Борисов заменя дълг към Siemens срещу „Товарни превози“

Дължим 300 млн. лв. на немската банка KfW по сделката с вагоните
Обновена: 2 авг 2012 18:36 | 2 авг 2012 16:36,
180
Борисов заменя дълг към Siemens срещу   „Товарни превози“
Снимка: БТА

Дългът за мотрисите Siemens може да бъде заменен за БДЖ „Товарни превози“, съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът коментира сделката с 50-те електрически мотриси „Дезиро“ от Siemens, които са част от състава на железницата от 2008 г. насам. "България дължи близо 300 млн. лв. на Германия по тази сделка и този дълг ни тежи като воденичен камък. Това е уникална по своята глупост сделка". 

"Товарни превози" са пуснати за приватизация и аз помолих да се разговаря със Siemens дали не биха се съгласили да вземат дружеството за сметка на този дълг, затова ги каним да дойдат на търга и тези пари да могат да се преоформят", допълни Борисов. 

Германската банка KfW отпусна 190 млн. евро през 2005 г. за закупуването на мотрисите “Дезиро”. Пет години по-късно през 2010 г. БДЖ се трансформира в „Холдинг БДЖ“, а всички активи на железницата бяха прехвърлени в две дъщерни компании - „Тoварни превози“ и „Пътнически превози“.

Още през януари т.г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментираше, че изход от ситуацията с дълга към KfW може да бъде именно приватизацията на „Товарни превози“.

Правителството първоначално търсеше минимум 200 млн. лв. за раздържавяването на товарните превози на железницата. След като първият опит за приватизация се провали, сега критериите за бъдещия инвеститор за занижени.

Сумата, която холдингът дължи на немската банка KfW, е в размер на 300 млн. лв., с които трябва да покрие дълга си за закупуването на мотрисите на Siemens.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
9
 
! Отговори
ДО 56 преди 11 години
ТИ СИ ИЗВРАТЕН ГРБАДЖИЯ ,ИДВА ВИ КРАЯ
46
11
 
4
 
! Отговори
до Оп-са преди 11 години
Не, това е сделка, която Станишев е сключил за стари вагони на цената на нови, не е платил нито една стотинка, и сега някой трябва да плаща.
45
3
 
5
 
! Отговори
АЛЕК преди 11 години
ДО 39 СИМЕНСИТЕ СА ЕДНИ ДЪРВЕНИ ВЛАКОВЕ,АЗ ХАРЕСВАМ ИСПАНСКИТЕ ЕЛЕКТРИЧКИ
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Za kakwi komisionni goworite izob6to be hora? Kakwi komisionni wi gonqt, kakwi sdelki. Transformira se edin dylg, towa e. Ama naprawo ste promiti mozyci i naj-we4e li6eni ot wsqkakyw razsydyk!!! Samo pliuene wi sa w glawite. Hem nekompetentni, hem mnogo znae6ti.
43
4
 
10
 
! Отговори
Аман от идеоти преди 11 години
Не може такава държавна собственост да се предава така без търг и тн... Това са пълни шменти капели. Както и сите безмозъчни който се радват на 50км магистрала построена за 4 години и то с външни пари! Защо нито един журналист не го попита, как и защо са успели в Хърватска да построят 1100км магистрали за 10 години с участие на ЕС без да са негова членка...
42
2
 
11
 
! Отговори
alek преди 11 години
OTКАКТО ГЕРБ СА НА ВЛАСТ НЯМАМ ГАДЖЕ, СТАНАХ ОБРАТЕН НО И ТОВА КАТО ЧЕ ЛИ НЕ МИ ХАРЕСВА, ЯВНО ПРОСТО СА ВРЕДНИ ЗА СЕКСУАЛНИЯ МИ ЖИВОТ, И ЗАТОВА НЕ ГИ ИСКАМ ПОВЕЧЕ.
41
4
 
10
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Да разбирам ли, че тази сделка, която е от по-предишното правителство, гадния и долен комунист Станишев е обслужвал и плащал, а сега ББ не я плаща и ще иска да прави безумни заменки и се излага като кифладжия?! Все пак тези мотриси едва ли някой нормален ще каже, че са зле, сравнение с нашите си стари гробници! Сделката не мисля, че е лоша, просто последните 3-4 години управлението на БДЖ е съвсем зле и вече явно всичко е на самотек!
40
5
 
