"Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува"

От "България за гражданите" искат промени в изборното законодателство
3 юни 2012 18:12, Елка Василева
332
"Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува"
Меглена Кунева. Снимка: архив, Булфото

“Крайно време е гласът на хората да се чува, а нe да се купува”. Това каза председателят на Сдружение “България на гражданите” Меглена Кунева на пресконференция: “За честни избори – промени в изборното законодателство”.

Кунева представи три предложения за промени в изборното законодателство: изчистване на мъртвите души от избирателните списъци, въвеждане на електронно гласуване и назначаването на професионална и постоянно действаща изборна администрация.

“Слагаме начало на консултации, разговори и обсъждания за следващите избори. Когато и да са те, изборите трябва да бъдат организирани и проведени така, че да сме сигурни, че нашият глас не се купува”, коментира Кунева.

Тя припомни, че последните избори са били свързани с най-много нарушения и фалшификации, което е констатирано и в докладите на ОССЕ и на Държавния департамент на САЩ. “Отговорността е на правителството, но ние ще упражняваме открит, граждански и ясен натиск”, категорична бе Кунева.

“1 200 000 са “мъртвите души” в избирателните списъци. Предвид населението на България това е стряскащо и разклаща легитимността на избраните”, коментира Христо Ангеличин от “България на гражданите”.

Той обясни, че проблемът може да се реши чрез т.нар. активна регистрация. Около година преди изборите ГРАО трябва да изпраща писма до 7-те милиона избиратели за активна регистрация. Очакванията на Ангеличин са, че около 2 милиона души ще участват в нея, а останалите могат да бъдат дописвани в изборния ден. Така след 3-4 години ще имаме съвсем нови списъци, без мъртвите души, обясни той.

От сдружението обаче допуснат, че може би някои от парламентарните сили имат интерес мъртвите души да останат в списъците.

Меглена Кунева обяви, че “България на гражданите” е за електронно гласуване, което ще позволи много по-широко участие на младите хора, на българите в чужбина и на хората с увреждания. Като аргумент в подкрепа на електронното гласуване Мария Дивизиева, мениджър на кандидат-президентската кампания на Меглена Кунева, отбеляза, че при последното преброяване на населението, над 40 на сто от хората са се включили през интернет.

“Изборите в България се печелят от тези, които броят бюлетините, а не от тези, които гласуват. Над 24 часа продължи изборният ден, имаше опашки, членове на комисиите, които се прибираха с бюлетините и документацията вкъщи, имаше хора лаици и непрофесионалисти, не може партийно оцветени хора да работят в изборната администрация”. Така Христо Ангеличин мотивира и третото предложение за промяна в изборното законодателство, която предвижда назначаването от президента на постоянно действаща професионална изборна администрация.

От “България на гражданите” обявиха, че предложенията им ще бъдат поставени на дебат в интернет, на кръгла маса с експерти, а финалният им вариант ще бъдат адресирани до президента Росен Плевнелиев.

“Да дадем шанс на президента да се докаже”, посочи Меглена Кунева като припомни, че между първия и втория тур на изборите Плевнелиев е припознал на 95% нейната предизборна програма. “Ще му дадем шанс да изпълни това, което е заявил”, допълни Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
4
 
! Отговори
акуд преди 11 години
последната възможност на престъпната бивша ТРОЙНА к00лиция, след провала на станишев, мемет доган с разпалването на едническия мир в България и ето я последната кунефа с фалшивите гласове , пълен смех
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Национално предателство достатъчна конкретика ли ти се струва? Или искаш тя самата да си признае как направи хората на *** за един *** подкуп и консултанско място.
194
8
 
