Курумбашев в подкрепа на зелената енергия

Таксата да достъп до мрежата щяла да налее милиони в четири предприятия
25 сеп 2012 17:28,
96
 Курумбашев в подкрепа на зелената енергия
Петър Курумбашев. Снимка: БСП

Таксата за достъп на производителите на зелена енергия до електрическата мрежа е въведена по абсолютно криминален начин, заяви депутатът от БСП Петър Курумбашев.

По негови думи това решение е взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото правителството е изтървало ситуацията с фотоволтаичните паркове. Според Курумбашев обаче таксата, която ще се събира, няма да облекчи потребители, а само ще налее пари в ЕРП-тата.

Според него това решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще налее над 200 милиона лева в 4 дружества – НЕК, ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ. Той изрази недоумение защо само производителите на зелена енергия ще плащат такса за достъп до мрежата.

“Защо ТЕЦ Марица или АЕЦ “Козлодуй“ няма да плаща? Защо ЕРП-тата са поискали такса точно от тези производители на електроенергия?“, зачуди се Курумбашев.

Той изрази и недоумение от факта, че таксата е различна за различните производители на зелена енергия.

Изказването му до голяма степен повтори позицията на представителите на сектора, които излязоха на протест срещу таксата, въведена от ДКЕВР.

Протестиращите настояват за отмяна на решението, според което от 18 септември производителите на зелена енергия трябва да плащат „цена за достъп“ до мрежата. Според тях това ще доведе до фалити в бранша.

От левицата се противопоставиха и срещу търговете на земя, които ще проведе Министерство на земеделието и храните. МЗХ се готви да продаде 154 хил. дка земеделски земи на търг с компенсаторни бонове.

Според социалистката Светла Бъчварова търгът е предизвикал съмнение за непрозрачност. По нейни думи се е създало усещането, че земеделските земи, които ще бъдат продадени, са “подарък за някого“. Тя се възмути и от начина, по който са определени цените на земите. Според нея тяхната стойност е трябвало да бъде определена от експерти на база пазара.

“Началната тръжна цена е далеч от реалността“, категорична беше Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Петър Курумбашев има Водна централа
61
2
 
5
 
! Отговори
7 преди 11 години
Като потребител настоявам за правото си да НЕ ползвам така наречената зелена енергия.Никой не ми го дава, освен това имам и такса достъп и такса пренос. Тъй че да си плащат тия таксата и да си мълчат
60
2
 
4
 
! Отговори
ТЪПАЦИ преди 11 години
КУЦО КЬОРАВО И САКАТО КОМЕНТИРА ,без да разбира! *** ВСИЧКИ СМЕ *** сега 1700 фирми по 10 човека персонал 17000 човека или семейства , 80% ще фалират и ще станат собственост на банките те си мълчат щото тези обекти ще им носят много по добра доходност от къквато и да била борсова търговия!!!! та значи нови 13600 безработни квалифицирани специалисти работещи с тези съоръжения!!! Нещастници е за тва ще не е...т щото вместо да сме единни сме *** ,полицаи лекари ИТН. ПРОБЛЕМА е ДОХОДИТЕ
59
0
 
6
 
! Отговори
дядо преди 11 години
не се свършиха глупацете дето ги будалкат с различни доставчиципреносната мрежа е крупно съоръжение не ти е кабеларка- неграмотници, управлявани от мошеницив европа преноса е държавен защото е стратегически отрасъл от икономикатабългарина си е *** 20 години го бъядисват с тезата за монополитеа пред очите му чужди и тук там наши монополи го смучат та свят му се виепо-добрия от частния е държавния монопол - печалбата отива в хазната а не в касичките на стастливите мошеници - но *** ***
58
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Корумбашев. 1400 фирми които мразят вече герб заедно с техните семейства, братя, сестри, майки бащи... Излъгахте ни ейййййййй..... Заложих си всичко, за да взема кредит и да направя някакви 200 кв централка, кой ще ми храни сега семейството и кой ще плаща кредита ми? Борисов, Вие ни излъгахте'!!!!!!!
57
0
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Казаха,че ще спрат централите си до 12 години.След това ще ползват френските АЕЦ.Можеш да провериш тази информация в мрежата зелено човече.
56
0
 
