Заплатите в психиатрични и кръвни центрове може да се увеличат

Министър Десислава Атанасова иска това да стане от 1 октомври
6 окт 2012 12:02, Петя Славова
42
Заплатите в психиатрични и кръвни центрове може да се увеличат
Снимка: БТА

Десислава Атанасова смята, че от 1 октомври може да бъдат увеличени заплатите в психиатричните клиники и центрове.

Това обясни министърът на здравеопазването по време на посещението си във Варна на 6 октомври, предаде БТА.

"Подготвили сме предложение до Министерството на финансите, от там трябва да дадат положително становище за преразпределение на средства" - обясни още тя.  По думите й увеличението на възнагражденията в психиатриите и центровете за трансфузионна хематология, при положително становище, ще е с 18 процента.

Министърът коментира, че една от причините за исканите в повече 20 милиона лева за здравеопазване през следващата година е увеличението на средствата за лечение на деца в чужбина. По думите на Атанасова от началото на годината за лечениев чужбина са одобрени 490 деца, а необходимите средства са осем милиона лева. Втората част от парите е за подпомагане на болниците в труднодостъпните и планинските райони, а третата част - за капиталови разходи и инвестиции.

Министър Атанасова, която направи символичната първа копка за строителството на новия онкологичен и лъчетерапевтичен център към университетската болница "Св. Марина" във Варна, коментира, че финансирането е по оперативната програма "Регионално развитие" и е на стойност 18 милиона лева. Тя изрази увереност, че лечебното заведение ще има възможност да кандидатства с проект до края на годината за финансиране за апаратура за радиохирургия. Апаратурата е на стойност между пет и седем милиона лева. Средствата ще са от спестените от обществените поръчки по оперативната програма. Според министъра купуването на такъв апарат "ще затвори" цикъла за лечение на онкозаболяванията.

Министър Атанасова коментира още, че за България онколекарствата са осигурени, тъй като от тази седмица фирмата доставчик е поела ангажимент, че медикаменти ще има.

Изпълнителният директор на болницата "Св. Марина" доц. Жанета Георгиева съобщи, че новият център трябва да е готов в рамките на седем месеца. Тя посочи, че специалистите, които ще работят в него, през ноември заминават на шестмесечна специализация в Швейцария.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хууубаво подгответе психиатричните центрове, защото управниците от Граб са свикнали на лукс, как ще ги настаните там, като изгубят следващите избори?!
35
0
 
1
 
! Отговори
18% преди 11 години
"Подготвили сме предложение до Министерството на финансите, от там трябва да дадат положително становище за преразпределение на средства" - обясни още тя. По думите й увеличението на възнагражденията в психиатриите и центровете за трансфузионна хематология, при положително становище, ще е с 18 процента."Супер. Ще се омъжа за бг психиатър-богаташ.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тази "висококвалифицирана" красавица не само може, а трябва да си ходи! Най добре в пакет с цялата Бокоугодна крадлива шайка!
33
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Може да ги увеличат, ама може и да не ги увеличат... Важното е, че по медиите гръмнаха новините за забогатяване на нещастните лекари. Пък после може и да си замълчим тактично... Първо обещават, после предлагат, после отлагат и т.н.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ТАЯ МУТРЕСА СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО НЕЩО.ТОВА БОСТАНСКО ПРОСТО ПЛАШИЛО СЕ МИСЛИ ЗА ФАКТОР.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАКА Е ГЕРБ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ.ВСИЧКИЯТ "ЕЛИТ" НА МАФИОТСКАТА И ПРОСТА СТРУКТУРА,СИ ПРИЛИЧАТ.ТОВА ЧЕ СА ПРОСТИ И НЕУКИ.
30
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ преди 11 години
ЩЕ ВИ ВДИГНЕМ ЗАПЛАТИТЕ - АМА ДРУГ ПЪТ. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И АЗИТО БОЙКО. ВИЕ ВЯРВАТЕ ЛИ НА ГЕРБЕРИТЕ? АЗ НЕЕ! ТОЛКОВА НИ ЛЪГАХА И СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ ЛЪЖАТ МАЖАТ И ОБЕЩАВАТ НО НЕИЗПЪЛНЯВАТ-ТИПИЧНО ПО ГЕРБЕРСКИ. ПРОСТО ДЪРЖАВАТА НЯМА ПАРИ, ХАЗНАТА Е ПРАЗНА! ОТЛИЦНИЦИ СМЕ ВЪВ ФИНАНСОВИТЕ ПРОСТОТИЙ НА ДЯНКОВ. ВЧЕРА БОЙКО СЕ БЛЪСНАЛ С ДЪРЖАВЕН АВТОМОБИЛ ЗАЩОТО ТОЙ КАРАЛ-ИМА ШОФЬОР НА ЗАПЛАТА ЗАЩО Е КАРАЛ ТОЙ? ДА ПЛАТИ РЕМОНТА ОТ 6000 ХИЛЯДНАТА СИ ЗАПЛАТА. СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ДА СЕ БУТУРДЯСАТ С ХИЛИКОПТЕРИТЕ-ЕДИН ВЪЗ ДРУГ НА 6000 М ВИСОЧИНА! КАКВАТО МУ Е ДИСЦИПЛИНАТА ПО ПЪТИЩАТА ТАКАВА Е И ФИНАНСОВАТА. ГОЛА ВОДА СА В ГЕРБ НО ИМА ЕДНО НО ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА В БАНАНОВА РЕПУБЛИКА ЯВНО СМЕ СТАНАЛИ ТАКАВА И НА БОЙКО МУ ХАРЕСВА! ТАКА ЩЕ БЪДЕ ТИКВО КАТО В ГЕРБ СТЕ НАРЕДЕНИ *** ДО ***-ДЯНКОВ -РАЗЛИЧНА СТАВКА НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ЗА БЕДНИТЕ ПО-НИСКА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА БОГАТИТЕ ПО-ВИСОКА?.ТОВА Е ДАКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ В МС СТЕ *** ДО *** НАЧЕЛО С ТИКВАТА.ЕЖЕДНЕВНО ГО ДОКАЗВАТЕ-ДАНЪК ВЪРХУ ПЕНСИЙТЕ?, ЗЕЛЕНИ И СИНИ ЗОНИ РЕКЕТ ПАРКИРАНЕ НА ЖИВУЩИТЕ ТАМ? АКО ОПИША ВСИЧКИ ПРОСТОТИЙ НА ГЕРБ ЦЯЛ ВЕСТНИК ЩЕ ИЗЛЕЗЕ. ПОСЛЕ НА БОЙКО БОРИСОВ ДРУГИТЕ МУ БИЛИ ВИНОВНИ-ОТГОВОРА Е ФАЛИРАХТЕ БЪЛГАРИЯ. ДРУГ НЯМА! "По тази логика аз веднага бих поискал по-ниска цена на тока, на лекарствата, на хранителните стоки, щом получавам по-малко", коментира Иван Нейков, бивш министър на труда, сега председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Той добави, че би трябвало да се диференцират и социалните плащания, пенсиите и т.н. Според Нейков подобно решение ще доведе до още по-голямо обедняване на изоставащите региони и по-активна миграция на работна сила към градове с по-добро заплащане. Това пък ще създаде проблеми на бизнеса за намиране на качествени служители. В същото време бедните райони няма как да привлекат фирми заради липса на кадри и лоша инфраструктура, смята Нейков. Той припомни, че дори специалното постановление "Странджа Сакар" по време на комунизма, което предвиждаше да се плаща допълнително на заселниците в този район, не е дало кой знае какъв резултат. Синдикатите изцяло отричат идеята. Експертът от КТ "Подкрепа" Николай Николов припомни, че България не е създадена от щати и законодателството е едно за всички. "Държавата трябва да определя минималната ставка, а нищо не пречи по региони на браншово ниво чрез колективни договори да се определят различни величини над нея", казва Николов. Същата теза защитават и от КНСБ
29
0
 
