Румънци и българи продължават да не спазват правилата!

"Ди Велт" коментира черновите на докладите за София и Букурещ
Обновена: 18 юли 2012 13:15 | 18 юли 2012 13:08, Елка Василева
93
Румънци и българи продължават да не спазват правилата!
България отчита слаби резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Снимка: архив, Reuters

Румънците и българите продължават да не спазват правилата, въпреки че са в ЕС вече пет години - така германският вестник "Ди Велт" коментира черновите на докладите на ЕК за България и Румъния.

От пет години Европейската комисия редовно изпраща наблюдатели в София и Букурещ, за да следят за провеждането на така широко прокламираните реформи. И не само това: Брюксел е предоставил на тези държави милиони евро, за да подпомогне двете най-нови членки на Съюза при изграждането на съдебните им
системи, както и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Равносметката е горчива. Брюксел трябва да признае, че всички усилия на партньорите в ЕС изглеждат несъстоятелни на фона на незачитането на основни ценности. Правото губи смисъла си, когато обслужва политическото ръководство. Доказателство за това са възмутителните действия на румънския премиер срещу собствения му държавен глава.

Но това се доказва и от слабите резултати, които България отчита в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Заключенията на Брюксел след този неуспех са плашещи: в най-новия си доклад Европейската комисия /ЕК/ признава страха си, че мъчителните реформи няма да имат никакъв ефект, пише германският вестник.

Ако Европа не беше затънала толкова дълбоко в кризата с еврото, южноевропейците щяха да се придържат повече към дневния ред. Но дали това наистина би променило нещо? Много държави от еврозоната години наред безнаказано водеха ужасяваща икономическа политика, защото напук на всичките предписания санкции нямаше. Политическото ръководство в София и Букурещ бързо е разбрало, че тази нефункционираща система няма да проработи и в техния случай, отбелязва "Ди Велт".

Разбира се, в крайна сметка е задължение на гражданите да направят държавата си демократична и правова. Но три четвърти от хората смятат, че тази цел е непостижима без помощта на ЕС. Ако погледнем правомощията за намеса, които страните от еврозоната предоставиха на ЕК по време на кризата, неизбежно изниква въпросът дали ЕС не трябва да получи по-големи правомощия и при санкцинирането на неспазването на основни ценности. Не само безотговорното му отношение към единната валута, но и това към ценностите води Съюза към пропастта, се казва в материала на "Ди Велт".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: румънияЕСДи Велт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
8
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Тия от ЕС какво искат сега - да ни реформират 'независимата' съдебна система ли? А кон боб яде ли?
35
2
 
17
 
! Отговори
GB преди 11 години
"Мен в България ми прилича понякога на някои от Африканските държави,е не тез най-бедните чак...не чак толкова.А иначе сме в Евросъюза.Ноооо това си е мое мнение,дано и да греша:)."Прилича, прилича, точно на най-бедните прилича! Това ти е грешката.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мен в България ми прилича понякога на някои от Африканските държави,е не тез най-бедните чак...не чак толкова.А иначе сме в Евросъюза.Ноооо това си е мое мнение,дано и да греша:).
33
3
 
2
 
! Отговори
orce преди 11 години
E sega Evroprateniku Evgenij Kirilov sto ce pravime loso ja terate so pravosudstvoto,so organiziraniot kriminal,so nepocituvanje na pravata na malcinstvata i drugo.Lesno ti bese na tebe i na tvojte kolegi da ne sibate po Brisel za pravata i sudenjeto na orospijata Spaska i drugi otpadnici od svojot rod,sega kazi kako se sluci da za PET godini da ne mozete da napravite postena drzava iako popapavte idno cudo pari.Ne ve biva od lopuzi i kriminalci drzava ne stava.
32
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голямата полза за България от членството и в ES ne sa еврофондовете, нито падането на визите ...Най-голямата полза е ИМЕННО наблюдението от Европа ..., защото Бай ви *** е така програмиран, че оставен на самотек - веднага затъва в мръсотия, корупция и мързел ..., а политиците ни са еманация на Бай-*** !
31
1
 
