Борисов брани партията: Не искам и петънце да пада върху ГЕРБ

Премиерът прехвърля отговорността за ДКЕВР на парламента
6 юли 2012 21:00,
504
Борисов брани партията: Не искам и петънце  да пада върху ГЕРБ
Борисов хвали Дянков за сделката като по учебник. Снимка: архив, БТА

Искаме върху нашето име като партия да не пада петънце. Това заявява премиерът Бойко Борисов пред министрите си на последното правителствено заседание.

Той обвинява опозицията, че си измисля поводи да критикува, без да гледа фактите, става ясно от публикуваната стенограма.

В тази връзка Борисов прави показно как се брани имиджът на партията, като за пореден път хвали Симеон Дянков за успешната сделка с еврооблигациите, която била като „по учебник“, споменава за отпадането на спорния член в Закона за горите заради съмнения в лобизъм, обяснява защо не иска да контролира ДКЕВР и какво е довело до вдигане на цената на тока.

Премиерът е категоричен, че не желае членовете на ДКЕВР да се избират от МС и заръчва на енергийния министър Делян Добрев да разговаря с депутатите на ГЕРБ и да предложи парламентарен контрол над регулатора.

Още по темата

„Ако трябва и ако искат, дори да сменят членове – да сменят. ДКЕВР, понеже тя определя цена на ток, газ и вода, да отиде в парламента, дебатът е там, да стои там“, казва Борисов.

След заседанието на кабинета в сряда Делян Добрев обяви, че става въпрос за създаването на постоянна парламентарна комисия, която да следи работата на ДКЕВР. По закон обаче тя е независим орган, на пряко подчинение на МС.

А в последните поправки в закона за енергетиката беше отхвърлено вече предложението членовете на комисията да се избират от парламента. Така че все още няма яснота каква точно е идеята на премиера и как ще се реализира.

Става ясно обаче, че икономическият министър и шефът на ДКЕВР само са уведомили премиера, че токът трябва да поскъпне, в противен случай НЕК щяла да фалира. Причината била, че БСП „популистки са задържали цените“. 

„И в момента всички буфери са в Националната електрическа компания. Вече дълговете са над милиард на НЕК и ако не се вдигне цената на тока решението е фалиране на Националната енергийна компания. Държава, в която фалира национална енергийна компания, не може да има добро име. Но тези детайли и факти трябва да им се кажат“, обяснява Борисов.

Той обяснява, че шефът на ДКЕВР трябва да представя сметките си пред депутати, да им обяснява и те да гласуват.

„Прави, сумира и казва, господа – това е, фалираме НЕК, гласувайте в парламента, фалира НЕК. И аз с него имам среща само, когато дойде да ми каже, че вдигат цените. Никакви други отношения. А на него аз не мога да му кажа – не вдигай цените, защото… Това е пък в разрез на математиката“, аргументира се премиерът и отново припомня предисторията на лобисткия закон, приет от тройната коалиция. „И ние в момента просто изпълняваме това, което цифрите казват“, добавя Борисов.

„Но в момента виждате какво се приказва. А никой не казва, че само с тази финансова операция… И ще видите, че в следващите месеци отзивите за България ще са по-добри на пазарите и навън поради тази причина“, вметва Борисов и обяснява финансовата операция, която по думите му сигурно доста хора не я разбирали.

„Дори най-големите скептици, дори най-големите наши противници сега просто мълчат, защото ние проведохме една изключително честна, прозрачна – за учебниците, сделка в света. Забележете, нямаше мазе непреровено да намерим материали как е проведена същата финансова операция по време на Милен Велчев. Няма никакви материали“, казва още премиерът.

„Защото виждате, те преди две години говореха, че съсипваме финансово държавата, „Ограбиха я, изядоха я” и сега като получаваме тези резултати, защо не излезе Орешарски да каже „Браво!”? Защото, ако излезе, трябва да каже „Браво!”. Не може да каже друго. И те затова тези, които малко си държат на физиономията, си мълчат, защото не им се иска да го кажат“, завършва Борисов.

След това обаче не пропуска да нареди на здравния министър Десислава Атанасова всеки ден да обяснява с колко падат цените на лекарствата.

„Сто процента публичност, обяснявате, ето така се прави – днес това направихме за цените. Всеки ден. Тази тема няма да я сваляте“, нарежда премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
17
 
! Отговори
гаден избирател преди 11 години
Бурисуф,вдигнете ми заплатата, а пък аз няма да гласувам за вас,нито за останалите
20
1
 
42
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
Писна ми да слушам как ГЕРБ нямали алтернатива. Това е абсолютна глупост. Всеки българин, всеки честен професионалист по икономика, финанси, право или в някаква хуманитарна област е алтернатива на тази безпросветност, на тази посредственост и на тази помиярщина, която се е настанила в българската политика.
19
0
 
35
 
! Отговори
16 преди 11 години
За съжаление ти и Цветанов сте най-големите петна в тази партия!!!
18
0
 
32
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Че тя Герб е наакана като на дърт *** долните ***. Кво ще и пази Кратуня?
17
2
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Az predlagam Boko Tikvata pozizneno da bade lentorez kam vsiako Pravitelstvo
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпотата при охранителите - НЯМА граници..
15
0
 
