Македония да гледа напред, а не в миналото, зове МВнР

Реакции в македонската преса били притеснителни
9 авг 2012 19:45,
228
Македония да гледа напред, а не в миналото, зове МВнР
Николай Младенов. Снимка: архив, Булфото

Реакциите в македонските медии след изявленията на депутати от Европейския парламент във връзка с нарушаване на човешките права на граждани на Република Македония, самоопределящи се като българи, пораждат основателни притеснения.

Това е заяви по повод на изявления в македонските медии българският министър на външните работи Николай Младенов.

Докато целият ни регион сe отърсва от комунистическото наследство, парадоксално звучат опитите да се черпят исторически аргументи от периода на Коминтерна, заявява Младенов.

Идеологизацията на историята не e помогналa никому и не e решилa нито един значим социален или икономически проблем.

Миналата седмица евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев съобщи, за „поредния акт на дискриминация срещу македонски граждани, които открито заявяват своето българско самосъзнание и идентичност”.

Поводът беше заплахите към семейството на председателя на Българския културен клуб в Скопие (БККС) Лазар Младенов.

"Много е разочароващо, че през 21 век все още рефлексите и ретроградните практики от минали епохи са живи в Република Македония и тя не успява да скъса с тях", заяви българският евродепутат, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, по повод отстраняването на съпругата на председателя на БККС от държавна фирма под претекст за съкращаване на персонала.

В отговор македонската преса обвини Ковачев в разпространяване на национализъм.

В България има всичко но не и българи. В България няма македонско малцинство, защото македонците са мнозинство”. Това се казва в авторски текст на председателя на неправителствената организация Световен македонски конгрес (СМК) Тодор Петров, публикуван в скопския вестник “Вечер”.

„В България само циганите и турците не са македонци! Не е въпросът дали македонците в Македония са българи, а има ли българи в България без македонски корени”, посочва в материала си Петров.

Нашите съседи и приятели ще спечелят много, ако гледат напред и градят бъдещето на държавата си в Европа, а не се взират в миналото през призмата на овехтели идеологически конструкции, отбелязва министърът на външните работи Николай Младенов.

Той определя като неприемливо "системно да се оказва натиск и да се проявява нетолерантно отношение спрямо законно регистрирани организации в Република Македония като Българския културен клуб - Скопие, чиято дейност е свързана със защита на човешките права, върховенството на закона и има за цел да сближи двете съседни страни".

Убедени сме, че с възприемането и прилагането на демократичните ценности ще се създадат условия за икономическо благоденствие, добросъседски отношения и общо европейско бъдеще, заяви още Николай Младенов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
Битола преди 11 години
До До "DRAGAN" Но за жал на сите наместо лугето да гледаат напред и да си а гледаат софрата и чиа мана адат се занимаваат со глупости и политика, како небаре Младенов ке им ги нахрани децата и семествата а можеби и Боко. А за сите оние што се радосни заради шиптарите во Македониа, нека помислат за Турците и радикалните исламисти во Бугариа. Да не мислат дека се далеку од нас.
191
0
 
1
 
! Отговори
Битола преди 11 години
До До "DRAGAN"А бе ти убаво го раскажа сето ова. Ама како што има и *** во Грциа така има и Македонци во Грциа. Оди во Воден и праша ги дали се македонци па ке добиеш одговор. Сеуште има живи сведоци што знаат што се случувало и за време на воните и пред нив и по нив. но за жал нема ко да ги слушне и ко да им ги напише и признае приказните.
190
0
 
1
 
! Отговори
охрид преди 11 години
До Ешрафа да не кажваш многу и да со одиш во Шиптариа. За вас само Енвер оа е!
189
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Тия мръсни макета уж не се признават за българи и не признават българия,а пък повечето с български паспорт
188
1
 
4
 
! Отговори
ДО ДРУГАРЯ 207 преди 11 години
КРЕМЪЛ КАЗА:ТАЗИ БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ,ЩЕ Е ДУРЖАВА...МАКЕДОНИЯКРЕМАЛИОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМАТ ДУМАТА--ИЗПЪЛНЯВАТ.
187
0
 
2
 
! Отговори
Македонски преди 11 години
Аааа,той министърчо намери време да си извади главата от демократичния американски ***, където я държи завряна откак е на този пост!! Това израелско *** сега ли забеляза, че т.н. "македонци" лаят против България като контейнерни *** доста години , но в последните три съвсем се разпасаха!! Боко като е толкоз корав, да затвори пристанище Бургас за македонски стоки и само след три дена цялото им правителство ще точи сополи на Дондуков.. Я вижте гърците - как ги прищипаха на Солун...
186
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
бе каъв *** тази тиква борисов гие избирал по някакъв специален конкурс президени кинистри все с меки китки говора им спецефичен съмнителен сякаш нешто пола им е различен от номалните хора
185
1
 
