народните избраници ще пушат навън, някои минават на електронни цигари
1 юни 2012 09:37,
179
Депутатите хвърлят цигарите в името на закона
Снимка: Reuters

Депутатите от различни парламентарни групи смятат да се съобразяват със забраната за тютюнопушене, която влиза в сила от днес. Някои ще прибегнат до електронни цигари, а други виждат в това добър шанс да намалят пушенето, показа анкета на БТА. 

В парламента, както и в сградата на пл. "Княз Александър Първи" вече няма да има тютюнев дим. Досега в Народното събрание депутати и журналисти припалваха по цигара в пресцентъра, на втория етаж. От днес обаче това няма да се случва. 

 Снежана Дукова от ГЕРБ е сред тези, които виждат в ограничението възможност да запалва по-рядко. Тя признава, че не може да откаже цигарите и ще се опита да се въздържа от пушенето на работното си място.

Намеренията й са да пуши основно вкъщи. Все пак Дукова смята, че забраната е добра мярка. Колегата й Димитър Лазаров пък каза, че е отказал цигарите преди повече от пет месеца. 

Ще спазвам забраната, обещава Петър Мутафчиев от Коалиция за България.Той вече е успял да намали цигарите до 2-3 дневно, въпреки че преди години е стигал до 3 кутии. 

Депутатът одобрява закона, с който се забранява напълно тютюнопушенето у нас в закрити помещения и на някои открити места. След като пречи на здравето на непушачите, значи е добро, разсъждава Мутафчиев. Така че никога не бих си позволи оттук нататък да наруша такава забрана, казва той и се надява, че това ще му помогне да стане непушач. 

Ваньо Шарков от Синята коалиция също беше категоричен, че ще спазва ограничението и ще пуши на определените за това места. Студът няма да бъде пречка да излиза навън, за да се "отдаде" на навика си, убеден е депутатът. Шарков не вижда вариант да смени истинските цигари с електронен еквивалент. 

Венцислав Лаков от "Атака" обаче вижда алтернатива в електронната цигара. Той вече има две такива устройства. Лаков ще спазва забраната, но я смята за недомислено решение, за да се харесаме на Брюксел. Националистът се опасява, че ограничението ще удари бизнеса на собствениците на заведения, тъй като ще имат по-малко клиенти. 

Пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова коментира, че очаква положителни резултати до края на годината от забраната за тютюнопушене. Забраната ще намали повече от 25 заболявания у нас. Тя смята, че парламентът като законодателен орган трябва да даде пример и се надява, че депутатите ще спазват стриктно забраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кат ви кефи да си пушите, ходете в Африка. Деееа и маймуните деееа. Цял свят спира цигарите, ама наще не наопаки, пък и нали не партията майка го е казал, значи можем да плюеме и да се правиме на много големи. Вие сте едни смърдящи на цигари негроидо-комунисти с лек *** оттенък
96
4
 
4
 
! Отговори
Андреев преди 11 години
Супер закон! Който иска да пуши да ходи навън :)
95
6
 
5
 
! Отговори
до 105 преди 11 години
Пушачите, които "щъкат" напред-назад и не си гледат работата могат лесно да бъдат заменени с непушачи.
94
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам непушаческото малоумие, честно. Той(непушачът) знае, че в дадено заведение се пуши, не се проветрява, задушно е и въпреки всичко точно там отива, а после мрънка, че целия бил смърдял на цигари?
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ще правим с агентите на ДС и тяхните ятаци? Да им направим едно заведение на тях и да ги приберем на топло.
92
3
 
4
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
"От ден до пладне :) Утре дебелите депутатски *** отново ще пушат в сградата на парламента. "ПУШАЧИТЕ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНА, ДА СИ ПРИГОТВЯТ ГЛОБИТЕ!Да пушат и да си плащат.
91
10
 
9
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Интересен факт за пушачите е, че като опре до тях, веднага почват да се загрижват я за захарта, че е вредна, я за пингвинчетата, я за малките моржове или глобалното затопляне.хихихихиТака е, виновни са ПИНГВИНИТЕЕЕ!!!!!!
90
8
 
13
 
! Отговори
Def преди 11 години
Дано да се регистрират повече заведения като "клуб на пушача" и всички мухльовци непушачи да си седят в другите заведения.
89
3
 
11
 
! Отговори
Общинар преди 11 години
Днес цялата администрация щъкаше ту навън до входа , ту в парка и се карахме с побелснелите таксиджии и водачи на МПС-та.Кой в случая трябва да отнесе ругатните? За какво е тази дискриминация , това силно и рязко разделение на пушачи и непушачи? Еееееей успяха да ни хвърлят в ринга на едната страна пушачи от другата непушачи , а и всички се вързаха забравиха за тежкото ежедневие , безпаричие , никакъв стандарт на живот.Не мога да си го обясня честно казано.........................
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бре имало вратички в тази наредба ...
87
5
 
11
 
! Отговори
Def преди 11 години
Сега е ред да се сложи як акциз на бялата рафинирана захар и даже да се забрани. От нея се дебелее яко, трупа се холестерол и драгите здравословквци са изкушени от нея. След това на солта. Давайте смело...забрана след забрана..след това репресия. И така докато започнем отново да качваме грешниците на кладата.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. По смисъла на наредбата:1. "Обществени места" са общодостъпни за всяко лице места, като обществен транспорт, заведения за хранене, търговски, спортни или развлекателни обекти, кина, театри, стадиони, зали и други.това е по законно как ли би изглеждало заведение, обособено като клуб на пушача с членски карти и вход само за такива.
85
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-доброто решение взето от политици у нас за последните 20 години!!!
84
7
 
14
 
! Отговори
??? преди 11 години
докато си пушех на терасата В КЪЩИ!!!, ми дойде следната мисъл:"Пушенето ли ще ме убие първо или поредните напъни да се изкарват пари на гърба на пушачите?"ТА СЕ СЕТИХ И ЗА ПРИКАЗКАТА "БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ"("Мислещ" не отговаряй, то мисленето не е лесно, но ти не спирай да опитваш)
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От ден до пладне :) Утре дебелите депутатски *** отново ще пушат в сградата на парламента.
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПУШАЧИТЕ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНА, ДА СИ ПРИГОТВЯТ ГЛОБИТЕ!
81
4
 
4
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
До 93, просто имам и такива приятели и аз държа на тях, но те като наркоманчета не се усещат.А това дали пушачите са готини е някакъв комплекс, който изглежда ти е останал от училище, където това е готино. Уви, след като станеш смръдльо не е толкова готино за хората около теб.
80
3
 
7
 
! Отговори
Пушик-гушик преди 11 години
Мило дневниче, днес не мога да пуша.Вече няма смисъл живота ми, преди имах една цел, да опуша всичко живо и да разнеса миризмата на мизерията навред по света, от приятели, дечица и всичко живо.За това мило дневниче, едни мои приятели на които искам да приличам ме поканиха на един техен парад, за да парадирам тази парарадигма.
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След противопоставяне на пушачи и непушачи, днес е редно и някоя кучкарска новина или някой сблъсък с роми да има. Абе как до сега някоя котка не е изяла някой човек в България.Моля медията да не се засяга, все пак трябва да се отрази новината за забраната за тютюнопушене на общественни места. Бих попитал по подробно, заведенията всички са части и мисля че има размиване в дефиницията за общественно място.
78
2
 
9
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Ами общувай само със себеподобни...защо общуваш с пушачи? или те са по-интересни, по-светсни?:)))))