Договарянето на отстъпки за лекарствата не проработи

Здравната каса ще иска още нормативни промени, за да намали цените
Обновена: 1 ное 2012 23:22 | 1 ное 2012 22:25, Миглена Иванова
38
Договарянето на отстъпки за лекарствата не проработи
Снимка: архив, Булфото

Една от мерките за понижаването на цените на лекарствата, които управляващите предприеха, не проработи, въпреки че действа само от няколко месеца.

С промени в Закона за здравното осигуряване се даде възможност на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да договаря с фармацевтичните компании отстъпки от цените на лекарствата, които институцията заплаща напълно или частично. Днес обаче касата съобщи, че настоява за още нормативни промени, с които да има възможност да се постигнат по-добри резултати при договарянето на отстъпките.

От съобщението на НЗОК става ясно, че на 12 октомври е била изпратена покана до всички 146 фирми-притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти, за да бъдат договорени отстъпки от стойността на всички лекарства, заплащани от касата.

До края на октомври обаче само 2 от фармацевтичните фирми са подали документи за предоставяне на отстъпка от цената на общо 3 лекарствени продукта.

“При действащата нормативна уредба НЗОК не разполага с механизъм, чрез който да задължи фирмите да договарят отстъпки от стойността на медикаментите”, пише в съобщението на касата.

Освен, че въведе изискването здравната каса задължително да преговаря за отстъпки от цената на лекарствата, които плаща, в закона, преди време правителството прие още две мерки, с които се опитва да въздейства върху цените на медикаментите.

Министрите приеха да се намали с 2% надценката за търговците на лекарства на едро и на дребно и разшириха списъка с държавите, цените на лекарствените продукти в които могат да бъдат използвани при ценообразуването на медикаментите у нас.

Междувременно днес Сметната палата внесе в парламента доклада за проверката на цените на лекарствата през периода 2008-2011 г., който беше публикуван още в края на септември.

В документа се посочва, че възможността здравната каса да си договаря отстъпки с фармацевтичните компании е предпоставка за понижаване на цените за крайния потребител, но в никакъв случай не е гаранция за по-ниски цени, тъй като реализирането на такова договаряне е въпрос на добра воля от страна на фармацевтичния бранш.
В доклада е констатирано също така, че проблемите с цените на лекарствата се дължат на честите промени в нормативната уредба, които не са предшествани от анализ и оценка на въздействието.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изказване на новата здравна министарка - аз идвам, защото е необходима тежката артилерия... ТОВА Е ПОРЕДНАТА "КАЛИНКА" В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БАТЕ БОЙКО... АМАН ОТ НАГЛИ И ПРОСТИ КУРВОЛЯЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА, НАИСТИНА ПРОРАБОТИ- ЛЕКАРСТВААТ СТАНАХА ПО-СКЪПИ ! ВЛЕЗТЕ В КОЯТО И ДА Е АПТЕКА И ПОИСКАЙТЕ ДА ВИ КАЖАТ НА КОЛКО Е ПАДНАЛА ЦЕНАТА И НА КОЛКО СЕ Е Е ПОКАЧИЛА. И ОЩЕ- СЛЕД МЕСЕЦ ЩЕ СКОЧАТ С ОЩЕ 20% ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА- ВСИЧКИ, ЗАРАДИ НЯКАКЪВ СТИКЕР .
27
1
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До 666Системата на здравеопазване беше много по-добра до някъде, но за да те оперира топ хирург пак се даваха пари, ако не си някое комунистическо величие. Никой не може да обясни каква е причината да бъде подменена, освен желание за убийство на нацията. Всъщност проектът за реформа никога не е бил приет, защото даваше шанс на хората да живАпаратура нямаше и лекарства за по-тежки болести също. И тогава при диагноза рак се умираше и сега също. Здравеопазването днес, обаче даже надежда не ти дава
26
0
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До НФБФалирала Гърция дава 100% субсидия за материални разходи при земеделските производители., а те убиват нашите дребни цветари, зеленчукари и производители на плодове. Миро Ирландското, обаче прави "стандарти" и толерира монополистите за да доубие земеделските производители и търговците на дребно. Дянков като Юрая Хийп брои стотинките на народа и гледа да не изпусне някой дето има парици и в другия джоб. А Ушевите слухтят естествено някой да не се оплаче.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скапана държава!!!Плюя на нея, и лекарства не можем да си позволим,мошеници РАЗСТРЕЛ!!!
24
3
 
3
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Божее какъв плач от погребалната каса.....Ами като не са съгласни,тези фирми се вкарват в черният списък и навеки се изключват от фармацевтичната промишленост!!!Наложително е,за да се оправят нещата,да се избесят всички по веригата,да се премахне погребалната каса и министерството пряко да поеме отговорността,защото погребалната и общественните грабежи,пардон,поръчки са абсолютно безнаказан начин за грабежи!!!Бесило и ръждива гилотина!!!Боже прости ми....АМИН
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не пийте медикаменти увреждат здравето ви!Човешкото тяло е способно да се самолекува!Всичко зависи само от вас.Пийте ги в краен случай!НЕ СЪМ ПИЛ ДОРИ И АНАЛГИН ПОВЕЧЕ ОТ 25 ГОДИНИ,ЖИВ СЪМ.
22
8
 
