Франция иска усилия от нас да интегрираме ромите

"Искам да разбера защо България и Румъния не водят силна интеграционна политика"
Обновена: 27 авг 2012 18:05 | 27 авг 2012 18:05, Елка Василева
380
Франция иска усилия от нас да интегрираме ромите
Ромите във Франция идват предимно от България и Румъния. Снимка: Reuters

Френският вътрешен министър Манюел Валс каза днес, че ще поиска от Румъния и България да положат усилия за интеграция на ромските малцинства, за да помогнат за решаване на ромския имигрантски проблем във Франция, предаде Ройтерс.

"Искам да разбера защо тези страни не водят силна интеграционна политика, за да интегрират това население", каза Валс по радио Европа-1 и добави, че се стреми да намери решение.

Той и министърът по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния и България в средата на септември.

Още по темата

Ромите във Франция идват предимно от България и Румъния - страни от Европейския съюз, където според правозащитни организации има дискриминация срещу това малцинство, пише агенцията. Около 15-20 хиляди ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете. Проблемът е предизвикателство за дошлото на власт преди три месеца социалистическо правителство на президента Франсоа Оланд. То се опитва да намери алтернатива на политиката на бившия президент консерватор Никола Саркози, която се изразяваше в периодично разтурване на лагерите и изгонване на обитателите им. Твърдата линия на Саркози предизвика критики във Франция и в Европейския съюз, напомня Ройтерс.

Въпреки обещанията за по-хуманен подход Валс нареди да бъдат разтурени ромски лагери край Париж, Лион и Лил по здравословни и санитарни причини.

Премиерът Жан-Марк Еро миналата седмица обеща да намали ограниченията над правото на работа и престой на ромите, които нерядко просят и вършат дребни престъпления.

Валс, смятан за един от клонящите надясно членове на левоцентристкото правителство, заяви днес, че ще продължи да издава нареждания за разтурване на незаконни лагери, но ще предложи алтернативи за настаняване.

Лагер на около 70 роми бе разтурен от полицията в Еври - град, чийто кмет бе Валс преди да стане вътрешен министър. Служители на Червения кръст отидоха в лагера днес, но предложиха само временно настаняване, каза Серж Гишар, активист от организация за солидарност с ромите. "Засега те не знаят какво да направят. Това е връщане на улицата, връщане към просията", добави Гишар, цитиран от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
39
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
О ФРАНЦИЯ, О ЛИЦЕМЕРНА КУ*ВО ПОМНИШ ЛИ ТИ КАК ЗА СЕДМИЦА-ДВЕ НЕМЦИТЕ ВИ НАПРАВИХА ЗА МЕЗЕ?ПОМНИШ ЛИ О ВЕЛИКА ФРАНЦИЙО КАК ХИТЛЕР ПРАВЕШЕ СИ СНИМКИ ПРЕД ЖЕЛЕЗАРИЯТА ВИ АЙФЕЛОВА?
9
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Духай супата Валс, интегрирайте си ги у вас, още ще ви пратим даже. Да ни покажете нагледно как се прави силна интеграционна политика с тия жувотни. Е за тва се кефя, че влязохме у ЕС - то, сега ще им сурнем съвсем легално всичкото ***
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe toz mnogo prost da gi integrira toi vav franciq.ili da izgleda filma hotel rai da vidi za kakvo ide re4
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАФИЯ ЗА ТОВА!! Никой няма интерес да се интегрират
6
0
 
65
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Франция иска? И аз искам немците пак да ви бутнат тъпата държава за 1 седмица. Кви усилия? Живеят незаконно, нищо не плащат, крадат, беснеят, безплатни жилища им даваме они си вкарат конете вътре а с паркета се отопляват кви усилия повече не мога да разбера? Ромите във Франция що живеят по същия начин те където и да отидат не могат да се интегрират нито във Франция нито в Германия нито където и да е!!! Така че да не ми махат с пръст французите щото те ги натириха от държата а ако ние ги натирим?
5
2
 
12
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
DESKRIMINAZIQ -NE ! NA SAPUN !
4
1
 
55
 
! Отговори
към Манюел Ванс преди 11 години
Г-н Ванс, вземете ги, интегрирайте ги и ни ги върнете...
3
2
 
33
 
! Отговори
Edin преди 11 години
И аз това се чудя. Прави са европейците. Трябва да водим интеграционна политика с използване на сила :)
2
1
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме независима държава и Франция нищо неможе да ни каже. Французите да внимават как се отнасят с ромите, защото им нарушават човешките права!
1
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А НЕЩО ТАКА ЗА СПИН-СКАНДАЛА В БСП ДА КАЖЕТЕ---АМИ ТОВА Е НАЙ ВАЖНАТА ТЕМА В БЪЛГАРИЯ ЗА ТАЯ ГОДИНА.