Когато си богат, не парите са най-важното!

Предстои ни много работа, казва Плевнелиев пред "Ди Велт"
Обновена: 13 юли 2012 09:10 | 12 юли 2012 22:20, Елка Василева
254
Когато си богат, не парите са най-важното!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

България е държавата с най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят, казва Росен Плевнелиев в интервю за германския вестник "Ди Велт", цитиран от Дойче веле. "Това не означава, че сме перфектни. Предстои ни още много работа", допълва президентът.

През 90-те години България е потънала в дългове, но успява да санира бюджета си изцяло и днес има най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят. Премиерът Бойко Борисов постоянно изтъква като приоритети борбата срещу корупцията и пълноценната интеграция в ЕС, но успехите засега се бавят. Това е увертюрата към поместеното в "Ди Велт" интервю с българския президент Росен Плевнелиев, който за пореден път впечатлява с перфектния си немски език.

Плевнелиев разказва за 8-те си "германски" години, в които е работил като строителен предприемач във Федералната република и е участвал включително в строителството на Райхстага. "И Ангела Меркел ме е питала откъде знам така добре немски. Отговорих й - от една строителна площадка. Когато тя попита коя е площадката, й отвърнах: тази на вашето канцлерство", спомня си президентът. Той оценява високо шансовете, които му е дала Германия - да се развие, да опознае света и да научи много. Благодарен е за подкрепата, която е получил в Германия. Плевнелиев подчертава, че владеенето на немския език при всички случаи е добра инвестиция. Той е убеден, че Германия ще играе все по-важна роля в бъдеще.

"Растежът не идва наготово"

За момента обаче икономическото бъдеще на Европейския съюз е доста неясно, а отварянето на границите за България в рамките на Шенгенското споразумение продължава да се натъква на съпротивата на Холандия и в частност на отпора на десния популист Герт Вилдерс. Дали в това отношение Плевнелиев очаква подкрепа от германското правителство? В отговор на този въпрос българският президент заявява, че всеки може да види колко професионално и успешно се охраняват българските европейски граници. И щом задачите са изпълнени и правилата се съблюдават, е логично да се очакват солидарност и подкрепа от страна на Германия.

Българският президент изразява пред "Ди Велт" и увереността си, че България ще се присъедини към еврозоната, макар на този етап да е все още рано. "Не сме готови на 100 процента, но все пак България е една от трите държави в Европа, която изцяло отговарят на Маастрихтските критерии." В интервюто Росен Плевнелиев изтъква, че е важно правителствата да се ограничават в разходите си и да не харчат всичко, което са получили. В това отношение България е добър пример - дефицитът на страната е под контрол, той е по-малко от 2,1 процента от брутния вътрешен продукт, а през тази година вероятно ще падне и под 1,6. А държавните задължения, които са 16,2 процента от БВП, са най-ниските не само в Европа, но и в света.

"В Гърция, Испания, а и в други европейски държави очакват растежът да дойде от Брюксел. Но растежа не може да ти го осигури някой друг, за него трябва да се работи много усилено - както направихме ние в България. Най-напред трябва да се създаде потенциал за растеж, като за целта трябва да се осъществят структурни реформи за повишаване на конкурентоспособността и производителността. Растежът не идва наготово."

По отношение на недостатъчния напредък в реформирането на правосъдието и борбата срещу корупцията българският президент заявява, че за редица правителства в миналото тази тема изобщо не е била приоритет. Докато от 3 години насам ГЕРБ полага усилия за разработването на нови закони и провеждането на структурни реформи. В момента средствата от европейските фондове се управляват много по-ефективно. Има само три държави, в които нито една от оперативните програми на ЕС не е била прекратявана, България е сред тях. "Разбира се, не казвам, че сме перфектни, или че не ни предстои още много работа", казва Плевнелиев пред "Ди Велт" и уточнява, че правосъдието трябва да стане по-ефективно и да се произнася по-бързо.

"Моето минало ми помогна много"

Президентът подчертава, че за него функциониращите институции са върховен приоритет, визирайки съдебната система и медийния надзор. Когато бъде постигнато това, медийната среда ще стане съвсем друга. "Подчертавам - България има невероятно разнообразие от медии, както на регионално, така и на национално ниво, но най-вече в интернет", казва Плевнелиев и добавя, че като президент тутакси би се намесил, ако установи, че правителството се опитва да повлияе на медиите в собствен интерес.

Ако се имат предвид думите на Мит Ромни, който беше казал, че е в състояние да санира страната, тъй като е предприемач, дали може да се твърди, че предприемачите са по-добрите политици? Мнението на Плевнелиев е, че във времената на криза това, че си бил бизнесмен, помага много, тъй като се налага бързо да се взимат трудни решения. "Моето минало ми помогна да постигна бързи резултати и да спечеля доверието на хората", казва българският президент. Той отговаря положително и на въпроса дали политиците, направили парите си с частен бизнес, са по-малко податливи на корупция. "Когато си богат, не парите са най-важното, а репутацията. Който я загуби, губи всичко", казва Росен Плевнелиев пред "Ди Велт".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
17
 
