Сините: Брюксел отписа кабинета на ГЕРБ

Костов и Димитров настояват за спешни промени в Конституцията
Обновена: 18 юли 2012 15:20 | 18 юли 2012 15:20,
92
Сините: Брюксел отписа кабинета на ГЕРБ
Иван Костов. Снимка: Булфото

"ЕК очевидно не храни надежди, че правителството на ГЕРБ в оставащата година от мандата си ще постигне напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред и затова предвижда следващия доклад на ЕК да е в края на 2013 г. – шест месеца след встъпване в длъжност на следващото правителство.

Докладът дава ясна оценка за деструктивната роля на вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата му с престъпността, корупцията и във войната му със съдебната система в България.

Министърът е визиран директно в констатацията, че "независимостта на съдебната система е поставена под въпрос от серия директни политически критики към определени съдии".  Докладът води до извода, че сме свидетели на провал за европейското развитие на България".

Това е написано в разпространена до медиите позиция на Синята коалиция по повод мониторинговия доклад на ЕК.

В парламента лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че Брюксел е отписал правителството на ГЕРБ за продължаване на реформите в България.

"Представях си, че ще има мониторинг, че той ще продължи, че ще бъде редовен, че ще ни се даде шанс. На това правителство този доклад на ЕК не дава никакъв шанс. Това правителство е отписано и се очаква в някакъв следващ период, някакво следващо правителство", коментира той.

На свой ред съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров упрекна МВР шефа Цветан Цветанов, че е оспорил констатациите в доклада.

"Той каза, че всъщност всичко е наред. Не, не е наред. Ако някой се опита да замаже очите на българските граждани и на европейските институции и не признае сега проблемите, нещата ще стават все по-лоши. Нужни са няколко много важни мерки, които да бъдат приети с консенсус от основните политически сили в българския парламент", допълни той.

По думите му една такава мярка е реформа на съдебната система, промяна на Конституцията, включително и по отношение на избора на Висш съдебен съвет и на главен прокурор.

"Това е най-важният въпрос – премиерът и правителството да признаят проблемите и да поискат консенсусни 4-5 мерки, по които да работи българският парламент оттук нататък", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kostvo maimuno ti napravi reforma v pensionanata sistema sega pensionerite mizeruvat a sega napravi poromeni v konstituciqta i 6te se varnem o6te 100 god nazad
58
3
 
0
 
! Отговори
до - шест-едно(61) преди 11 години
еваларка, еволюираш.
57
17
 
17
 
! Отговори
koko преди 11 години
Боже.......колко мъка виждам в тая *** снимка....Те народа те отписаха преди 15 години ве...
56
12
 
11
 
! Отговори
не син преди 11 години
Като погледна коментарите разбирам кога е почивката на платените Костови драскачи ! На вълни са , да се разпределят по равномерно !
55
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е олицетворение на грозното компроментирано българско политическо минало, а не бъдеще. Колкото по-бързо се изчистваме от такива индивиди, толкова по-вероятно е все пак да успеем да прокопсаме.
54
1
 
4
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
От такива *** като 40, няма да мръднем никога напред.
53
8
 
21
 
! Отговори
ok преди 11 години
ИВАН КОСТОВ!!!! Както винаги професионален, точен, последователен, аргументиран. За съжаление долнопробната пропаганда на Aгент Бор, Кеворкян, Пъпката и Станислав Трифонов рамътиха безвъзвратно разума на Българина и прекъснаха демократичното развитие на Родината ни! Жалко наистина.
52
9
 
9
 
! Отговори
gyz преди 11 години
Поздравявам Ви за снимката,която сте избрали за статията. Тя недвусмислено говори за това как изглежда и колко енергия и идеи произвежда това "синьо" безветрие...
51
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в качеството си на какви дават своето мнение костов, димитров, станишев....? съдебната система е в това състояние повече от 20 години и всеки, който е имал властта в ръцете си е виновен, а виновния няма право да дава оценка, никакво право. и колкото повече се плюнчат наляво и надясно по медиите, толкова по-малък им е шанса догодина на изборите. но те са заслепени и не виждат повече от върха на носа си.
50
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хах ДСБ пък сами се отписаха през 97 :D
49
4
 
