Вече има само едно огнище на Витоша, успокои Фандъкова

Пожарна-танк пътува към местността "Бистришко бранище"
4 юли 2012 14:06,
94
Вече има само едно огнище на Витоша, успокои Фандъкова
Три хеликоптера участват в гасенето. Снимка: Булфото

На Витоша е останало само едно огнище на огъня, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е огледала от хеликоптер зоната на пожара. Градоначалникът обяви още, че са направени просеки, за да може да се предвижва противопожарна техника за гасенето на пожара в "Бистришко бранище", който продължава вече четвърти ден.

По-рано през деня от МВР информираха, че са прокарани над шест км просеки в района за 12 часа. Пет километра от тях са малки пътища, по които може да се осъществява предвижването на гасаческите групи, а други 1600 метра, с ширина 20 м, разделят огнището от незагасената от огъня гора.

Още по темата

Фандъкова обясни, че над 400 души са се включили в гасенето на огъня – пожарникари, горски служители и доброволци. По данни на МВР със стихията днес се борят близо 500 човека, като 150 от тях са доброволци.

82-ма военни помагат в овладяването на огъня, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

По думите му днес към около 16:00-17:00 часа се очаква в борбата със стихията да се включи и прототип на пожарна, направена от танк. Тя е с вместимост до 10 тона вода и е високо проходима. В момента пътува от Търговище към "Бистришко бранище", тръгнала е още сутринта, но се предвижва с около 20 километра в час.

Той уточни, че в гасенето на пожара участват общо три вертолета – два от тях са военни, а третият е собственост на частна фирма. Досега са излети около 350 тона вода, обясни министърът.

Той отрече да има хаос в организацията за борба с огъня, поне що се отнася до действията на военните. По думите на Аню Ангелов работата на хеликоптерите се координира от ВВС и там се спазва изключително точен график за летене.

Министърът допълни, че още не е направена оценка на разходите, които е направила армията при включването си в гасенето на пожара.

Ангелов заяви, че след като стихията бъде овладяна сметката ще бъде предоставена на междуведомствената комисия по възстановяване и ликвидиране на последствията от бедствия и аварии. Министърът изрази надежда, че сумите ще бъдат възстановени на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
14
 
! Отговори
Асфалт преди 11 години
фЪндудукова да каже за децата заразени с вируса на HIV, сред които има болни и от СПИН, проституиращи, друсащи ХЕРОИН, а когато няма, вземащи и морфин, бодящи се с ЕДНА единствена игла!!! Да каже и за кучетата, изяли двама човека в София, единия от тях на ЦЕНТЪРА!
51
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 11 години
Политици, пожарникари, полицаи, спортисти, строители, икономисти и т.н., всички сме един дол дренки :) Има и изключения, но едва ли са много сред даващете мнение тук.
50
0
 
12
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Абе аз не упреквам МИ-то, нищо напротив нямам този въртолет. Въпроса ми е, защо като имаме чисто нови въртолетчета и казвам имаме, защото тези играчки са купени с пари дадени от нас под формата на данъци, защо не летят и те. Какъв им е проблема ? Пак ли ги спъва противообледенителната система ? Пилоти ли нямаме за тях ? Рисковано е за пилотите ли ? А за руската машина как не е рисковано ?
49
2
 
17
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
С тая цена на тока и тоя пожар на ГЕРБ май взе да им пари нещо. Борисов вазира от бойното поле, щот сме важни отказваме помощ. Цял ден слушам по радиото доброволците да говорят, че няма грам организация, ама Фандъкова ---Имало само едно огнище---- е тъй де. Огнище Витоша, дето четири дни ви гледаме сеира. Завиждам на софиянци. Излизат си на терасата, гасят лампите/че тока вече скъп/ и си правят вечеря на планински пожар.
48
2
 
29
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
Излезе една много хубава статия в нета, за един разочарован доброволец, били са 50 човека доброволци, от които 47 пожарникари, минали са през огъня за да спрат един извор и да го изкопаят, можели са да спрат огъня още първия ден, но не са им пратили помпата, като са разбрали , че могат да го загасят са им казали - връщайте се!
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
охх тези наши военни не са поумняли ни най-малко от десетилетия....като се сетя заБЯГАЙ ОТ МЕН ДО ДРУГОТО ДЪРВО....
46
4
 
19
 
! Отговори
do АБ преди 11 години
Кугарите ги купихме не защото са по-добри от руските хеликоптери, а по причината по която отказахме Бургас-Алексондруполис, АЕЦ-Белене, базикаме се с Южен поток, имаме американска база до Ямбол, и сме част от ПР щит на Америка, заради който в момента Сирия е в пламъци. По-добро от руското МИ няма, и завод за поддръжка си имаме, и лицензи и специалисти, и опит с МИ, ама...
45
15
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 11 години
Какво мислите че ще стане като изгори една гора? Че веднага отпадат всякакви закони и там вече спокойно може да се строи ски писта, хотел, боулинг.......Че бойко или пройко е пратил горе хора да палят умишлено за да заобиколи закона? И как става това? Аре мислете малко, ако беше толкова лесно всеки човек с кибрит в джоба щеше да си разчисти място в балкана и да стане ски милионер. Аман от екоактивистки
44
0
 
