ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо

Най-големият губещ е Бойко Борисов – спад от 6% в личния му рейтинг
Обновена: 11 юли 2012 14:56 | 11 юли 2012 12:00,
503
ГЕРБ пада, Кунева вдига, БСП в застой и летаргия в синьо
За три години ГЕРБ губят 13,1% - от 39,7% през 2009 г. до 26,6 през тази. Снимка: архив, Булфото

През юни ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на протестите и растящата критичност към управлението им.

Ако вотът за парламент бе през миналия месец, за ГЕРБ биха гласували 26,6% от избирателите, сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ.

Електоралното влияние на БСП не се променя и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Спрямо май подкрепата за "България на гражданите" се вдига с 2 на сто.

ДПС губи малко, но взима 6,4%, а Атака събира едва 2,5 на сто.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент, коментират социолозите. Поотделно обаче СДС и ДСБ имат близки електорални дялове от по 1,6% – 1,7%.

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите, гласували за тях на предишните парламентарни избори през 2009 г. За БСП този процент е 76%.

Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При червените този дял е по-нисък – 13% от гласувалите за тях преди три години, твърдят от НЦИОМ.

През юни пада и одобрението към президента, вицепрезидента и премиера.

Най-големият губещ е Бойко Борисов - спад от 6% в личния му рейтинг, по 3 на сто губят Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

От НЦИОМ коментираха, че от началото на протестите критичността към министър-председателя нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Като цяло и министрите от кабинета "Борисов" губят обществена подкрепа за работата си.

Класацията по одобрение се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов.

Най-ниска подкрепа получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
19
 
15
 
! Отговори
мхм преди 11 години
Куневата е проект на ДС с цел отнемане на гласове от ГЕРБ. Хора които мразите комунустите, бъдете разумни и не се поддавайте на наглите им лъжи!
272
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че е овчарче-овчарче е! Че е лъжливо - лъжливо е! Но за съжаление е по-малкото зло!!!
271
1
 
2
 
! Отговори
лупи преди 11 години
да не си забравил за евролевицата
270
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спряха на БСП наркоканалите и далаверата им с дрога и *** напълно освирепяха! Колкото повече ГЕРБ са на власт, толкова повече хубави неща се случват и това хората го виждат и пак ще гласуват за тях. А комунистите от БСП, начело със младия червен вожд Сатанаишко ако искат да са на власт, да отидат в Северна Корея, за награда там веднага ще ги назначат за партийни секретари, но как са свикнали да крадат, най-много скоро след това да търкат наровете по сев. корейските концлагери! Турците от ДПС пък да отидат в Анадола, там ще бъдат приети като герои и ще ги уважават много всеки ден! Иван-чо Костов никъде няма да ходи, достатъчно е да го заселим за наказание при събратята му от Факултето или Столипиново, там ще го крадат от сутрин до вечер до като изкука напълно от мъка, че него го крадат, а той не може вече да краде от държавата! Сакса - Горския - Крадлив Дедо, познат и с името Мадритския разбойник да го засадят вместо дръвче на някой от напълно обезлесените хълмове от неговите апапи и да чакаме напролет да му се разлисти голата тиква! Кунева пък, дъртата чанта да й отворят един нов бардак, ама със стари ку-ви като нея, за да фалира още първия месец! И така всеки ще си получи заслуженото според приноса си към България!
269
1
 
15
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 11 години
Това са само отклоняващи маневри, за да не се пубикуват и коментират всички качени цени от 01.07.2012 г. и причините за покачването им?
268
1
 
15
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 11 години
И още нещо - замисляли ли сте се защо на всички избори се "появяват" само нови десни партии и никога нова алтернативна левица?
267
3
 
3
 
! Отговори
brigante преди 11 години
като няма политически убийства от партизани - така ще е!
266
3
 
9
 
! Отговори
познавача до баба преди 11 години
Вярно в герб се навряха много заблудени, дето си мислеха, че далаверата е безкрайна, но го поизчистиха май
265
4
 
13
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 11 години
Поредното поръчково проучване - в полза на "новата" партия на Кунева. Такива партии сме наблюдавали на всички предишни избори - уж новата дясна алтернатива. Целта е да се дръпнат максимално количество неориентирани десни избиратели, за да се попречи на бъдещото дясно мнозинство в парламента. С откраднатите дясни гласове, се готви създаването на новата "Тройнна коалиция". Не се потдавайте да гласувате за Кунева, припомнете си последните евроизбори и ще видите как тази личност си изпълнява обещани
264
6
 
12
 
! Отговори
Баба преди 11 години
ГЕРБ ПАДА НАДОЛУ, НО ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА? ЗАБЛУДЕНИТЕ ГЕРБЕРИ НЕ СА НАЯСНО, ЧЕ ПАДАНЕТО НАДОЛУ Е НЕОБРАТИМО И СТИГА ДО БЛАТОТО. ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ
263
4
 
15
 
! Отговори
Познавача преди 11 години
Кунева определено ще дойде на власт, ама друг път.
262
2
 
7
 
! Отговори
До 279 преди 11 години
С тези приблизително 274 лв. (с покупкателна способност 4000-5000) можеше да си купиш 3 неща - шоколад "Кума лиса", москвич и ...третото не се сещам!
261
6
 
20
 
! Отговори
Лора преди 11 години
Давайте да спрех разрухата, до която ни карат ГЕРБ и да спасим каквото е останало, един такъв проект е АЕЦ БЕлене! Референдум! Нека не позволяваме на Бойко да ни остави без ток в следващите 60 години!
260
18
 
9
 
! Отговори
ФЕН преди 11 години
АКО БАТЕ БОЙКО НЕ СПЕЧЕЛИ С ПЪЛНО МНОЗИНСТВО СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ...КУЧЕТА Я ЯЛИ ТАЗИ МИЛА РОДНА БЪЛГАРИЯ......КУНЕВА Е ПРОЕКТ НА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ...ДЕТО ВИ ПРИБРАХА ПАРИТЕ ГОСПОДА ПЕНСИОНЕРИ
259
0
 
3
 
! Отговори
До 279 преди 11 години
Написах "скъсаняци", а не скапаняци.
258
3
 
13
 
! Отговори
kukoto преди 11 години
Много е елементарно обяснението защо гласуваха за Герб- просто наказаха тройната ненаситна ламя. Заслугата бивш бодигард да ни бъде премиер е на тройната коалиция. Елементарно Уотсън....последствията ги виждаме всички.
257
3
 
3
 
! Отговори
До Колева преди 11 години
Колева, имаш 16 правописни грешки в 5 изречения. Я си се занимавай с градината вместо да пишеш по форуми! *** на това са ви научили!
256
2
 
24
 
! Отговори
pool преди 11 години
Само с магистрали не става....трябва и храна!!!!!
255
0
 
1
 
! Отговори
Do Stoyanov преди 11 години
Kolega mahni tazi titla pred imeto ti! Sram i pozor si za akademi4nata kolegiya. Sigurno nymaish i disertaciya za neya, no tova e drug vupros. Dr.med. A......... (germania) sas tri godishna disertaciya suma cum laude :)
254
3
 
11
 
! Отговори
До 291 преди 11 години
А бе не разбрахте ли, за 23 години, че за който и да гласувате, качвате на власт десни демократи бе? Дали ще бъдат най-десните демократи от БСП или не толкова десните демократи от ГЕРБ или СДС, разлика няма - все десни демократи, все крадливи, все некадърни. За 23 години дойде второ поколение демократи, които наследиха крадливите си и корумпирани родители или заедно с тях, ни яхат и крадат.