15
 
! Отговори
най-после преди 11 години
Най0после и ЕС ще разбере,че комунисти, агенти, мафиоти-не са възпитани в общочовешки ценности и не могат да бъдат превъзпитани.Единствено с остена на врата. Най-после са разбрали ,че ние хората колкото и да искаме не можем да се справим с : Доган, С.Ст., ББ, Цв.Цв., Кунева, Цар Симеон и още знайни и незнайни герои...........че болшинството от нас иска мир, демокрация, просперитет и зачитане на правата , но не знаем, нямаме сили и увереност, че можем да променим нещо. ЕС ни е надежда...
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ахахахахахахахахаахахахахахахахахаахахахахахахахахаахахахахахахахахаахахахахахахахахаахахахахахахахахаахахахахахахахахаахахахахахахахахаахахахахахахахахаахахахахахахах.Пляс, пляс ... няколко звучни шамара за България. Великите ГЕРБ, които в предизборната си кампания щяха да вкарат едва ли не всеки депутат от предните 20 години в затвора. А то какво стана .. не само, че не са в затвора ами и станаха още по-богати барабар с Герберчетата
29
4
 
3
 
! Отговори
VANIA преди 11 години
VAPROSA NE E V TOVA DALI E CIGAN, VAPROSA E VTOVA ,CHE TOI E DEPUTAT I SE E ZAKLEL DA SLUJI CHESTNO NA NARODA V IMETO NA DOBROTO NA VSICHKI BALGARI. AKO TOI NE BADE OSADEN I NE VLEZE V ZATVORA AZ LICHNO VECHE NE VIARVAM V NIKOIA PARTIA ZA SEGA IMAM DOVERIE V GERB , NO......
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, че е наблюдението от Европа ... ако опираше до съвестта на родните политици (от всички цветове) ще се превърнем в Северна Корея на Балканите.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
У шенгеня не ни искат, у ЕС ни критикуват, на руснаците им играем сечено, овен да станем съдружници със сомалииците гарантирано от ГРОБ
26
1
 
5
 
! Отговори
do 5 преди 11 години
Izob6to ne e tolkowa prosto. Towa sigurno go iska wseki normalen grajdanin na EU, no ne i politicite. Merkel gi natiska EU da ima prawomo6tiq nad fiskalnata disciplina na stranite, no wsi4ki sko4iha da rewat, kakwi sa bili nacisti, kakwi sa bili diktatori nemcite. E, kakwo stana !? Okaza se, 4e wsi4ki, koito sko4iha sa har4eli parite, bez nikakwi investicii. 4ista krajba. No i towa 6te stane. Bqha neobhodimi tolkowa godini, za da se zaprikazwa samo za fiskalna integraciq.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На *** Шенген му не требе...и румънците, като българите една стока! *** работа!
24
1
 
29
 
! Отговори
Капоне преди 11 години
Конграчулейшън Дон Боци !
23
0
 
37
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
В грешка си ние работливите хора направихме магисрала на Боко тиквата за да може да фърчи с джипката със 140 по магисралите, аз за да ида до тия магисрали трябва да пътувам 200 км по разбити пътища въпреки че плащам винетка и данъци.
22
1
 
19
 
! Отговори
газзззз преди 11 години
Много се кефя, когато герберончетата почват да пикаят газ. Малко време им остава още, дори и в Европа го виждат. Пикайте, пикайте и събирайте в туби за после, като спре далаверата.
21
0
 
11
 
! Отговори
Bob преди 11 години
YUNO на училище ходил ли си, какво е това неграмотно писане, не се излагай... Опонентите на Бок и Цвък сме грамотни хора... ;)
20
12
 
13
 
! Отговори
Mao преди 11 години
България веднага вън от ЕС и НАТО !
19
2
 
11
 
! Отговори
Kentucky Bourbon преди 11 години
Печално, позорно, унизително...
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борозу направо им каза лош политически матрял да изпратят политици от Германия или от Япония друг вариант няма.
17
6
 
20
 
! Отговори
Томахавката преди 11 години
Искам сега да излязат и да си признаят, че нищо не са направили, освен няколко километра магистрали !!!За това ли стягаме коланите, та чак останахме без дъх вече ????