Без компромати и купен вот през 2013, зове Плевнелиев

Президентът хареса гласуването в нета, 5 млн. българи били в мрежата
Обновена: 27 юни 2012 21:26 | 27 юни 2012 21:26,
143
Без компромати и купен вот през 2013, зове Плевнелиев
Снимка: БТА

Купуването на гласове е проблем за демократичния изборен процес, но не е проблем, който може да се реши чрез изборното законодателство, смята президентът Росен Плевнелиев.

Днес държавният глава събра около кръгла маса политици, общественици и експерти, за да обсъдят: "Изборният процес: проблеми и решения".

По думите на държавния глава купуването на гласове е престъпление по Наказателния кодекс, затова и разговорът трябва да се води в тази плоскост.

"Правораздавателната система трябва да потърси механизми за реални решения, а не да се опитваме да отговорим на въпроса как реагираме на тази порочна практика", каза още Плевнелиев.

Президентът очерта и три основни дискусионни въпроса. Първо – изборният процес като технология за провеждане на изборите, второ – битуващото съмнение в обществото за съществуването на практики като купуването на гласове и контролирания вот, и трето – какви са институционалните механизми, чрез които да бъде повишена избирателната активност особено сред младите, които най-често не гласуват.

Президентът призова за отговорно отношение на партиите към избирателите.

"Нужен е сблъсък на идеи, а не на компромати. Именно това ще върне хората пред урните", отсече Плевнелиев.

Държавният глава отчете, че партиите мислят повече за изборния резултат, отколкото за избирателите си. Твърде често пък диалогът покрай изборите се плъзгал по плоскостта на черния PR и оклеветяването на политическия опонент.

"Народът е мъдър. Той не се впечатлява от манипулации и очерняне на противника по време на избори", каза Росен Плевнелиев.

В заключение президентът обяви, че е за въвеждането на електронното гласуване, макар миналата година КС да го е отхвърлил като вариант с мотива, че има опасност от нарушаване на тайната на вота.

"Със сигурност в недалечното бъдеще електронното гласуване ще бъде основен метод за гласуване. Електронното дистанционно гласуване ще увеличи избирателната активност, тъй като пет милиона българи са в интернет", пресметна президентът.

По думите му от електронното гласуване ще се възползват и хората в неравностойно положение, българите в чужбина и др.

Росен Плевнелиев посочи, че има достатъчно време до парламентарни избори през 2013 г. и призова вотът да се подготви добре и да бъде направен в интерес на гражданите и демокрацията в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искаме си Гоце Парваноглу
52
3
 
25
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Когато купиха твоето местенце, ти беше добре! Сега се пениш срещу купуването на гласове! Мижитурка жалка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
51
11
 
6
 
! Отговори
Чембърса преди 11 години
за да има чесни избори комонетата не требва да очастват
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно ще речете че Волен нищо не прави в парламента ,но ще ви кажа че грешите:"Атака" е предлагала безброй законопроекти и ГЕРБ ,заедно с БСП и ДПС ги отхвърлиха ,защото ако Атака спечели проект то тогава ще им се вдигне рейтинга,точно за това работят господата от ГЕРБ,искат да унищожат " Атака ",и ще кажа че ГЕРБ работи с коалиция БСП и ДПС!
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако изборите променяха нещо щяха да ги забранят със закон.
48
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми явно не сте слушали Волен кво е говорил ,той каза че тези избори били най-манипулативни, и е прав в случая !ГЕРБ си купиха всичко :социолози,медии и т.н,и глупавият народ се върза на уловката!Ето ви ГЕРП,те работят ПРОТИВ България !Пък после викайте че Волен е бил луд!
47
3
 
18
 
! Отговори
tosh преди 11 години
Плевнята да не признава за купени гласове?
46
3
 
17
 
! Отговори
... преди 11 години
Няма страшно, Плевня, Цуцик преди половин година обиколи *** махали, за да купи вота- няма страшно, бълвай лозунгите и дишай в носопърките! пак народа дано се събуди и ви обърка тотално сметките- дано!
45
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Влязло в ухото на Станишев излязло от ухото на Доган.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как беше във вица? "Кака Пена се ожени. Вече не е ***". Или както го е казал нашият мъдър народ: "Изтъка си платното - ритна кросното".
43
1
 
7
 
! Отговори
Ромчо преди 11 години
Днec бъгъ са червени ***, а сега по темата: президентската институция е напълно безполезна и най-добре да я закрият за да олекне на бюджета.
42
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президент, избран с фалшифицирани избори, призовава срещу фалшификации. Защо бе, Роске, страх те е, че някой ще го прави по-добре и от вас ли? Споко, не се притеснявай, дълго време ще държите първенството по измами......
41
2
 
22
 
! Отговори
! преди 11 години
Без компромати и купен вот през 2013, зове ПлевнелиевГузен негонен бяга- пфу!
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крадеца за да не го хванат вика ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА !
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За него може, но за другите НЕ !
38
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнята по цял ден е на енергийни напитки, затова се хили като варена глава.
37
3
 
32
 
! Отговори
Наум преди 11 години
Каза човекът станал президент с купен и манипулиран вот.....
36
9
 
9
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
Ха-ха-ха, за разлика от ГЕРП, ние си имаме твърд електорат, който както и да го клецаме, винаги гласува за нас.
35
1
 
12
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Скоро ще дойдат Изборите и ще видим резултата от поредната"Кръгла нула_маса".Другарки и Другари,Дами и Господа Политици 99% от народа не ви вярва въобще,каквато и дейност да симулирате че работите уж за нашето благо.само едно нещо ще спомена БГ заплата и Европейска заплата другото е постфактум...
34
4
 
29
 
! Отговори
Царедворец преди 11 години
Тоя жена му не го бръсне за Президент,та аз ли!Уважаеми Г-н Ваше Превъзходителство Росен Плевналиев Вие вече не сте министър на Б.Б. за да го венцефалите и да му бършете г.....По слаб Президент не сме имали, дори Желю е с ниво над него