1
 
! Отговори
do 63 преди 11 години
5000 MW парк.Толкова енергия колкото в една малка до средна АЕЦ.4 реактора по 1000-2000 MW всеки. Колко перки и слънчеви батерийки ще са ти необходими и най-важното какви климатични условия за да докараш тая мощност и на каква цена? Вятър като във "алеята на торнадата в САЩ" и слънце като на екватора? Попрочети малко в нета преди да пишеш глупости.
55
2
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
59-ти Германия страна без бъдеще ли я наричаш. Щото там се отазаха от ядрената ергетика. А я ми кажи тези минимум 6 милиарда (което съставлява близо 8% от БВП) кой ще ги връща, АЕЦ-а? А кога ще се възвърне инвестицияра. Или пак да дадем на някой друг да я строи, пък ние да се тровим (не дай си Боже). Ние не можем да си позволим такава инвестиция. Та НЕК за един милиард ще фалира. Семрджиев се изпусна и каза, че проблемът в НЕК е от Цанков камък и АЕЦ Белене, понеже нямат възвръщаемост в момента.
54
3
 
2
 
! Отговори
до №61 преди 11 години
Франция след 2-та световна война имат построени над 10 АЕЦ-а, това са около 60 години, а ние оставихме нашия АЕЦ Белене в ръцете на БСП и гледай след 31 години до къде го докараха! До един гъол, барем да развъдяд там някви шарани. Тя и самата Татяна Дончева каза, че всички документи са били на бюрото на Сергея по време на неговото управление ама не искала да каже защо Сергея не се подписал за финализирането му!
53
0
 
2
 
! Отговори
Jortes преди 11 години
Добре де не моога да разбера точно кой от управляващите и кога измисли залената енергия да се купува на такава висока цена. Не трябваше ли да определят по ниска цена пъвоначално и ако няма кандидати за инвестиции, тогава да я повишават. А то какво стана, измислиха такава висока изкупна цена за начална, че постоянно се налага да я намалят и пак не могат да смогнат на желаещи да се включват с нмови мошности.
52
1
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 11 години
Курумбашев, освен че има ВЕЦ, е участвал и в заменки на земя, а сега пищи. А порноиндустрията му? А имотите в ЮАР? Истински ***! Нагъл.
51
0
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
И кво ?Не е зле да подкрепиш твърденията си с малко цифри.Мощности,размери на парка ,цени,стойност на допълнителните съоражения,вредата която нанасят,как ще се отрази на населението и бизнесът цени повишаващи се до 1000% спрямо сегашните..Ти просто незнаеш за кво става въпрос.Тва не е джобният ти калкулатор.Светваш лампата бачка,гасиш лампата-спи.Тва е просто начин за допълнително ограбване на хората нищо повече.Затова развитите страни и такива които искат да имат бъдеще строят АЕЦ-ове като луди
50
4
 
6
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 11 години
Тьпотията,наречена зелена енергия,обслужва интереси на определени люде,но в никакьв случай на потребителите!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, Корумбашката има ВЕЦ и то построен с доста нарушения на различни нормативни документи.
48
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 11 години
Курумбашев е прекарсен пример за политик, който е такъв само заради далаверите и узаконяване на откровени кражби. Редно е да се знае, че същият е собственик на млък ВЕЦ и строящ се слънчев парк ;-) Курумабшев е прекрасен пример за прилитане на лични интереси с законотворство ;-)
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освен това всички които са ползвали тъпите слънчеви батерийки повече от 15 години казват,че мощността им рязко спада.Тоест тъкмо ще са си изплатили стойността и пак трябва да се купуват нови.И отново сметката за ток поема новите мощности.Разбирам че на тези на снимката и 50 лева за 1 киловат им е смешна сума ,но не всички са милионери и милиардери като тях.Господи,с какво заслужих да се родя в страна на ***,мафиоти и алчни жестоки политици?Толкова ли не можеше да ме пуснеш в САЩ?!?!?
46
2
 
6
 
! Отговори
456 преди 11 години
Другари от БСП ,толкова ли не разбирате от политика??Как го пуснахте това *** да си защитава личните интереси и да *** върху партията ви?? Точно си мислех че може и да гласувам за вас а не за *** от ГЕРБ и вие ми пускате това недовършено л****!!
45
1
 
7
 
! Отговори
hm преди 11 години
Ами че той Курумбашев точно в производството на зелена енергия инвестира. Мисля че има ВЕЦ и май не един. Няма ли комисия която да следи за конфликт на интереси ? Тоя да не би да е избран там да си гледа собствения интерес ***....
44
0
 
2
 
! Отговори
456 преди 11 години
До Анонимен 45Ами като ти е толкова евтин тока що не дойдеш да плащаш и моя ток бе чедо??Колко му е ,според тебе направо без пари!!И аз нема да мрънкам!!!!!
43
1
 
4
 
! Отговори
456 преди 11 години
Алоооу БСП ,не си ритайте трудовата книжка!!Не сме гласували за БСП за да ви защитаваме смотлявите инвестиции!! това ще ви изяде и без това рехавия рейтинг!В България харата не са *** както си мислите и им е ясно че и вие сте се облажили от така наречената "зелена енергия"!Преодолейте си алчността ,,,пък ние ще си помислим дали сте дорасли да гласуваме за вас!!