Френската "Total" ще проучва находищата на газ на Черно море

Борисов очаква големи находища, което ще понижи цената на газа
Обновена: 12 юли 2012 15:02 | 12 юли 2012 15:00,
289
Френската "Total" ще проучва находищата на газ на Черно море
Борисов очаква големи находища на газ в Черно море. Снимка: БТА

Френската компания "Total" е спечелила конкурса за проучването на находищата на газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Това съобщи министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев в присъствието на премиера на Бойко Борисов.

Total ще работи съвместно с ОМV и Repsol. Пред журналисти участниците в конкурса са посочили, че процедурата е проведена по изключително прозрачен начин.

Конкуренцията до последния момент се водеше между "Total" и британската "Melrose Resources". През август 2010 г. правителството предостави на британската компания 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна".

Очакванията на българското правителство са залежите от газ в региона да бъдат аналогични на откритите в съседното находище, което се намира в румънски териториални води.

Според премиера Бойко Борисов разработването на находището би довело до истинска диверсификация на газовите доставки за България. Той посочи, че една сонда струва около 300 млн. евро.

"А комисионната такса, която България ще получава в зависимост от количеството газ, ще е между 2 и 30%, ако са големи находищата. Ние имаме всички уверения, че находището е голямо. В съседна Румъния намериха около 80 млрд. куб. метра. Надявам се, че и в Хан Аспарух няма да бъде по-малко, тъй като блокът е много по-голям. Това много драстично ще понижи цената на газа и ще ни помогне във воденето на преговори за закупуване на нови количества газ", уверен е премиерът. 

Той изрази надежда бързо да се направят сондажите, защото това ще има голямо значение и за икономиката на страната, и за хората.

Блокът "Хан Аспарух" заема площ 14 440 кв. км. Всички анализи сочели значителни залежи на нефт и газ.

"Това е нашата голяма надежда за диверсификация, защото потенциалът, който има дълбоко Черно море, според всички анализи сочи значителни залежи на нефт и газ. Това се потвърждава както от количествата, които се откриха на няколко километра от българската граница в румънска територия, така и от големия интерес, който имаше към конкурса в България", коментира и Делян Добрев.

"Направени са геоложки проучвания, така че ще има поне два кладенеца на значителна дълбочина", каза Михаел Борели, вицепрезидент, отговарящ за производството и търговията за Европа в "Total".

Той добави, че заедно с партньорите е разработена програма, която ще позволи проучването на цялата територия на блока за пет години. Има възможност за удължаване на този срок при необходимост от допълнително проучване.

"Намерението на партньорите е всяко проучване да започва с анализ на сеизмичността. Подготовката за
него и последващата интерпретация на данните отнема няколко години. Едва след това ще бъдат направени няколко проучвателни сондажи", заяви Борел.

Перспективите за добив ще зависят от тези сондажи, които ще бъдат направени в края на проучвателния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дали има смисъл да участваме в южен поток?
16
1
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Добри специалисти- да, но за да станат, плащат най-малко 3000 паунда за курс не в България, защото НЯМАМЕ скъпи платформи, кораби, ОПИТ.Отвори един сайт на Норвегия, Мексико или др., ще видиш и кораби, колко струват.... Дай, Боже, да има ресурси, след години ще имаме кораби, платформи...Тежък труд, който трябва да бъде и заплатен!....
15
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те *** асфалт не ядат и газ не пият. Та затова ще оплюят и тази новина. На тях икономика не им трябва, трябва им планово стопанство, Русия прибира всичко и после връща на тройни цени. Те затова искат без конкурс да набием 14 милиарда на руснаците за Белене.
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забелязвате ли комунистите,как питат само за процентите...и ако били те колко щели да гушнат...само за себе си мислят,а не за целия народ.Те заради това сме на това дередже.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз знам къде има най-големи находища на газ.за да им спестя на ТОТАЛ проучванията ще им го кажа само за къща на Ривиерата.по възможност съсед да ми е някой БЪРЗО забогатял българин че съм зле с френския.
12
14
 
23
 
! Отговори
Младши сержант преди 11 години
Я ПЪК МИСЛЯ ЧЕ ТИЯ ТОТАЛ,ТОТАЛНО ЩЕ НИ ЗАРОБЯТ!!!
11
3
 
7
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Там няма газ, има само морска вода.
10
7
 
13
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Защото си ниско образован.Нямаме нито подобна техника,нито платформи за подобен добив на нефт и газ.А те са много скъпи,точно за това има подобни компании,те са специализирани точно в това.Сега разбра ли.
9
14
 
22
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 11 години
Гледам им сеира на червените драскачи тука, дето ми обяснявали че французите щели да ни изпият газта...Наясно ли са, че за добив от морското дъно на газ са нужни технологии, с които нито една Българска фирма не разполага? Французите ще копаят газ на концесия. Концесия = на пари за държавата. И след това ще ни продават тази газ на много по-ниски цени от вашите любими руснаци. Наши фирми като копаеха нефт в Либия да не би да им изпихме нефта???
8
5
 
22
 
! Отговори
иван преди 11 години
Боко откри инефт игаз тоя човек мира няма,даже знае какво има и под Черно море и в какво количество,Мара подробната сигурно му е правила нещо.
7
7
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Очаквам Станишев да каже,че там газ няма,а само морска вода.
6
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо не си го проучи държавата ? Няма да е лесно , но поне имаме добри специалисти ?!
5
7
 
37
 
! Отговори
Да попитам преди 11 години
Не разбрах за комисионната 2- 30 %. Тя лично за Боко ли е или това е цеилят масраф който ще имат българите, че Тотал ще им изпият газта ????
4
23
 
21
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Освен с добива ще се увеличи и количеството от пикещите газ червени позитанци, *** на руските интереси :)))
3
8
 
7
 
! Отговори
D83 преди 11 години
Ти изобщо знаеш ли какво означава диверсификация? Значи конкуренция и ниски цени!
2
18
 
6
 
! Отговори
D83 преди 11 години
Bravo!
1
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще получаваме газ, толкоз колкото получаваме злато от богатите на злато български земи - НИЩО.