Не ВСС, а Цветанов и Борисов са провокатори, скочи Костов

Къде бяхте 20 г., какво да кажа на жертвите, защити се МВР шефът
Обновена: 13 юли 2012 13:41 | 13 юли 2012 13:41,
292
Не ВСС, а Цветанов и Борисов са провокатори, скочи Костов
Съдии протестираха пред ВСС заради уволнението на Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото

Дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от ВСС предизвика остър дебат в парламента в присъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той влезе в спор със съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, който директно обвини ВСС, че е изпълнил политическа поръчка по волята на премиера и на Цветанов. Вчера съдия Тодорова беше дисциплинарно уволнена заради това, че е забавила мотивите на три дела.

"Уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова е груба провокация, а провокаторите са самият премиер Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов", отсече Командира от парламентарната трибуна.

Според десните ВСС за пореден път е изпълнил политическа поръчка и е компрометирал отново себе си като съдебна власт.

"Месеци наред вътрешният министър Цветанов води публична война с уволнената съдийка. Под формата
на загриженост за съдебната система той се разправи с неудобните на властта магистрати и постави на ключови места свои приятели и послушници", заяви от името на Синята коалиция Иван Костов.

Още по темата

Десните виждат в действията на ВСС двоен стандарт - уволнява се един съдия заради бавене на дела, прави се забележка на друг за 43 сходни нарушения.

"Премиерът Борисов набеди ВСС в провокация. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка Цветанов. Техните цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, второ, да внушат страх от бъдещи репресии", посочи още Иван Костов.

Изказването му предизвика моментален отговор от вицепремиера Цветан Цветанов.

"Няма никаква политическа намеса или персонално моя спрямо ВСС", заяви от парламентарната трибуна МВР шефът в емоционално изказване.

"Смятате ли, че толкова ми е силно влиянието. Не, просто имам гражданска позиция, която ще отстоявам и докато съм министър и след това. Защото искам да върнем доверието в политиците и институциите", разпалено допълни той.

Цветанов отново обяви, че съдия Мирослава Тодорова не е действала в интерес на обществото и не е спазвала върховенството на закона. МВР шефът обвини Командира, че 20 години е оказвал явен политически натиск върху съдебната система. 

"Говорител на съдиите в момента беше вашата партийна кандидатура за вицепрезидент. И вие излизате и говорите като какъв – да окажете политически натиск или да си запазите статуквото от 20 години? Защо не дадохте отчет на българските граждани за всичко, което съсипахте. И днес чувам някакъв див популизъм за намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов", ядоса се МВР шефът.

Той отново напомни, че ако е имало справедливост през изминалите 20 години, е щяло да има ефективна борба с тежката организирана престъпност, която била проникнала във всички политически партии.

"Ако бяхте добри политици, ако имахте справедливост, защо нито един път не стана някой да говори за жертвите на престъпността, за щетите, които се нанесоха на гражданите", попита Цветанов.

"Какво да отговоря на писма от жертвите на престъпността и делата, които тя е гледала, когато делото за отвличане е прекратено заради изтекла давност. Какво да им кажа на родителите на изнасилените две момичета", допълни той.

"Три години сте в управлението. Трябваше да излъчите представители във Висшия съдебен съвет (ВСС), да промените системата, а не да ползвате всички връзчици и да включвате компрометирани хора", скочи отново Костов.

Той отхвърли всички "инсинуации" по негов адрес, направени от вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Вие продължавате да живеете в някакво небитие, което е опасно за нашата страна, нашият вицепремиер така се е откъснал от този свят. Все по-малко хора ще ви вярват. Никой не ви мрази. Вие сте човекът, носител на омразата. Личи по начина, по който говорите, агресията. Нямам нужда да мразя някой, за да защитавам принципни позиции. Не ви видях да защитавате позиции на министъра на вътрешните работи", отвърна му Костов.

ДПС пък поиска поименен списък на съдиите с брой просрочени дела и срок на просрочване. Според Лютви Местан така депутатите ще могат да преценят дали уволнената Мирослава Тодорова е най-съгрешилият български съдия или има и други съдии, включително такива, поставени на високи властови позиции, с повече на брой просрочени дела.