5
 
! Отговори
ДО 194 преди 11 години
СОФИЯ НИЩО НЕРЕШАВА...КОМИНТЕРНА--КРЕМЪЛ.ОЩЕ СИ ПАЗЯ ПАСПОРТА ОТ ГОШО ТАРАБАТАНА КОЙТО *** СА МИ НАПИСАЛИ--МАКЕДОНЕЦ...БЕЗРОДНИ КРЕМЪЛСКИ ***...
184
0
 
0
 
! Отговори
до Ешраф преди 11 години
Много даваш!!!!!!
183
2
 
3
 
! Отговори
до 189 преди 11 години
абе *** Самуил е българин та мъца ти македонеец ли си българин ли си или сърбоман
182
0
 
7
 
! Отговори
Ешраф преди 11 години
аз съм албанец и македонките за 20 евра ги клатя здраво в Охрид
181
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе докога ще ги търпим тия албанците ще ги оправят скоро време!сърбомани
180
1
 
1
 
! Отговори
мед . сестра до 198 преди 11 години
Айде мойто момче да си пиеш хапченцето и да си лягаш , че нещо взе големи глупости да дрънкаш.
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Николай Малденов вярно ли , че бил *** ?Някой знеа ли нещо по въпроса ?
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Николай Малденов вярно ли , че бил ?Някой знеал неще по въпроса ?
177
0
 
0
 
! Отговори
да не се показва преди 11 години
ама много пея бушу едерастично изглежда беееееее.......ама то измито та премито......ужасссссс ....а беше и вонене мивистър.....направо подигравка-----
176
0
 
3
 
! Отговори
BEBO преди 11 години
Май много избързаха / както винаги / политиците ни да признаят Македония за република.Те / македонците / да си оправят ,, вътрешния двор ,, , и тогава да си мислят какво искат да станат - република , царство или нещо друго . И нека не плюят по съседите си - признак е на лошо възпитание - излагат се !
175
6
 
6
 
! Отговори
БОЙЧО преди 11 години
АМАН ОТ НЕПРЕМЕРЕНИ ГЕРБЕРСКИ ИЗКАЗВАНИЯ.ГЕРБ=ЦИРК. ДОЛУ ГЕРБ!
174
1
 
11
 
! Отговори
До "DRAGAN" преди 11 години
Другарче, си личи, дека си македонец. Те разбирам, дека штитиш тоа, шо си го учил цел живот. Вистина е, човек трудно си го мени мислеето. Така е и со нас, българите. Али ние си ги имаме нашите вистини, напишани и сохранети во архивите на цела Европа и целиот свет. А вашите "вистини" сега ги мислат вашите политичари.Ке ти кажам що ми се случи на мене лично, на жена ми и на уште дваца мои блиски приатели во "возубената" от сите македонци Гръция.Преди десетина години бевме тръгнати за едно убаво место во Грция, кай шо ас немав одено., а ас бев возачот. Е, на една разкръстница двацата другари ми велеа, дека сум сгрешил и мора да се вратиме. За да го решиме проблемот, ойдовме до една продавница близу. Токму а запрев колата и до нас запре бела Астра со Германска табличка. Од нея излезе еден човек, мислам 70-75 годишен. Прашам: Excuse me, sir, do you speak English?. Одговара ми човекот : Nein, deutsche. Прашав го и на француски: Parlez vou france?, ми отговара: Nein, deutsche,. Истото и на италиански, и на руски.На краjoт вее го прашав: Абе, говориш ли български?.И човекът ми отговаря: Говорам, бе, говорам. Е, останалите трима в колата ми умряха да се смеят, но аз невъзмутимо продължих да разпитвам човека:Е, откъде накъде говориш български, бе господине?, а той: Е па яз съм блъгарин, бе.Аз отновоЕ как така българин, с германска кола в Гърция?. Човекът ми отогвори: Е па яз съм си от тука, ама кога бях малечок, татко ми ме откара в Германия, е сага са пенсионирах и я, дойдех си дома. На същия живописен, автентичен беломорски диалект на българския език, който е пренесен от преселниците в селата Кулата, Марино поле, Чучулигово, Тополница, човекът ми обясни пътя:Ся, кат ки фанити от тука, ки сврътити на лево, ки карати, ки карати, докат га стигнити бензинатата от десно. Там па ки сврътити на лево и ки карити само направо и ки стигнити.Та така, приятелю Драган. А ти се срамиш дори да пишеш на Кирилица. А свети Климент и свети Наум до Охридското езеро са научили толкова много хора на правилно четмо и писмо в ония далечни безпросветни години.Е не прогледнахте ли вече, а?
173
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
samo gerb!!!!!!!!!!!!!