2
 
! Отговори
Станчо преди 11 години
Колко да се увеличат заплатите в кръвните центрове, да станат 2000лв.? Шофьорите вземат по 500лв. т.е. повече от медик в бърза помощ,за какво увеличение става въпрос?
28
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ преди 11 години
Тъй тъй булка - увеличи им заплатите на психиатрите - знае ли човек къде може да попадне след като вашето правителство *** всичко - включително здравеопазването?!? Та дай на психото повечко парици та да имат малко колегиално уважение...ако им се наложи да ти обърнат внимание...ръзбиръши...
27
1
 
10
 
! Отговори
???????? преди 11 години
лъжи ,лъжи колкото искаш може ама нема може на пролет герб да спечели изборите ама друг път.
26
1
 
5
 
! Отговори
n. преди 11 години
То и да увеличат заплатите в болниците лудите пуснати по улиците няма да свършат.Не си върши работата здравното министерство в насока психично здраве.
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А моята заплата кога ще увеличите герберуги мръсни?! Навремето Станишев ми я увеличаваше на всеки 1 юли с по 10 %, а вашата Тиква още докато дойде на власт ми я смъкна с 10 %! Колкото и да ги мразех комунистите - гласувах за тях през 2009 г. и то за пръв път и с известни резерви! Сега вече нямам резерви - твърдо за БСП, че ми писна от мутри, калинки, ***, чалга и магистрали! И най-вече от простата ви, *** и страхлива Мутра-Божество!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мислят за бъдещето :) Повечето са си луди, а тези който не са така ще оттърват затвора :)
23
1
 
3
 
! Отговори
До дофтор мед сестра преди 11 години
чешат си ......до кръв
22
2
 
19
 
! Отговори
Giggles, MD преди 11 години
Знае си тя, че след изборите целия кабинет ще влезе за принудително лечение в психиатрична клиника; гледа да ги умилостиви предварително, че да не я къпят и да и правят клизма с маркуча със студена вода...
21
1
 
16
 
! Отговори
Новите приключения преди 11 години
Премиерът лично подкарал джипа към стадиона. На кръговото между заведенията "Мръсното кебапче" и "Калисто" премиерът объркал пътя и вместо да завие надясно по "Владо Черноземски", продължил направо по "Иван Михайлов". Когато видял, че пилотната кола на КАТ завива надясно, премиерът рязко спрял и тогава бил ударен отзад от ескортиращата го кола на Националната служба за охрана. На джипа на премиера и автомобила на НСО са нанесени леки материални щети. След като откри стадиона, премиерът отново се
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога разбера защо въобще им плащат на психо-персонала пари,след като те ще го правят и безплатно.Методите им нямат допирни точки със здраве и сила на горките пациенти.Те са там като заложници.А тази е с толко грозна усмивка....нямам думи...защо все се хили?
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментар 20 е отговор на 12.
18
1
 
10
 
! Отговори
Пл. Н. преди 11 години
Може,може! В страната на ограничените невъзможности сме. Със *** на "правилното" висшестоящо нищожество и маршрута Дулово-Русе-НС-МС е изминат по-бързо,отколкото с някогашният експрес "Златни пясъци"...
17
14
 
4
 
! Отговори
социалист преди 11 години
Досега гласувах само за БСП, но откак ми качиха 3 пъти пенсията в тази криза, а и като гледам, че постоянно качват и заплатите на хората съм твърдо убеден, че догодина ще съм за ГЕРБ. За сравнение само при Станишев Масларова за 4 години ми качи само веднъж пенсията със 7 лева.