"Няма нищо по-опасно от съмнението, че някой може да има идеята да подчини съдебната власт на собствената си воля", каза Местан.

Той допълни, че няма нищо по-опасно от организиран протест на съдии, които излизат на улицата, защото смятат, че зад акта на уволнение на техен колега стои политически интерес.

БСП също обвини управляващите, че се опитват да обсебят независими органи от съдебната система.

"Смущаващо е, когато след нарушение едни магистрати получават скромни наказания, а други биват
отстранявани. Въпросът е законът да действа не само когато някой има полза от него", коментира Янаки Стоилов.

По думите му демокрацията е в регрес, парламентарното управление се е изродило в премиерски режим, а мнозинството обезличава парламента и го превръща във функция на премиерската власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
5
 
4
 
! Отговори
хлъц преди 11 години
Цървулане,а кога ще работиш ?
213
22
 
14
 
! Отговори
не син преди 11 години
Предсмъртните гърчове на Костов ! Като настъпен плъх цвърчи и хапе наред ! Изходът е ясен. В затвора подготвят килията !
212
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чудното е че всички евродоклади са насочени срещу правосъдната система а накрая бойко ви е виновен за информация той е представител на изпълнителната власт
211
3
 
20
 
! Отговори
Цървулан преди 11 години
Избирам си президента. Избирам си сенатора. Избирам си кмета. Избирам си съдиата. Избирам си прокурора. Избирам си шерифа. Кога ще стане така и в България?
210
0
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Няма демокрация, ако няма прозрачност! Хубавото на това управление е, че често се дъни и скандалите разкриват много мръсотия! Уволненията в съдебната система трябва да започнат от ВСС, като се преброят забавените дела от ВСЕКИ ЕДИН от тях и се покажат схемите и чадърите, които членове на ВСС държат над корумпирани съдии и прокурори!
209
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде гейберитееееееее-явижте кои се назначават,и кои от останалите по колко забатачени ,забавени и скандални дела имат!!!ама тая се озъби на цвъци...айде еее мислете ,ако има с какво!
208
10
 
20
 
! Отговори
ML преди 11 години
Две години немогла да намери стая с компютър??!!? за да напише мотивите към некои оправдателни присъди,но всеки месец намирала банкомат да си тегли заплатата/не че е опряла до нея/.
207
8
 
32
 
! Отговори
ML преди 11 години
Паника в редиците на Стотина КОРУМПИРАНИ СЪДИИ!!...на народа му писна от съдебнатa система, и справедлив гняв се изсипа срещу съдиите на една не работеща и вредна за народа съдeбнa власт.Да не забравяме - народа пита - защо всe няма виновни ПРЕСТЪПНИЦИ ???
206
2
 
15
 
! Отговори
до 247 преди 11 години
Подкрепям написаното ............. тотална неграмотност и слаб образователен ценз - подарени дипломи и Прокурорите са в това число !!!!!!!!!!!Тотален непрофесионализъм има в тази система , нагледал съм се на абсурдни случеи !!! А в този сектор не може да се говори за липса на пари и това не може служи като оправдание извода е ,че са слабо подготвени и не търпят развитие и не се самообразоват през годините !!!!!!!!!!!!!!
205
2
 
22
 
! Отговори
Съдия преди 11 години
Тогава да вземат да уволнят всички съдии.На тяхно място нови,млади хора.Никакви политически назначения.Най-добре да си хванем съдии от чужбина и да направим внос в България.Никакви български съдии.Само немски,защото са свикнали на законност и ред.И ги сменяме през две години,защото има опасност да ги развалим и тях.И така на 2 години внос на съдии,адвокати,нотариуси.Нека и те да се видят в пари - чуждестранните магистрати.А нашите да метат улицата да видят какво е работа.
204
7
 
8
 
! Отговори
куракис преди 11 години
Аз пък си помислих, че всичко отиде на кино когато ЦЦ беше и Прецедател на предизборния щаб на ГЕРБ + Министър на вътрешните работи.
203
1
 
24
 
! Отговори
адвокат преди 11 години
За едно просрочено дело - уволнение.Да се обявят имената на съдиите!
202
11
 