3
 
! Отговори
до 666 преди 11 години
Ей тово комунистите никога не се уморявате да лъжете хората. Ако ви накарат да свършите някоя работа първи бягате като ужилени, но когато трябва да лъжете сте неуморни. И ти си същия *** като твоя патрон цървула от Правец Тодор Живков.
21
5
 
11
 
! Отговори
666 преди 11 години
сега ако не си осигурен и имаш апандисит и ако нямаш 600 лв се пиши умрял.това ли ти е модерното здравеопазване.или като отидеш на преглед те гледат в ръцете и като ти уморят бебето от нехайство и безотговорност ще ти помогне апаратурата да го върне от оня свят. Тодор Живков е направил 1000 неща за тоя народ а вие *** направихте 1000000 да го разсипете и унищожите заради алчността си
20
5
 
9
 
! Отговори
666 преди 11 години
До #20 на светлини години ти е мозъка от теб. Разбира се че имаше здравеопазване Лекарите ходеха по симпозиуми на специализации болниците бяха топли и чисти,Персонала си знаеше работата ,лекарства не липсваха,техниката беше на ниво ,аз лично съм я ползвал без един лев да дам ни за операция ни за храна ни за стационар нито за тв да гледам,А сега само някави Дж пи та и фелдшери. А апаратурата дето толкова я хвалиш я ползват крадците и мошениците като теб
19
3
 
15
 
! Отговори
доктора до 22 преди 11 години
Да бе , на светлинни! Затуй при бай Тошо средната продължителност на живота беше 74 години, пък сега в демократичния рай е 67!! Когато няма кво да кажеш - най-добре не казвай нищо..
18
0
 
21
 
! Отговори
Фактите поименно преди 11 години
1. Софарма Трейдинг - креатура на олигарха Огнян Донев - следствен за измами в големи размери2. Хигия - креатура на олигарха Веселин Марешки - спонсор и приятел на настоящата власт точещ зъби за следващия парламент3. Либра - *** на немска фамилия притежаваща "Фьоникс" съдена за измами във всички страни в които оперира като фармацевтичен дистрибуторТова са "търговците" с живота и здравето на болните българи. При тези собственици и всеизвестната им репутация, как очаквате нормални цени.
17
10
 
4
 
! Отговори
до 666 #20 преди 11 години
И какво здравеопазване имаше бе папуняк? Здравеопазването в момента като медицинка, техническа медикаментозно обезпеченост е на светлинни години напред от здравеопазването на Тодор Живков.
16
0
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
С безкрайната си алчност докараха хората дотам да ходят в Гърция и Турция да си купуват лекарствата на цени 2-3 пъти по евтини отколкото в България. Едва ли има някой на който да не му е ясно кой у нас печели от това и на чий гръб.
15
4
 
13
 
! Отговори
666 преди 11 години
Здравеопазването трябва да е Държавно,аптеките също и стига разни крадци са си пълнили джобовете с пари за сметка на хората и тяхното здраве. Какво здравеопазване имахме ,къде ни върнаха. Гадни крадливи Политици вън от България ще серете кръв с откраднатите пари и от болката на хората .Такива неща трябва да са Държавни защото частника гледа печалбата а не общото благо
14
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
15 ..във този" бизнес" всеки е намерил начина да вдига яко цените ..никой не сваля..и тук пазарната икономика не вирее..не че тя по принцип я има в България..тук всичко е сметки..химикала играе и пише това което търговците искат
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само за протокола - в повечето държави от ЕС няма ДДС върху лекарствата. За сравнение в "богата" България е 20%. Здравната *** от Дулово и ловешкото финансово недоразумение няма как да се светнат по този въпрос. Когато *** се назначават за министри - резултатите са налице.
12
2
 
8
 
! Отговори
Обратен завой преди 11 години
С предложенията си за договаряне на НЗОК с фирмите вносители, отново широко се отваря вратата на корупцията в НЗОК. Отново ще се стигне до ситуацията от времето на НДСВ, когато здравната каса определяше кои медикаменти ще реимбурсира и за да включат дадено лекарство в списъка трябваше да се плащат солидни подкупи от фирмите на чиновниците от НЗОК. Всичко беше абсолютно безпринципно, ако подкупа беше достатъчно голям съответния медикамент можеше да стане и напълно безплатен за пациентите.
11
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
трябва да се натиснат здраво търгашите на лекарства..когато един кърлеж се забие дълбоко в раната и смуче кръв..трябва да се унищожи..така изглеждат фармацефтичната и търговската гилдия в България крайно време е държавата да се намеси
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В повечето държави няма ДДС на лекрствата и храните или ако има е минимален ..Наскоро Румъния си намали ДДС на хранителните продуктиЗа Англия не искам да говоря - всички знаете