18
 
! Отговори
АБ преди 11 години
Абе я чакайте да питам - Защо не летят Кугари-те, кво стана с тези въртолети ? Имаме ли ги, нямаме ли ги, само комисионна ли се усвои, какво става ? Гледам по телевизията някакъв древен руски въртолет 27 курса направил горкия, а новата техника е лъскаме в гаража и само се хвалим с нея. Тези същите Кугари зимата не отидоха на спасителна мисия като се спука язовира, защото нямали противообледителна система, сега какво нямат - охлаждаща ? Поне една помпа да бяха качили горе на хората.
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да плаче ли човек, да се смее ли... Едни улични кучета не могат да изчистят, камо ли горски пожар... Боко го биха и на собствената му територия - пожарникарството...
42
3
 
13
 
! Отговори
Анти Боко и Цоко преди 11 години
МАФИЯТА ИМА ИМЕ- ГЕЙрб!
41
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да е зле след като приключи с пожара танка да се врътне малко и из парламента:)
40
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
такива негодяй не са ни управлявали досега!
39
0
 
25
 
! Отговори
Вили преди 11 години
Съпоставка - в хАмерика цял щат се запали и го загасиха за отрицателно време, а нашата ситуация е като да се опитваме да угасим запалена кибритена клечка, и въпреки това отнема толкова време... Хем е умишлен палежа, хем доказва че България изостава не с 20, а с около 2000 години от останалия свят... Отивам да си търся пещера, че така както е тръгнало...
38
3
 
22
 
! Отговори
интереса на ГЕРБ преди 11 години
Най-после се добират до въпросната рекичка. Правят и невъзможното помпите да заработят. Според Крум дебита, който се влива в импровизираното езерце беше ПО-ГОЛЯМ от този на помпите. Доброволците мили на 100-тина метра над пожара, с подготвени трасета за над 800 метра маркучи и вода за безпроблемна работа на помпите. Младежите окастрят и дърветата, за да може безопасно хеликоптерът да донесе помпата и оборудването. Доброволците са изпълнили всичко необходимо и започнали да чакат, а пожарът с пълни сили наближавал към тях. Началникът им поне три пъти сигнализирал, че имат нужда от помпа. След ужасно трудната подготовка и безумно чакане, най-после се обажда някой, който казва: Ще ви изпратим помпата (и всичко останало) с КОН! Началникът на групата побеснял, пожарникарите били с просълзени очи, а някой просто се обадил и наредил на групата: Прибирайте се! Побеснелият Крум попитал професионалистите да не би да има технически проблем. Отговорът бил, че всичко е като по учебник. Просто никой не доставил необходимата апаратура. Крум пак попитал: Ако бяха я доставили, щяхме ли да успеем ? Отговор не закъснял: Не само ,че щяхме да го загасим!ЦЕЛИЯ! А щяхме да го НАВОДНИМ огнището. Единственият извод след зверския труд и безумното чакане на младежите като Крум Фильовски и пожарникарите е, че: НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА! Някой просто желаеше пожарът да върви нагоре!НАГЛЕДЦИТЕ ОТ ГЕРБ ВИ ЛЪЖАТ И МАМЯТ- МОЖЕ ДА СЕ ВДИГНЕ ЗАПЛАТАТА НА БОЙКО ОТ 3000 ЛВ НА 6000 ЛВ. ТАКА ЩЕ СЕ ВДИГА И НА ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ. ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДРЪВЦЕ. ГОЛЯМО БАЛАМОСВАНЕ. АМА *** НАРОД ТАКА СЕ УПРАВЛЯВА. КОЛКО НЕЩА ЩЕ СЕ ВДИГНАТ СЛЕД 15% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА,5% НА ВОДАТА,5% НА ГАЗТА,5% НА ТОПЛОФИКАЦИЯ. ВСИЧКО КОЕТО РАБОТИ С ТЕЗИ АТРИБУТИ - 25% УВЕЛИЧЕНИЕ. ГОЛЯМО ГЕРБЕРСКО ДЪРВО ЗА ВАС БЪЛГАРИ. ЯЖТЕ АСФАЛТА ОТ МАГИСТРАЛИТЕ!
37
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 11 години
Коку що мина на Арена Младост влекача/(тир + платформа) с танка.Полиция отби движението. Една полицейска и една на военна полиция го ескортират. Поне с 70 км/ч се движеха и не спират на светофари или кръстовища.
36
3
 
14
 
! Отговори
Любопитен преди 11 години
Къде е доФторът на пожарникарските науки Бойча БорисоФ? Нали е спец по тая тематика. Хората гасят за нула време по хиляди хектари, а той с едни 50 дка не се справя.
35
0
 
12
 
! Отговори
Тончо преди 11 години
Че се лъзне от Банкя до Витоша, Цецка ще е на дупенка ще вика Пистаааааааа !
34
0
 
25
 
! Отговори
Сметка преди 11 години
Армията да си търси сметката от Цеко.Той запали пожара,за да си направи микроязовир за изкуствен сняг за пистите.Българина спи,но Европа НЕ.Комисията антимафия вече погна Боко,след него е Цветанов,а замерише ли по яко.....и Цеко ще отнесе плувката
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко кратуня от магистрали ще строи писти д