20
 
! Отговори
ппр преди 11 години
Наистина НЕВИЖДАНО!!! Стотина КОРУМПИРАНИ СЪДИИ ВОДЕНИ ОТ *** КУЧКОВА, КОЯТО СЪЩО Е НАРАНЕНА ОТ ТОВА, ЧЕ ТОДОРОВА ВЕЧЕ НЯМА ДА Я ПОДКРЕПЯ В НЕЗАКОННИТЕ И ДЕЙСТВИЯ!!! България трябва да се освободи от тези КОРУМПИРАНИ МАГИСТРАТИ, ДОСТОЙНИ САМО ЗА ЗЛАТНИТЕ РЕШЕТКИ В ЗАТВОРИТЕ, КЪДЕТО ТРЯБВАШЕ ДА ПРАТЯТ МНОООГОО ПРЕСТЪПНИЦИ, НООО УВИ!!! Наистина невиждано КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА, НООО ИМА И ЧЕСТНИ МАГИСТРАТИ, БРАВО НА ТЯХ!!!
201
0
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
............само ми е интересно кой друг от т.нар. ВСС не е за уволнение ????????С уволнения ще ги изкарат в заслужена пенсия - а те са за Затвора !!!!!!!!!!!!Почтенни съдии - къде са ??? И не е само заради това ,че са обвързани политически и икомомически , а и заради това ,че са неграмотни и слабооразовани двойкари /2/ . Отличниците не са сред тях , голяма част от съдиите не познават законите , правилниците за прилагане и издават смешни присъди и поради неграмотност !!!!!!!!!
200
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напълно подкрепям 232...Не казвам,че съдийте за цвете за мирисане, нооооо след като ЗАКОНА го позволява, къде е проблема?? А? Преди да съдим съдиите искам да видя поне един обвинителен акт ,както и събраните по делото доказателства, защо затова никога не се говори? Как да се даде осъдителна присъда, ако обинителният акт куца?
199
2
 
11
 
! Отговори
До 234 преди 11 години
Държавата ни отдавна е умряла! Нейде къмто 1944г.!Справка - герба на НРБ с година на раждане и година на смъртта!!!Ако имаше държава, изобщо нямаше да се стигне до тук!
198
4
 
11
 
! Отговори
стоян георгиев преди 11 години
ДНЕС.бг трябваше да спомене и това,че Иван Костов ясно каза,че Синята коалиция(в парламента-все още),не пледира за невинност на съдийката!Той само каза,че е уволнена,не защото е забатачила десетки дела,а защото е била враг на Цветанов!Тя е била опасна за него с това,че е заемала позиция на шеф сред съдиите!Затова е използвал ВСС да се отърве от нея!А иначе-корумпираните съдии,се вдигат в защита на най корумпирания си член!?Пак...единствено в България-никъде другаде по света няма такова чудо!?
197
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак се държи кат фелдфебел,а не като висш политик...Много го бива на обвиненията да отвръща с обвинения, което показва всъщност колко е слаб умствено..Горко ни, горко на майка България, 20 -те години преход , 20 години от живота ми бяха заличени за миг...След тези започваме наново...
196
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
петък 13,без политика и пристрастия.Има практика в съдебната система/ по неизвестни от мен причини/ , при която много съдии движат делата с години. И изведнъж ВСС взима конкретно решение точно и само тя да бъде уволнена. Логично: За едно и също провинение има различни присъди!!!Мислиш ли . че за сходни по вината си престъпления, следва д има различни присъди?На практика , никое правосъдие не може да работи нормално и справедливо при такива условия .Принципно-всички вън или никой-просто г
195
7
 
16
 
! Отговори
петък 13 преди 11 години
Какво ви става, бе хора? когато народа протестира срещу неадекватни и видимо рушветчийски съдийски решения, на никой не му пука! а ся изгонили съдийка, защото не си върши работа и всички се втресоха и наа*аха от шубе! като не им харесва, да си подадат оставките! ние ще ползваме услугите на европейските съдилища! Най-сетне червен картон и за недосегаем.Паника в редиците им.Какъв страх от голямата метла.Бегом към бюрото за безработни,а не към Хелзинки , партийна подкрепа или Красьо черния