3
 
! Отговори
Десен преди 11 години
Първо искам да кажа, че не съм член на партията на Кунева, дори не съм и симпатизант. Да не говорим за това да ми плаща това вече много ме развесели. Както вече казах занимавам се с бизнес, плащам си данъците, и сам си изкарвам парите. Просто виждам че Кунева е една интелигентна жена която е заливана с помия без някой да извади конкретика и затова я защитавам. Винаги съм бил симпатизант на СДС и такъв ще си остана. Мисля че съм достатъчно ясен и стига с тези обиди, а напишете нещо смислено.
193
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България има сигурно 500 000 движения, но точно това престъпническото е винаги на първа страница навсякъде. Телевизии, вестници, сайтове- все Меглена Кунева. Вече започна да ми се гади от мутрата и. Уж приемаше малки дарения, чудя се кой плаща за това нагло натякване на тази измамница в очите на хората.
192
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каза тя и затвори реакторите.......
191
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато започнем да гласуваме с АК ( автомат Калашников), а не с бюлетини, тогава ще се променят нещата.
190
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази измамница чу ли гласа на хората когато спря реакторите на АЕЦ Козлодуй? Не мисля. Много е цинично да си кръсти движението България на гражданите, след като отне най-ценното нещо на тези граждани. Ако я вкараме в парламента ще е срам за народа завинаги.
189
1
 
7
 
! Отговори
Банка Пиреос преди 11 години
На националните предатели мястото им е в затвора,но за съжаление отиват в парламента!
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма ли закон и съд в тая държава? и защо изборите не са обявени за незаконни?
187
1
 
0
 
! Отговори
До 235 преди 11 години
Как пък разбра че вземам 2 бона заплата. Не съм на заплата, а се мъча да правя бизнес в тая държава, и за сега успявам, но незнам до кога. Много е трудно защото хората обедняват и нищо на върви. Затова все повече си мисля да продавам каквото е останало от бизнеса и да се спасявам на запад.
186
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако изборите можеха да променят нещо ,щяха да са забранени.
185
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой в България знае ли какво договори Кунева по преговорните глави с ЕС и защо една Словения с 2 млн население има по-големи износни квоти от България за абсолютно всичко?
184
1
 
4
 
! Отговори
Някой знае ли защо преди 11 години
той е бил в Белене?Аз четох материал,в който се казваше, че бащата на Кунева наистина е бил в Белене, но НЕ по политически причини.Не се обясняваше обаче по какви причини е бил там- криминални или е бил по тънката част? Защото едно време,ако те нарочат,че си "битово разложен",също е можело да те интернират или дори за известно време да те вкарат в лагер. Ако някой има повече извънбрачни връзки, него са определяли като "битово разложен тип" - такъв е бил терминът, колкото и смешно да звучи това.
183
1
 
2
 
! Отговори
дс преди 11 години
кукумявка
182
1
 
6
 
! Отговори
Недесен преди 11 години
Десен, просто не направи нищо. Нищо полезно за българина. На ключовата си позиция срещу огромна си заплата само си клатеше краката и си кривеше устата и ни занимаваше с качеството на китайските играчки и правата ни при интернет пазаруването. А нас тук ни мачкаха монополистите, бедните български потребители пишеха писма "до царя", ама тя беше заета с важни европейски въпроси.. нали за безопасността на китайските играчки.
181
9
 
2
 
! Отговори
Десен преди 11 години
А така слагайте ми минуси избийте си комплексите и злобичката която сте насъбрали. Това обаче няма да ви направи живота по- хубав. И стига с тия общи приказки предала Бг, конкретика господа, конкретика какво точно е сторила. Другото са празни приказки като тази на ГЕРБ "Градим БГ" приличаща на лозунг от ранната епоха на соца. Аз лично не виждам къде и какво се гради чак пък толкова в Бг.
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тази когато води преговорите и ни продадепита ли ме? Питаше само онзи крадец от Мадрид.
179
1
 
7
 
! Отговори
даеа преди 11 години
Само предали се жени гласуват за Пръмова.
178
3
 
6
 
! Отговори
agori преди 11 години
"Крайно време е хората да се надигнат и ви бият шута в ***,политици долни.Срам мее да се нарека Българин заради вас извън страната.
177
8
 
2
 
! Отговори
Десен преди 11 години
Какви пък толкова интереси ще има Франция в Бг. Аман от *** конспирация и простотия в тоя държава. За всеки може да се извадят кирливи ризи, няма идеални хора. Явно обаче чалгата и чалгализацията на матряла си казват думата. И все пак чакам да ми кажета с какво Кунева е навредила на Бг. Ето аз ви казвам едно положително нещо което е направила вкара ни в ЕС.