! Отговори
Робин Худ преди 11 години
Ти ли си богат бе *** долно/да ме извини избирателя му/Ти ако се бе родил в нормална държава сега щеше да се радваш на средна заплата и ваканция с децата зима и лете, но ти си искарал късмет че си "хванал" мътните години къде се лови риба на ръцеНяма!Няма и НЯМА !Кой да вземе властта и работи за хоратаИ да ви смачка със СИЛЕН ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК вас лекенцата дето се мислите за велики недопринесли с нищо за страната си а само сте я ИЗПОЛЗВАЛИ ЗА ДА ЗАБОГАТЕЕТЕМръсници долниДолна страна
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Когато си богат, не парите са най-важното"Tук е прав - важни са мноооогото пари И властта
109
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Росенчо - когато си алчна мижатурка, няма значение колко си богат, понеже винаги ламтиш за още...И малките деца вече знаят, че в БГ пари не се правят с честен труд.Така че не се изтъквай колко си богат, да не вземе бедния ти народ да ти тараши къщата...
108
2
 
17
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А : преди 11 години
Когато си богат, не е зле да кажеш откъде си богат ....Иначе тръгват едни слухове за едни червени пари на уж демократа Плевнелиев ... Едно бедно помашко момче работещо в началото на 90-те на ксерокса в партера на ГУМ-Благоевград, което за жълти стотинки снимаше хороскопи на бабичките. После потекоха едни милиони уж от строителство в Германия, а всъщност злите езици твърдят, че заради доброто партийно приятелство на аленочервения бивш кмет Лазар Причкапов и бащата на Плевнелиев ...Та така ...
107
6
 
7
 
! Отговори
Робин Худ преди 11 години
Мразя Богатите!Желая всички причинени мизерии на хората и природата да им се върнат х 100
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя една репутация... "богата" пионка, пешка на Боко Дебелоко...
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искаме си Гоце! Искаме си Гоце! Гоце! Гоце! Гоце!
104
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да не му забиеш един тъпаник на тоя плазмодий презрян....
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Това не са сексуални намеци, сексуален намек е директно да се говори за секс,":))) Какъв намек е ако говориш директно за секс? То си е направо по въпроса, без никакви намеци.Точно каквото Борисов е написал, си е сексуален намек.
102
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сесил Каратанчева е била последен ден на Ролан Гарос на 29 май 2005 година,,бащата твърди,че в тоя ден е имало вечеря на която Сесил е получила от ББ смс,с който кани Сесил в стаята,в хотела..Монитор публикува статия със заглавие Генерал и министър навигатори на рали-Бойко Борисов е бил навигатор на др.Даниела Данчева- шофьор без ръце29.май.2005 година,рано сутринта пред народното събрание.
101
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като видя, че източници на някоя "новина" са вестниците Уикенд, България Днес, Галерия, Шок и тн ми е ясна работата. Псевдоновинката е *** фейк. Боко може да е всякакъв, но това е тъпотия. А, и аз не видях никъде сексуални намеци. Пише, че ББ й написал, че била с хубава рокля, времето било за любов, *** сексуалните намеци. Това не са сексуални намеци, сексуален намек е директно да се говори за секс, иначе такива глупости всекси може да си ги тълкува, както си иска. А, това, че ББ я бил уж поканил в хотелската си стая също не е сексуален намек, тъй като никъде не се споменава нищо свързано със секс. Може да иска просто да я черпи с шоколадови бонбони или с безалкохолна бира. Тая не била разбрала, какво й се пише. То, на тия измислици кво има да им се разбира, ама, ако се намеква, че Каратанчева на 14-15 г е била много непорочна и не е разбирала много от секс, значи измислиците са на квадрат. Няма нормален индивид навършил 12 г по света, който да си мисли, че бебетата ги носят щъркелите, освен, ако не е бавноразвиващ се. Каратанчева, доколкото си спомням направи аборт на 16 г. Значи е забременяла на 15 г, доколкото си спомням, докато е била в Щатите да тренира. Тоя, от който забременя на 15 г в Щатите ми е чудно, какви намеци й направи, че да й напълни фурната и да я оплоди и как, тя, като толкова не ги разбира нещата му е пуснала без това да е изнасилване.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
133Такива *** като теб трябва да ги затварят в лудницата ДОЖИВОТНО!
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сесил Казахстанчева
98
1
 
13
 
! Отговори
до 137 преди 11 години
Не е комунист, бивш Комсомолски секретар на Благоевградски регион е
97
3
 
8
 
! Отговори
Mickey преди 11 години
Конфуфий е казал преди мнооого години!"Да тънеш мизерия в мизерия когао живееш в ДОБРА държава е достойно за СРАМ.Да тънеш в богатство в ЛОША държава достойно за СРАМ."Бих допълнил - И ЗА ЗАТВОР плюс 100 тояги на голо!Иначе богатите не само не спират да искат пари , но и искат ПОВЕЧЕ ПАРИ(което не е непремено, лошо ако ги получават почтено. Но в лоша държава, почтено , много пари НЕ СЕ ПРАВЯТ, затова е и лоша)!
96
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тоя *** на снимката няма ли кой да го прибере в психиатрията ами по цял ден се пудри в медиите???
95
16
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
Наистина първия интелигентен Президент на България! Може би защото не е комунист?!!!
94
2
 
10
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
Когато си бавноразвиващ се, единственият начин да си богат е да имаш приятели мутри като *** и Цвинокио!
93
2
 
8
 
! Отговори
Таткото до 134 преди 11 години
Такъв е момичешкия мозък, незнаеш кога какво иска да ти каже ..........
92
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, нека да й вярваме. Защо точно сега реши да го сподели?