След пътищата Борисов излезе и на театралната сцена

Премиерът и Вежди Рашидов откриха обновената сграда на Сатирата
Обновена: 5 сеп 2012 17:03 | 5 сеп 2012 17:02,
264
След пътищата Борисов излезе и на театралната сцена
Борисов поздравява Калин Сърменов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов откриха новия театрален сезон и обновената сграда на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" в София.

Проектът за реконструкция и обновяване на театъра е осъществен по оперативната програма "Регионално развитие 2007-2013". Бенефициент по програмата е Министерството на културата, а стойността на проекта е 739 153 лева.

„В условията на най-тежка криза ние сложихме пари на видими места, които хората ги виждат“, каза премиерът.

Той даде пример с извършения ремонт на Пернишкия театър, както и с ремонтите на Драматичния театър във Варна и на операта в Бургас,които трябва да приключат в рамките на месец.

„Наред с инфраструктурата на София, което безспорно и най-големите ни противници не могат да отрекат, това, което се случва в града, театрите и кината са пълни, дава се възможност да се развива и българското кино“, посочи още Борисов на откриването, на което присъстваха артистите Стоянка Мутафова, Павел Поппандов, Нона Йотова, председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, артисти от трупата на театъра.

Премиерът постоя съвсем кратко на сцената точно заради големите имена на Сатирата и не скри, че се радва от факта, че ги вижда.

Мисля, че сме направили поредното добро нещо за българския театър, коментира по-късно то пред журналисти.

"Гледайте какви прекрасни ремонти са направени, защото наред с метрото, с инфраструктурата и всичко което правим за града, много радостното е, че българските филми вече имат много почитатели и зрители, театрите ни са пълни. В археологията сложихме много пари, което видимо дава самочувствие на хората и нацията. Ще подпомогнем туризма в следващите години. Така че ще продължим в същия темп", обеща Борисов.

Министър Вежди Рашидов посочи, че това е седмата театрална зала, която се ремонтира изцяло. Той благодари на министър Симеон Дянков за отпуснатите 1,3 млн. лв. за ремонти на българските театри.

„Това което, направихме не е малко, тежка криза е“, отбеляза министърът на културата.

Той допълни, че ако е имал бюджета на предишните правителства, сигурно като амбициозен човек всичко е щял да свърши.

Вежди Рашидов благодари на премиера за това, че подкрепя българската култура и има отношение към културата.

"Само преди три години се говореше само за чалга. Аз съм много щастлив, че от три години насам върнахме дебата за българската култура. Днес се говори за нови премиери, за нови представления, за ново кино, за нова литература, за нови музеи", посочи министърът.

Вежди Рашидов връчи орден "Златен век" на Министерството на културата на досегашния директор на Сатиричния театър Иван Попйорданов за приноса му в развитието на българската култура и пожела на добър час на новия директор на театъра Калин Сърменов.

При ремонта на Сатиричния театър изцяло са подменени електроинсталациите и осветлението, комуникационната мрежа и интерактивните връзки в театъра. Направен е пълен ремонт на камерната зала, тя е изцяло климатизирана. Поставени са нова звукова и осветителна техника в камерната и в голямата зала на театъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
0
 
! Отговори
Що е то? преди 11 години
Видимите пари и невидимите кредити.
187
0
 
0
 
! Отговори
Премиерски хитове преди 11 години
В условията на най-тежка криза ние сложихме пари на... видими места, които хората ги... виждат, каза премиерът.
186
0
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
На артиста там му е мястото.
185
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мо'е да изиграе Шрек без грим...
184
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ МАЙМУНИ НА СЦЕНАТА!
183
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този е за цирка. Жалко за България, че още чака освобождението си.
182
3
 
