Знамената трябваше да са свалени, отбеляза БСП

"Патриарх Максим ще бъде нашият закрилник на небето"
Обновена: 6 ное 2012 16:17 | 6 ное 2012 16:14,
133
Знамената трябваше да са свалени, отбеляза БСП
Сергей Станишев. Снимка: архив Булфото

Знамената вече трябваше да са свалени в знак на траур заради смъртта на патриарх Максим, заяви Велислава Дърева от левицата. От БСП изразиха съболезнования и скръб по повод кончината на Негово Светейшество, който почина тази сутрин от сърдечна недостатъчност.

До тази сутрин патриарх Максим беше нашият пазител на земята, а оттук нататък ще бъде нашият закрилник на небето, каза още Дърева.

Българската църква винаги се е управлявала от достойни хора, а името на патриарх Максим се откроява с особена яркост, заяви лидерът на столетницата Сергей Станишев.

Председателят на социалистите беше особено емоционален в изказването си и трудно сдържа сълзите си. Той обясни, че искрено се радва, че е имал възможността да познава дядо Максим и да работи с него, макар и в трудни времена.

Едва ли си е давал сметка през какви изпитания ще трябва да премине, когато е бил избран за патриарх – и преди, и след 1989 година, заяви Станишев.

Той сложи акцент върху справянето с проблема с разкола в църквата и фактът, че дядо Максим е успял да запази единението на Българската православна църква.

Лидерът на левицата обяви, че митингът срещу управлението на ГЕРБ се отлага с една седмица заради кончината на патриарха. Протестът на БСП беше насрочен за тази неделя. По думите на председателя на столетницата обаче не удачно да се провежда политически митинг толкова близо до ритуалите, свързани с кончината.

Това би било неуместно за скръбта на много българи, допълни той.

Станишев призова и медиите да се въздържат да пишат за избора на нова глава на Светия синод. Той допълни, че вярва, че ще бъде избран достоен кандидат.

Дърева също се присъедини към призива на Станишев. В думите й се долови и лек упрек: “Дълго време патриарх Максим не съществуваше за медии. Наричаха го просто Максим – сякаш е продавач“, каза тя.

Дърева го определи като “стожера на българската държавност и патриарха с главна буква“. “С няколко главни букви, ако щете“, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
9
 
10
 
! Отговори
ahmet преди 11 години
от този поп по голям комунист има ли
68
8
 
14
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
От 1944 до 1989 не се допускаше до църква, за да може народа да е обединен. А сега какво е едни в църква, други в други храмове (сещайте се). Къде е силата на такъв народ, след като всеки гледа собственният си интерес?
67
5
 
26
 
! Отговори
ahmet преди 11 години
: а най малко комунистите имат думата
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първа работа и то проспана.
65
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
той да не е бог.всеки ден умират хора
64
16
 
15
 
! Отговори
До 70 преди 11 години
Уважаеми съгражданино с къса памет!Преди 1989 г. никой лично на мен не ми е забранявал да влизам в църква или манастир! Като цяло сградите на църквите и манастирите бяха в много по-добро състояние и по-добре поддържани, особено ако става въпрос за църквите в малките населени места.
63
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
един комунист по малко
62
5
 
18
 
! Отговори
111 преди 11 години
БСП , въобще не ми се върдва с църквата .Та за 45 години те я унищожиха - и нея и нас ,Пак лицемерничат
61
3
 
8
 
! Отговори
Остап Бендер преди 11 години
"Религия - опиум для народа"
60
12
 
17
 
! Отговори
до Дидо преди 11 години
Простотитята си личи от поста ти. *** този от снимката и неговия баща ни гонеха от църквите по Великден, правеха списъци с имената на влизащите в черквите и после жална ни майка. Празнувахме руския дядо Мраз, а не Дядо Коледа, а пък за коледни празници и дума не ставаше, но ти с ограничения си ум продължаваш да жънеш коментари платени от онзи който сравни партията ти със спин.
59
0
 
12
 
! Отговори
1875 преди 11 години
Не сме народ, не сме народ, а ***, хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас. И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме... Помежду си лихи, буйни, топорни, пред други сме тихи, мирни, покорни... Все нас тъпчат кой отдето завърне, щот сме туткун, щото не сме кадърни... Всякой вика "Яман ни е нам хала!" - а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***, пак ще кажа и с това ще да свърша.
58
9
 
23
 
! Отговори
God преди 11 години
Комунист да ми говори за религия и да плаче за смъртта на свещеник ми се струва леко шизофренично и в никакъв случай правдоподобно. Лека му пръст на патриарха. Само той си знае кой го е назначил за такъв и на каква цена. БПЦ с цялата си плеяда сътрудници на ДС в нея отдавна е спряла да бъде мерило за етика и морал в нашето общество. Който си вярва, може да го прави и без църквата.
57
17
 
19
 
! Отговори
До 70 преди 11 години
И до всички, които плюят по БСП. Който искаше си ходеше, но знаеше, че никога няма:1. Да стане председател на учкома2. Да служи в НШЗО "Хр. Ботев"3. Да запише в Симеоново4. Да стане член на БКП и да откаже да се деполитизира и все още Е5. Да е бодигард на Т. Живков и да му се възхищаваВсяка прилика с действителни лица е случайна.Със сходна кариера са 100% от "герб". А колкото до патриарх Максим. Бях горд, че като дете ме е помилвал по главата, още като беше Ловчански митрополит.
56
1
 
35
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
АКО ЧЕНГЕТАТА И ДОНОСНИЦИТЕ ИЗЧЕЗНАТ ОТ ФОРУМА, ЩЕ Е ЕДИН ЧУДЕСЕН ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!
55
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОХ ПАК ЛИ ТОО? ГОЛЕМИЯ ПОЛИТИК.ПЪРВА РАБОТА-МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
54
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безбожник гаден,скрий се и замълчи.
53
13
 
10
 
! Отговори
нико преди 11 години
докато изритаме гробарите на изборите с колко ли ще намалеем българите при тази човеконенавистна политика на ББ и ЦвъЦвъ?
52
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Серж!Другарю Серж,защо от 1944г.,до 1989г ,не се допускаше да се влиза в църквите ...?
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Moxehme da izpolzvame --mavzoleят!
50
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По голям *** от станишев няма, а всичките му фенове са кухи ***!