Остъкляваме балконите без разрешително за строеж

Текстовете на Закона ще се прецизират, обяви Лиляна Павлова
Обновена: 20 окт 2012 15:25 | 20 окт 2012 15:25,
91
Остъкляваме балконите без разрешително за строеж
Лиляна Павлова. Снимка: архив Булфото

Няма се да се изисква издаването на разрешително за строеж за остъкляването на балкони, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в пред „Дарик”.

Вероятно ще бъдат прецизирани текстовете на Закона за устройството на територията (ЗУТ), които касаят незаконното строителтсво, така че нормативната уредба ясно да регламентира, че няма да се премахва остъкляването на балкони.

Министър Павлова посочи, че ще бъде дадена възможност на главните архитекти на общините да направят предписания как да изглеждат фасадите в кварталите.

Тя допълни, че няма да се правят проверки и няма да се бутат незаконно остъклени балкони, без значение дали са правени до 2001 г., или в последните няколко години.

От издадените над 4 400 заповеди за премахване на незаконни постройки само 15 касаят балконите, но не остъкляването им, а пристрояване, надстрояване и незаконно приобщаване на общи части, съобщи още Лиляна Павлова.

Тя допълни, че ще се върви към пълна забрана на частичните ремонти на фасадите на сградите.

Министърът очаква средствата, заложени в програмата на ведомството за саниране на старите блокове, да не стигнат за всички желаещи.

Вече са подадени над 100 заявления за саниране с европейски пари, от които са одобрени 8, а в следващите месеци вероятно ще бъдат одобрени още поне 50. Наличният финансов ресурс обаче е достатъчен за около 200 блока, каза Лиляна Павлова.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Тъпчо преди 11 години
Лиленце може ли и аз да ти прегледам балконите?
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте спорили дали да са остъклени или не балконите.Архитектът на всяка сграда много добре знае как е проектиран всеки балкон,изчислен е каква тежест може да поема,за да не се срути и т.н. Иначе никой не би одобрил проекта му. С това допълнително натоварване-узнасят се шкафове,печки,газови бутилки,стъкла и дограма,цветя....хора щъкат насам-натам. Да не говорим,че единичното "обзавеждане" на балкона,нарушава целостта на сградата.А живеем в земетръсна зона-най-голямата на Балканите.Твърдо НЕЕЕ
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Широкоформатен трудовак я е изграждал...
62
0
 
2
 
! Отговори
Тъпчо преди 11 години
Е как ще бутат бе? Там са ми банята и тойлетната!
61
0
 
1
 
! Отговори
Льольо преди 11 години
А пък аз живея на 16 тия етаж и нямам балкони!
60
0
 
1
 
! Отговори
учудена преди 11 години
Едно време ни съветваха да се заграждаме за да се пазим от крадци .сега след толкова години друга песен запяха.
59
3
 
1
 
! Отговори
blah преди 11 години
Ostakliavaneto na balkoni e mnogo selska rabota, grozno, tipichno po balgarski...Nikade na zapad niama ostaklen balkon.
58
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Поредната манипулация на тиквеното правителство!И какво сега аз трябва да съм и благодарен на ГЕРБ че си имам балкони?Може би трябва на всеки балкон бате ви Бочко трябва да пререже по една чентичка,а ние всички да го посрещнем с хляб и сол? И заради този жест да тегля заем който да изплащам цял живот за да може Бочко да преточи еврокинтите(уж 50%) през консултантски фирми и банки и да ми налепи стиропор на панелката!
57
0
 
5
 
! Отговори
олигофрен преди 11 години
хич не и се връзвайте, да сме били като във Винена, ами я първо ми направете заплатата виенска и там няма + 47 гр и - 35 . я по полека , че на хората вече им преля чашата на търпението
56
0
 
3
 
! Отговори
бати коко преди 11 години
Божкееееее тая откри топлата водакъде пише, че е забранено да си подменяш дограмата ??? или да слагаш допълнителна дограма ? кажи го тоя закон, де ? няма го, а?
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
остълкявайте ,лепете фибран ,боядисвайте но с едно на ум.не се знае утре от европата може да кажат ПАК :събаряйте!и тогава пак ще грабваме кирките и ще къртим
54
0
 
4
 
! Отговори
коко преди 11 години
Тази се прави на римски император,много е важно за плебса как е спала снощи.Няма да ема стъкла по балконите на копторите на плебса-плебеите попържат-Ще има стъкла-плебеите трябва да я величаят,за да не и дойде друга телеграма в умната главица.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ъсно е чадо вече си съборих дограмата на терасата сега започвам да къртя теракота по нея!
52
0
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Че блокът в който е моят апартамент, построен през 1984 година да не би да е архитектурно-исторически паметник, че да не мога да си сменя желязната дограма на балкона и единично стъкло (което между другото беше счупено и вееше вятър) със PVC дограма, която основно се използва през 21 век???На практика съм си сменил единичното стъкло което беше на железен винкел (и което едва ли някой би могъл да реставрира сега) със PVC дограма, това не е остъкляване!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
старата преди 11 години
Защо изтрихте посланието ми стига с балконите дайте да видим какво ще направи НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО за кредитите в ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКОВЕ.Цял свят разреши проблема само нашите риби мълчат.Може би получават и те комисионна от разликите в курса.А после ни манипулират както им харесва-ДО КОГА
50
3
 
2
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
ТИ веке си под наем, бълхарино! Тя и Кока-кола не е виновна ама си е гъзария и се наливате! Чалгата е критерия за глупост тука и сърце гяурско , кат я чуе та кат рипне да играе... РАН-ът бил виновен- *** ви требе, ***! Пророк Азис за новите бълхари и сто мерцедеса!
49
0
 
2
 
! Отговори
Фидоска ламята преди 11 години
Оппаааа ,....... Лилянке *** , що включи на задна????
48
3
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
ТАЗИ РУСКА ЦОЦОЛАНА ПРЕДСТАВЛЯВАЩА ХАЗАРСКИЯ КАГАНАТ Е РЕШИЛА ДА ИЗПЪЛНИ ОНОВА КОЕТО Е РАЗПИСАНО В ПЛАНА "РАН ЪТ" - обезлюдяването на България от българи.ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ И ЖИЛИЩАТА НИ ГАДОВЕТЕ.
47
4
 
15
 
! Отговори
666 до 54 преди 11 години
ЩОМ Е ЗА КРАДЕНЕ НА ПАРИ ВИЕ ГЕРБЕРИТЕ МОЖЕТЕ ДА "НАПРАВИТЕ" БЛОКОВЕТЕ НЕ С 12 АМИ СЪС 100 ВХОДА.Затова и разходите по Санирането на тези няколко блока са били толкова ГОЛЕМИ, че 75 милиона евро не са стигнали.ПАРИТЕ СА БИЛИ В КОРПОРАТИВНА БАНКА, КОЯТО ПЕЧЕЛИ ПО ВРЕМЕТО НА БАТ ВИ БОЙКО ВСИЧКИ ТЪРГОВЕ, БИЛО ТО ЗА БТК, БУЛГАРТАБАК ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ ДЕПОЗИТИ НА ДЪРЖАВНИ ДРУЖЕСТВА...В същата нази Корпоративна евросубсидиите за саниране от 75 милиона евро се ОСЧЕТОВОДИХА на 75 мил. лева!!!
46
0
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Остъкляването в БГ е същото като в Турция и СССР.