17
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПРОДАВАЙТЕ БДЖ-то ПО-БЪРЗО, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ЛОШИЯ ГОРСКИ (РАМПОЙ) И ЩЕ РАЗВАЛИ СЕДЯНКАТА ЗА, ПОРЕДНИЯ ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ...(следват Български пощи)Дори и баба Глупла, от Горно *** разбра, че БДЖ и НКЖИ умишлено се водят към фалит, за да се "купят" за 1 лев, от ПОРЕДНИЯ СЛУЧАЕН"ЧЕСТЕН ЧАСТНИК"...- КОЙ И ЗАЩО ИЗОБЩО РАЗДЕЛИ БДЖ-то НА ТРИ ЧАСТИ?!?!?- Разбра се, че най-новите 500 вагона са продадени С НОМЕРА, което означава, че НЕ СА БРАКУВАНИ и то на цена 1/3 от цената им като скраб..!!!, а други 1 000 са ОТКРОВЕННО ОТКРАДНАТИ и чакат да се пуснат в оборот от "СЛУЧАЙНИЯ ЧЕСТНИЯ ЧАСТНИК"...!!! Така Честния частник е готов да купи Товарни превози и да пусне по-новите вагони- БДЖ-то НЕ МОЖЕ да поема пътниците и товарите..., и губи дневно по 250-300 000 лева, според някои експерти по 600 000, а НИ ЛЪЖАТ, ЧЕ НЯМА ПРИХОДИ...!!!- НАРОЧНО са спрени 140 милиона "оборотни" средства за БДЖ, ГЛАСУВАНИ ЦЕЛЕВО ОТ ПАРЛАМЕНТА..., други 60 милиона стоят на влог, та от тях ПЕЧЕЛИ БАНКАТА на един друг ЧЕСТЕН ЧАСТНИК!!!ИЗМАМИ БЕЗ КРАЙ...!?!?!- ПРАВИТЕЛСТВОТО ТВЪРДИ, ЧЕ БДЖ-то НЯМАЛО ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ И И ЗАТОВА РАБОТЕЛО НА ЗАГУБА..., ТА ЩЕ ПРОДАВА ВАГОНИ... ПЪТНИЦИТЕ ПО ГАРИТЕ И ТОВАРОДАТЕЛИТЕ ПИЩЯТ, ЧЕ НЯМА ВАГОНИ... А СЕГА ДЕ - КОЙ ЛЪЖЕ...!?!?!?...ЯВНО ШЕФОВЕТЕ НА СИНДИКАТИТЕ И БДЖ-то, са обикновенни ликвидаторчета, а не специалисти в транспорта, ЗАЩОТО пътнически превози, С ОБИКНОВЕНО УПРАВЛЕНСКО РЕШЕНИЕ, могат да се ИЗВЕДАТ НА ПЕЧАЛБА ЗА 1 ДЕН!!!1. Премахват се безплатните пътувания2. Връщат са на Сименс 15 ПЪТИ ПО-СКЪПИТЕ мотриси, а за новите плащаме 15 ПЪТИ ПО-МАЛКИ ВНОСКИ(Кабинетът на НДСВ купи мотриси "Сименс" на цена над 20 хиляди евро за едно място, в същото време конкурентни фирми предлагаха около 1600 евро т.е. 15 пъти по-евтини. Освен това са продадени стари спални вагони за по около 40 хиляди евро всеки и веднага след това са купени ОЩЕ ПО-ОСТАРЕЛИ за 800 хиляди евро на вагон)- ПЕЧАЛБА, ПЕЧАЛБИ ОТВСЯКЪДЕ!!! НО, това ще стане след като бъдат продадени на случайния ЧЕСТЕН ЧАСТНИК за 1 ЛЕВ Товарни превози и сега са на печалба, та се чуди човек - ЗАЩО ДА СЕ ПРОДАВАТ НА ЦЕНА ГОДИШНАТА ИМ ПЕЧАЛБА?!?!? СЛЕДВАТ БЪЛГАРСКИ ПОЩИ!!! " НАРОДЕ!!!! "
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега не могат да отърват БДЖ от неизгодните договори на предишните... ама серго все се хвали колко резерв оставил, защо не е платил на немците като е имал резерв? Скапаняци..
38
5
 
19
 
! Отговори
alek преди 11 години
ГЕРБ Е МАФИЯ.НЕКОМПЕТЕНТНА И КРАДЛИВА И СМОТАНА.ГЕРБ ВРЕДИ МНОГО СЕРИОЗНО НА БЪЛГАРИЯ.МНОГО ИМ Е ЦЯЛ МАНДАТ ,ДА ГИ МАХНЕМ
37
2
 
13
 
! Отговори
До 33 преди 11 години
От бездънната яма Белене няма да му дават да краде и затова не я прави!
36
5
 
1
 
! Отговори
с.до 45 преди 11 години
Ало,умника!Я виж кой номер е коментара и тогава плюй!Кой точно е сключил сделката не помня,а и не ми дреме!Но със сигурност не са ГЕРБ!Че някой е за затвора е ясно,но нито Станишев,нито Б.Б. вкараха някой в затвора!И някой ден и тях няма да ги вкарат в затвора!Вчера минах покрай главния вход на Южния парк и видях Станишев да излиза със самодоволна физиономия от едно заведение!С него един юнак охрана,а отпред шофьорче с едно приятно беемвенце седмичка!Боли го фурката!Б.Б. също!Мда!
35
11
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Моля и един трамвай за бате Серго/Збогома/ и дрОгаря Серж!!!...
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пак менкаме кон за кокошка,ама комисионна да има,па народеца вуци да го ручат
33
2
 
11
 
! Отговори
Товарен влак преди 11 години
Не можаха да дадат Товарните превози на който беше определен и сега пак поредната ялова тъпня на икономическите титани
32
2
 
31
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Още един ид*от!Сделката не е на предишното, а на по-предишното правителство.Сключи я Ники Василев.***, защо коментирате въобще преди инструктажа?
31
5
 
26
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Защо никоя медия не коментира факта, че Европейската комисия започва разследване на престъпното минало на Бойко Борисов свързано с убийства и наркотрафик?!Защо се потули педофилския скандал около него?!Има ли журналусти в тази държава или само ***?!Докога ще търпим тази евтина мутра да се гаври с нас?!Събудете се хора! Нямате ли капка достойнство?!
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
36-ти, наистина ли смяташ, че на плюещите герп им плаща Царя и Никито Василев?Да им плюят по техния шеф на МВР тогава?
29
9
 
10
 
! Отговори
с. преди 11 години
Че какво им е на Сименсите!?Между другото тази сделка я сключи предишното правителство!Че някой е напапкал сладка комисионичка е ясно де!Но и правителството на ГЕРБ е поредното,което не вкара никого в затвора!
28
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Оня киликанзер... - предишният министър на транспортта - още ли е на свобода?...