9
 
! Отговори
до №45 преди 11 години
Платений драскачууу, на Румънците го правят през 6 месеца, нас чак след 1 година. Мръсен платен драскач всяващ страх в хората !!!
48
9
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Това ти го разказва другаря костов и ти му вярваш на измислиците. Интересно как всички държавни дружества - нефтохима, балкан, кремиковци, булгартабак и тн и тн всичките работят години наред на загуби, после ги приватизират за по 1 лев и изведнъж като станат частни всички тези фирми излезнаха с огромни печалби?! Дали някой би купил едно предприятие ако наистина е в такова окаяно състояние? Такова заграбване на България като по времето на костов не е имало никъде в европа, той е срам за България
47
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българският народ отписа сините.
46
1
 
1
 
! Отговори
до Ф-1 преди 11 години
Ама сега ги правят през 18м
45
10
 
9
 
! Отговори
www преди 11 години
1.Вижте какво пише #26 и го осмислете. 2. Прочетете по-внимателно доклада и го осмислете.3. Не слушайте нищо, което ви казват Костов, Станишев, Догат и тем подобни. САМИ ПРЕЦЕНЯВАЙТЕ.Аз хвърлих един поглед над доклада и не считам,че той е негативен. По-скоро е окуражителен но подчертава и недостатъци, които си знаем, за съжаление.До голяма степен доклада е от сорта започнато е да се прави нещо но има още много. Провал би било ако се се отчита, че нищо не се прави.
44
4
 
4
 
! Отговори
ск преди 11 години
абе които и да е на влсат ние неможем да стигнем европеиските стандарти. просто народ си е калпав тези европеиците трябваше вече да са го разбрали това, чалгаджии, турци, русофили (комунисти), мутри (управляващи в момента) и една съвсем малка част европеици и демократи, която през последните години намаля до почти нула и на следващите избори най вероятно няма да влезе и в парламента. няма как така ще е
43
2
 
12
 
! Отговори
до канар преди 11 години
Догдина на изборите ще се види най-добре кой крив кой прав кой кум кой сват кой на булката брат.Споко и без нерви.
42
7
 
14
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
През 6 месеца чрез докладите си ЕК зашлевява Б.Б. и правителството му,а той ни обяснява, че го били погалили/похвалили/Всеки следващ доклад е по-негативен: Този четвърти ли е, пети ли?СРАМ! НАКАРАХА НИ ДА КРИЕМ,ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ!
41
4
 
14
 
! Отговори
Нефтохима преди 11 години
Малко да ви инфирмирам за Нефтохим. През 1997 г. Когато дойде правителството на Иван Костов Нефтохим беше във фалит , предишните пет години бяха на загуба , всяка година правителството трябваше да покрива по 95 милиона загуби. Това беше единствената рафинерия в света ,която работи на загуба . Когато се обяви за приватизация , за покупката се явиха трима кандидати Лукойл, Бритиш петролиум и Шел , последните двама като видяха в какво състояние е Нефтохима (остаряла руска техника и ниско ефективно производство) се отказват. И единствения купувач остава Лукойл ,който се съгласява и сключва договор . Пояснение ; никой министър председател в света не може да отстрани частна фирма по това, от каква националност е. Ако не беше тази приватизация и рафинерията беше закрита и раздробена на скраб , в момента трябваше да внасяме горива от други страни на доста по скъпи цени.
40
8
 
22
 
! Отговори
канар преди 11 години
За съжаление Костов за пореден път е прав.. а, говорещите за мухлясалата царевица и поддържащи Б.Борисов са отново неориентирани