Депутатите приеха бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване

Предвижда се бюджетът на здравната каса да бъде балансиран
Обновена: 8 ное 2012 22:53 | 8 ное 2012 22:53,
16
Депутатите приеха бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване
Снимка: Ройтерс

След като днес гласуваха бюджета за 2013 г., депутатите приеха на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО), предаде БТА.

За следващата година се предвижда приходите в бюджета на здравната каса да са малко над 2,7 млрд. лева, като също толкова се очаква да бъдат и разходите.

Запазва се размерът на внасяните здравни вноски, включително и на осигуровките, които се плащат от държавата (за пенсионерите, студентите, военнослужещите, децата и т. н.).

Заложени са над 1,2 млрд. лева за болнична помощ, 176 млн. лева - за първична извънболнична медицинска помощ, 178 млн. лева - за специализирана извънболнична помощ, и 106,5 млн. лева - за дентална помощ. За лекарства е предвидено да бъдат изхарчени 500 млн. лева. Заложен е и резерв в размер на близо 270 млн. лева, който най-вероятно ще бъде изразходван предимно за болнична помощ.

По време на дебатите в пленарна зала здравният министър Десислава Атанасова отхвърли обвиненията на опозицията, че управляващите водят политика срещу общинските болници и лишават хората от медицинска помощ. Тя отбеляза, че са отделени повече средства за първичната доболнична помощ, денталната помощ и за специализирана извънболнична помощ.

Атанасова подчерта, че са увеличени парите и за лекарствата, които се заплащат от здравната каса, .

Парламентът прие и бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който предвижда пенсиите да се увеличат от 1 април диференцирано, като средният процент на повишението е 9,3%.

Най-много – с близо 10 на сто, ще нараснат пенсиите, отпуснати до 31-ви декември 2009 г., а най-малко – с малко над 2%, ще се увеличат пенсиите на хората, които са се пенсионирали през настоящата година.

Предвижда се също така от 1 януари 2013 г. да се повиши минималната работна заплата от 290 на 310 лева, както и максималният осигурителен праг от 2 хил. лева на 2 200 лева. Това ще вдигне и тавана на пенсиите на 770 лева.

И догодина обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава в размер на 240 лева.

Запазва се и схемата за изплащането на болничните, според която работодателят ще плаща за първите три дни, в които отсъства болният работник или служител, а останалите ще се поемат от Националния осигурителен институт.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
11 и 14-ти,1. От 2,3 милиона пенсии 1,2 милиона са "ИНВАЛИДНИ" и трябва да се изплащат от ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ... или ИСТИНСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ВЗЕМАТ САМО 4% от парите...?2. От останалите 10% социални пращания 9% ВЗЕМАТ ***...!!!3. ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ... ОСТАНАЛИТЕ 86% ОТ БЮДЖЕТА СЕ ХАРЧАТ БЕЗСМИСЛЕНО ЗА ИЗДРЪЖКА НА... "ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ"...!!!- ХА СЕГА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СЪОТНОШЕНИЕТО 4 : 86
10
1
 
0
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Номер 11 е абсолютно прав!
9
0
 
6
 
! Отговори
Ариадне преди 11 години
Смешници, за какво да се осигурявам на максимума, да плащам на *** и *** ли?!?! И като съм го правила какво, сега като ми предстои раждане ми извиват ръцете в държавните болници и ми пробутват, че било 1400 лв за избор на екип и ми взимат всеки път по 100 лв за преглед. Аре ако обичате, че вече на хората, които работят и плащат им е писнало. А за детските, ще има пари, когато се спре издържането на цялата *** и паразитска ***.
8
3
 
3
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Бюджета на НЗОК трябва да се намали 10 пъти. Да видя "дилърите на смърт"- лекарите какво ще правят, на кого ще пробутват токсичните си лекарства!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ОТСЪДИ- ГЕРБ НЕЗАКОННО Е ВЗЕЛ ПАРИТЕ ОТ ЗДАРАВНАТА КАСА И ТРЯБВА ДА ГИ ВЪРНЕ. КОГАТО ЧУМАТА ВЪРНЕ ДЕЦАТА !
6
0
 
9
 
! Отговори
ДО БАТКОВ преди 11 години
ЩОМ НАРИЧАШ ВСЕКИ ТРЕЗВОМИСЛЕЩ РЕАЛИСТ СПИНОЗЕН, ЯВНО НЕ ТИ Е В РЕД ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА.
5
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Батков:БСП СПИНозните ****ерасти от ранни зори са налазили форума и лакомо лапат ли лапат герберски патки. Аман от тия гнусни ****али ей Богу!
4
5
 
2
 
! Отговори
tinko преди 11 години
parite za otglejdane na dete do 2 gd. vazrast ostavat 240 lv. bravo be *** iskate da ima deca v bg. kakvo sa 240 lv samo za pampersi v strana kato chehiq maichinstvoto e 7000 kroni tova sa 550 lv zamislete se *** gadni vie se podigravate s decata.no nie sme si vinovni za6toto si mal4im.dase maha tova pravitelstvo 4e moje da izmislqt danak i za rajdane na dete ve4e vsi4ko o4akvame ot tqh.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 1Това е бюджетът на централната болница в Хамбург,примерно.
2
1
 
9
 
! Отговори
алоооооооооо преди 11 години
ДУПЕТАТИТЕ да коментират думите на дУганя....касаещи независимостта на БГ,и териториалната цялост,а не да се правят на УМНИ!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава снимка сте сложили. Това ще да е целия бюджет за догодина предполагам.