Говорих с Танов за Мишо Бирата, но са махнали ругатня за Първанов!

Борисов сгрешил, като се е обадил на шефа на Митниците
Обновена: 9 юли 2012 19:40 | 9 юли 2012 16:58,
418
Говорих с Танов за Мишо Бирата, но са махнали ругатня за Първанов!
Борисов се обадил на Танов, знаейки, че телефонът му се подслушва. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че записът на разговора му с шефа на Митниците Ваньо Танов за Мишо Бирата е реален, но от него са изрязани някои думички като „една голяма ругатня“ по адрес на президента Георги Първанов.

Това стана ясно от интервю на министър-председателя за politika.net по повод инициативата „Бойкометър“, която изследва обещанията на премиера и тяхното изпълнение.

„Спомням си много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа, свързани с това, че президентът ми се обади, че митничарите правя безобразия. И с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Но помня една голяма ругатня по линия на президента Първанов – нямаше я в записа. Защото от това става ясно, че той ми се е обадил и че всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Точно обратното - той дава на БСП масите, столовете на бирфестите на Бузлуджа. Той си е приятел на Първанов и Румен Петков”, разказва Борисов по повод т.нар. Тановгейт. 

Борисов е категоричен обаче, че няма нито едно последвало обстоятелство от този разговор, тъй като проверката е била направена и протоколирана.

Още по темата
„Няма никакво последствие, освен за мен публичния шамар, който получих, затова, че съм се намесил в нещо. Нямаше как да не реагирам, като президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно. Не е трябвало да го правя. Но всеки човек има своите грешки. Аз реагирах и се обадих на Танов, прекрасно знаейки, че телефонът му е под контрол“, призна Борисов.

Преди година и половина в медийното пространство бяха разпространени СРС-та от разговор между Борисов и директора на агенцията "Митници" ген. Ваньо Танов, в който премиерът настояваше Танов да прекрати проверка на Михаил Михов – Мишо Бирата, покойния шеф на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварна "Леденика".

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...", казва премиерът в разговора. Впоследствие Борисов обясни, че президентът Георги Първанов е потърсил съдействие от него по случая с бизнесмена Мишо Михов.

СРС-та са от края на февруари или от март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения.

В средата на февруари 2010 г. Танов подписва решение, с което се отнема лицензът на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки.

По време на разговора си с Танов премиерът му заповядва: "Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…", което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на "Леденика".

В записите присъства и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антоний Странджев и финансовия министър Симеон Дянков. СРС-тата бяха разпространени чрез вестник „Галерия“.

В началото на годината път прокуратурата спря разследването за изтичането на записите от СРС-та на телефонните разговори заради това, че не е открит пряк извършител.

По време на интервюто Бойко Борисов признава още, че понякога прави популистки изказвания.

Едно от тях е обещанието специалните разузнавателни средства да бъдат разпореждани от главния секретар на МВР, а не от министъра на вътрешните работи.

“Ако се издават от главния секретар, образно казано ще сложим главен секретар вместо министъра, той ще ги подписва и ще идва да ни казва”, обясни Борисов и добави:

“Така че това си е жив популизъм. Изхождал съм, когато съм го казвал, от позицията, като бях главен секретар. Тогава не допусках да ми се меси министърът и нямаше как да ме накара да подпиша или не подпиша нещо“, мотивира се премиерът.

“Но като знам с какво разполага МВР в момента нямат такъв секретар като мен, който да каже “не” или “да”, винаги може да го манипулираш, ако искаш”, заяви още Борисов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
1
 
34
 
! Отговори
! преди 11 години
Тая версия що не я каза тогава? Или сега му я скалъпиха ПР- ите му ***.
277
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откакто социалисто-комунистите са НА власт - България заприлича на Чикаго през 30-те години на миналия Век!Скоро няма да се оправим...Ако не ги изритаме ЗА ПОСЛЕДНО!
276
1
 
25
 
! Отговори
Тъмничар в затвор преди 11 години
"Правителството на Боко влиза в учебниците и в историята на България ". Това чух току що по една от правителствените телевизии. Сталин и бай Тошо да го духат ! Имаме си по млад демагог , лъжец и най важното крадлю ! Ония първите не крадяха поне-доказано е .Краде чрез една негова дама,от която най безцеремонно " се отказа" ,като стана премиер!
275
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казва го само защото е един голям манипулатор!!! Всичко му е фалшиво на тоя човек! Фалшиви думи, фалшиви жестове,фалшиви усмивки! И ни мисли за пълни Чувствам се омерзена,че гласувах за него.
274
0
 
3
 
! Отговори
Коконя преди 11 години
360 млн.минимум!
273
2
 
19
 
! Отговори
Боко Ипоня преди 11 години
Може да съм *** ,ама съм *** с 2 000 000.00 ...а вие мишки нещастни???
272
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако и следващия път българите гласуват пак за такива *** ,по-добре да се закрие България.Не заслужаваме да сме народ и държава.
271
1
 
38
 
! Отговори
Кой е тъпият преди 11 години
Да не си правим илюзии - в момента НАГЛИТЕ са на власт.Елиминират икономическата си конкуренция - привършват вече.Най-наглият е начело.Някои тук казват, че бил *** ...Не, *** се оказахме ние, избирателите.И двойно по-*** - ако допуснем да бъде избран пак.
270
4
 
19
 
! Отговори
Osman преди 11 години
Харесва ми как Бойко Ага се *** с тъпите българи!!!
269
1
 
23
 
! Отговори
PHANTOM MENACE преди 11 години
абе Бога-Слънце нали не грешеше.......
268
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От ***,ГЛУПОСТ пак!
267
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
директно в панделата, и без това правосъдието не го харесва!*** долен, нямаш си представа с кого се ***.
266
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И това ми било поведение на Български офицер! - какъвто Борисов се гордее че е ! Срам за офицерството !
265
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаем, че Тиквата излъга, но чак сега си признава. Кога прокуратурата ще се заеме със случая?
264
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президента на Германия подаде оставка , само заради това , че беше изплагиатствал чужда материал за собствената си докторантура и не беше обявил това в използвана та литература ! А нашия си прави квото си иска и от нищо не му пука ! Иначе взел да ми се прави на ментор по телевизии и др.медии !
263
1
 
38
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Изключително *** и нагъл човек,когато записите цъфнаха в пространството без да се колебае Излъга целия народ че бил манипулиран,само съмнението за такъв запис изяжда главата на всеки един Европейски или Световен лидер на държава,но не и на този Субект! Морала му е под всякаква критика! Стана му навик да лъже безобразно и то от ефир,втори мандат ще види само през филия с мас! Срам ме е че съм гласувал 3 пъти за него и не само аз! Тиква
262
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е *** ,хитър и непукист , като бременна *** , ама за наша сметка !
261
2
 
29
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
Ахаааа! - Значи не си само корумпиран, но и ***?Сега вече всичко си дойде на местото.
260
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам думи , то бива тъпотии и излагации , ама такова като тоя да си ходят да си гледат охранителната фирмичка и да спрат да се занимават с държавни работи ! Ама ние сме си за тричане , щото сами си го нахендрихме !
259
1
 
15
 
! Отговори
Ватерло преди 11 години
Къде са санитарите?