4
 
! Отговори
do 9 преди 11 години
ovsata dori,do teb e ---))),ima dalaaag nos i e rusa.
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на тоя ***,има ли някой ,който все още да му вярва.партията тикво презряла ти е затънала в кенефоооооо станахте за смях,ама докато режеш лентички...виж и как живеят обикновенните хора ,а не само тези дето дето ти се кланят...то затова почти всичките ми познати,които все още не са избягали смятат в рамките на 1-2г да се изпаряват...това мисля и аз да направя...още 1-2г ще се задържа в тази смотана държава...няма и да гласувам за партия Гроб,защото излъгахте хората,които ви гласуваха доверия
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПООГЛЕДАЙ СЕ ДОБРЕ, БОРИСОВ - ДА ВИДИШ КОЛКО ЛЕКЕНЦА ИМАШ В ПАРТИЯТА СИ.РАБОТА СЕ ВЪРШИ С ЧЕСТНИ ХОРА, А НЕ С ПРЕБОЯДИСАНИ ***.
12
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз мисля че за жалост борисов пак ще спечели-чиновници,***,липсата на истинска алтернатива и ниската обща активност ще са достатъчни.
11
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Бойко мачкай комунистите!
10
2
 
37
 
! Отговори
maffiozzo преди 11 години
Защо мълчи Бойко Борисов за Валентин Златев?! Защо мълчи за Гриша Ганчев? Защо мълчи за Котараците?!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ot 100 4oveka na den edva li sam 4ul neshto dobro za GErb ako ne si kupqt izborite sa svarsheni ili da se saberat s Dogan ,MNOGO SI PRAV NOMER 2 SEGA MU LIJAT ZADNIKA NA GADNIQ 4ITAK DOGAN ZASHTOTO DORI I VSI4KI *** DA GLASUVAT ZA GERB PAK NQMA DA GI BADE ,A ZABRAVIH I TQHNITE DRASKA4I V INTERNET
8
7
 
9
 
! Отговори
batemilko преди 11 години
Оф много ми се боцка нещо.някоя желаеща?Максиум 25 г.и не повече от 55 кг. :)
7
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбрахте ли , че този елементарен , простоват човек , иска, поради грандоманията си , да увековечи СЕБЕ си - с мангизите на ЕС .. Той дори и своите си НЕ защитава- интересува се само от СЕБЕ си .Самовлюбен *** ..ЗА НИКОГО не дава и пет пари ...Няма философия и идеи , принципи ?..Играе театър в Европа, но онези си мълчат , защото НИЕ сме си го 'избрали "..)) Ще уволни този - онзи от ДС , мангизите на цветето и стотици други кримита - са на сигурно място ..Мечтае да е вечен в политиката - заедно с Цветанов - президент !!?/..Това е ..Комуно мечти и грандомания , съчетана с нисък коефициент на Ентелегентност ..)))) Той не е нито ляво , нито десно центрист .Не е учил - да бъде някакъв .)..Той е никакъв..Просто мутра на прехода ... Е ,ако може да е и мутра - с паметник ..))) Затова мечтае..))
6
6
 
36
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
BOIKO BORISOV NAI GOLEMIA *** V DARJAVATA.
5
12
 
14
 
! Отговори
))) преди 11 години
Ние отчаяно се нуждаем от политика Костов, тъй като това, което ни се предлага досега е чурук-дъска. Всеки народ има нужда от своите идоли. Почти всички от сегашните ни Рокфелеровци са продукт на криминален произход и развитие(ДС).
4
49
 
15
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
И добри и лоши страни имат.. Но добрите са повече от лошите.. Това с тока е капан от Станишев, дано народа не се върже на този капан.
3
4
 
53
 
! Отговори
Смехове преди 11 години
Какво петънце бе тикваров? То цялата партия Гроб е едно голямо ***.
2
5
 
57
 
! Отговори
HE преди 11 години
Премиерът ще продължи да потъва,:)) 1.Защото не може да избяга от миналото си .. 2.Защото има ограничен Ентелект и неподходящо образование - меко казано .. 3.Защото е грандоман и самовлюбен *** , които не иска да слуша по-0 умни от него .. 4.Защото не направи коалиция със сините , а е с психопата Волен.. 5,Защото е руски агент или са му слаби ангелите - пред руснаците . 6.Защото им кляка - с АЕЦ-а, -началото на края му ..) 7.Защото е по- посредствен популист , дори от Тошо..)..Мачлета и простащина ...)))Държане -интервюта и прочие ..) 8.Защото НЯМА идеи и не идейно убеденв това , което иска и прави - днес едно , утре- друго..) 9.Защото все повече ще "цъфти' посредствеността му - театърът е до време ..) 10.Защото НЕ изпълни обещания - за Доган и мафията , за олигарсите и 'съдебната' власт , за корупция и връзкарство..) 11Защото в края на краищата е поредния дубликат , комуно продукт , червен,които излуга много граждани ..)) 12. Вижте му дС-другарите , олигарсите , приятелчетата, езика , номерата , ...