2
 
! Отговори
DO BAT BOIKO преди 11 години
MILI BATE, TI DETO RESHAVASH SI4KO U NAS, TI NASHIA BOG I PUTEVODNA ZVEZDA, MOLIM TE OT SURDCE, ELA U DOMA DA NAPRAVISH NA MOITA PENKA EDNO ,A MOJE I DVE BEBENCA.TVOITE VELIKI GENI DA SE PREDAVAT OT POKOLENIE NA POKOLENIE I KATO SE VUZNESESH V OTVUDNOTO, MOLIA SE DA SI VECHEN, GENITE TE TI DA DAVAT INTELIGENTNOSTTA NA DESETKI POKOLENIA KOITO SHTE TI BUDAT VECHNO BLAGODARNI. I KOGATO PORASNAT TEZ DECA U PASPORTITE IM DA PISHE - DETE NA CHOVEKA DAL TLASUK NA INTELIGENTNOSTTA I CHESTNOSTA V BG.
181
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До не на СПИНа !!!скоро тиквата ще излезе и на цирковата арена,какво не прави човек,за да се хареса на електората си,***,народен художник,народен артист и накрая ЛАЛА в цирка.
180
8
 
2
 
! Отговори
не на СПИНа !!! преди 11 години
Много анонимна спинозна *** е словоблуствала в този форум.От ден на ден все повече дегенерират.
179
2
 
13
 
! Отговори
Най после ! преди 11 години
Най после пещернякът от с. Хераково отиде в Сатиричния театър, там където му е мястото. За съжаление нямаме държавен цирк, в който Мамута щеше да се търкаля на воля по манежа.
178
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***!
177
1
 
19
 
! Отговори
МАНЧО преди 11 години
ББ се бута там, където нито е за него нито му е работа, нито го разбира.
176
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А според мен, Мутрата излезе на театралната сцена още през 2001 г., когато Кобурготът го направи главна мутра, пардон ..... гравен секретарна МВР. Той си беше главна мутра отпреди това! От времето, когато играеше в един театър с Маджо, Бай Миле, Пашата и т.н., все артисти от театърът, наречен СИК! А да ви е честит новият артист, пардон - клоун, ........ макар, че той си ви прави на маймуни мноооого отдавна!!!
175
1
 
16
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Хвала на Тангра ,Перун,Христос и всички там някакви си фактори! Най- сетне- ще имаме театри.С артисти с по 350 брутна на месец.Само да не почне и с цирка .... че стана еднаааааааааааааа!Ще вземе да му хареса - и току виж от аматьор на държавна служба стане професионалист.Те тогава Астор може да си изяде ... капата. Че в сравнение с Б Б какъв фокусник е той ве - АМАТЬОР някакъв нещастен..
174
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама този борисов нищо ли неразбира от икономика . Той не създава производства , които да имат принадена стойност ? Няма принаден продукт . Едно метро , и др ,за да извлече повече печалва ще му увеличи цената на билетите , а това метро е започнато и преди него . Всичко е хуваво , но Б-я няма икономика . А той се хвали ..
173
9
 
4
 
! Отговори
Спорт и музика преди 11 години
Онзи президент пътуваше в сряда и в петък до Варна,за да гледа волейболните ни национали,защото в София нямаше ни една читава зала за спорт,а скопеняка дето и един час по физическо не е имал заради цайсите си не си мръдна и пръста да направи нещо по въпроса.Подобни хора няма как да ги уважава обществото и заслужено ще метат кенефите на парламента догодина.Преди да ри решил да ми отговориш,в Плевен една мултифункуционална спортна зала седи вече 20г.на стърчащи колони.
172
4
 
5
 
! Отговори
do MAGAPASA преди 11 години
Moli se da ne te sreSHne uchitelkata ti PO-bylgarski, che SHE ti dyrpa ushite.
171
4
 
1
 
! Отговори
до 236 преди 11 години
Гладен ли си?
170
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
e-e-e,най-сетне някой да се сети за театрите, за културата ,за артистите !
169
3
 
21
 
! Отговори
мат"рял преди 11 години
тоз великии б.б. да излезне на цирковата сцена - защото освен за ЦИРКАДЖИЯ за нищо друго не става - най малкото става за политик - там се иска "акъл" не "мутренски" манталитет.......идат избори дано обикновения Българин е осъзнал, че ни управлява една личност чиято детска мечта е била да бъде "супермен"...