НС да избере нов конституционен съдия, очаква Борисов

Според него това може да стане още днес, за да няма институционална криза
Обновена: 16 ное 2012 14:58 | 16 ное 2012 14:29,
133
НС да избере нов конституционен съдия, очаква Борисов
Бойко Борисов Снимка: БТА

Парламентът да започне процедура по нов избор на конституционен съдия, очаква премиерът Бойко Борисов.

Според министър-председателя това може да се случи още днес или в близките дни, за да няма институционална криза, след като Венета Марковска не можа да положи клетва вчера при отсъствието на държавния глава.

След решението на президента Росен Плевнелиев да напусне тържествената церемония заради съмнения в репутацията на Марковска Конституционният съд на практика не работи и това предизвика лавина от политически и експертни изказвания как да се излезе от ситуацията.

Още по темата
Народното събрание трябва да отмени своето решение за избор на Венета Марковска за конституционен съдия, смята Мая Манолова от БСП.

Според нея това е единственият възможен ход в тази ситуация. Изказваме нашето съжаление ,че отново парламентът беше поставен в унизителната ситуация да преразглежда едно свое решение, което мнозинството осигури без ясни аргументи и без да се съобрази с възраженията по кандидатурата, отбеляза тя.

„Няма да коментирам от конституционна гледна точка доколко коректни бяха действията на президента, но щом останалите институции отказаха да се съобразят с негативите на кандидатурата, може би това беше единственото решение“, смята Манолова.

По думите й парламентът е в позицията да събере гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение.

Според Манолова не е необходимо да се събира специална работна група от депутати, която да прецени какво да се направи оттук нататък, което беше предложено по-рано от Иван Костов.

Според депутати от Синята коалиция парламентът може да отмени решението си за избор на Венета Марковска за конституционен съдия и да се направи нов избор.

Веселин Методиев посочи, че има решение на Конституционния съд /КС/ от 1993 г., според което в Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да отменя или изменя свое решение или част от такова. Депутатът обясни, че произнасянето на КС е по повод на решение на парламента за отнемане на имунитета на народен представител през 1992 г. и последвалата отмяна на това решение.

На базата на това произнасяне може да се отмени избора на Марковска и да се направи нова процедура, поясни Методиев.

„Ако има съгласие между парламентарните групи и се стигне до подобно решение за нова процедура по избора на съдия в КС и никой не го атакува, кризата ще бъде преодоляна“, каза Методиев и добави, че въпросът е дали ще има политическо съгласие. Ние се  стремим да бъдем конструктивни в една наистина тежка ситуация за страната, посочи Методиев.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, премиерът Борисов и президентът Росен Плевнелиев я призоваха публично да се оттегли на няколко пъти, но тя не пожела да го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3-НА КОАЛИЦИЯ-------Тоя Бойко, ни развали ---РАХАТЛЪКА!
31
0
 
8
 
! Отговори
до румен221 преди 11 години
Руменчо, като не си наясно нито със закон, нито с Конституция, още по-малко с процедура, що не вземеш да се скриеш някъде и да си мълчиш?
30
12
 
4
 
! Отговори
ГРАДСКИЯ ГЛАШАТАЙ преди 11 години
ИМАМ ЕДНА МЕЧТА ,ПОНЕ ПОЛОВИНАТА УПРАВЛЯВАЩИ ДА ПРИЛИЧАТ НА БОЙКО И РОСКАТА ,САМО ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросната си е "мислела",че както до сега ,....ПРАЗНО НЯМА !......НООО,....ВЕЧЕ ИМА !
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Б.Б.Брато ,какво ще избират ,като няма нито един ----ЧИТАВ в СЪД. СИСТЕМА ---23г!ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧИТАВ ,ГО "УРЕДИХА",за ----ОМБУДСМАН /К.Пенчев/,..............ПРЕЧЕШЕ ИМ?
27
0
 
4
 
! Отговори
ФЕН преди 11 години
АЗ ЧЕТА БЛИЦ ,ТАМ СА МНОГО ТОЛЕРАНТНИ КЪМ ФОРУМЦИТЕ ,НОВИНИТЕ ИМ ВАЛЯТ КАТО ЛАВИНА ,ОБЕКТИВНИ СА И СА ПРЕДИ ВСИЧКИ
26
4
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Със сигурност е по- голямо от твоето
25
8
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
БРАВО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ!!!УПРАВЛЕНИЕТО Е ЗАКОН И ПРОЦЕДУРАС ПРОЦЕДУРА, му я прабутаха от НС, Президента с ПРОЦЕДУРА им я върнаТова, което е неприятно, е, че от случая Венета Марковска загубиха всички (МАФИОТИ)", допълни Цветанов.ВЯРНО ЦЕЦО, МАФИЯТА ЗАГУБИ, НО НАРОДА СПЕЧЕЛИ- НАРУШЕН БЕШЕ "ЗАКОНА" - НЕ КОНСТИТУЦИЯТА...! - НАРУШЕН Е НЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА, А ОТ ВИСШИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД С ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА МАРКОВСКА, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ЗАКЪЛНЕ!- ПО КОЙ ЧЛЕН ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА Е ОСВОБОДЕНА МАРКОВСКА..., ЗАЩОТО НЯМА ТЕКСТ, ПО КОЙТО ОСВОБОЖДАВАНЕТО ОТ ДЛЪЖНОСТ ДА Е С НЕОПРЕДЕЛЕН СРОК... (ПОД УСЛОВИЕ)...- ИЛИ Е ОСВОБОДЕНА И МОЖЕ ДА СЕ ЗАКЪЛНЕ... ИЛИ НЕ Е ОСВОБОДЕНА И НЕ МОЖЕ...!!!(ИЛИ Е СПАЗЕН КОДЕКСА НА ТРУДА ИЛИ НЕ Е ИЛИ Е ИЗПЪЛНЕНО ИЗИСКВАНЕТО ДА НЕ Е НА ДРУГА ДЪРЖАВТА РАБОТА ИЛИ НЕ Е !!!)- ЯВНО Е ЕДНО...: - ЦЯЛАТА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА, ЗАЕДНО С МИНИСТЪРА ИМ... НЕ ЗАЧИТА ЗАКОНИТЕ... - МАФИЯТА НЕ ПРИЗНАВА ПРАВОТО НА ПРЕЗИДЕНТА, ДА ИЗПОЛЗВА ВЛАСТОВИТЕ СИ ПРАВА И ПРОЦЕДУРИ...!!! ПРОСТО Е...- ПАРЛАМЕНТА ПРЕРАЗГЛЕЖДА РЕШЕНИЕТО СИ, В ЧАСТТА ЗА ИЗБОРА НА МАРКОВСКА... , КАТО ПРЕДЛАГА ДРУГА КАНДИДАТУРА..., (по възможност поне малко по-почтена... или за далаверите на която се знае по-малко...)
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДРУГАРКИ И ДРУГАРЕ. Е ТЕ ТОА МАЖ Я СЪМ ГО ИНСТРУКТИРАЛ КАК ДА ВИ УПРАВЛЯВА. СИГУРНО СЕ ЧУДИТЕ КОЙ САМ. АМИ БАЙ ВИ ТОШО САМ. ДАЛ СЪМ МУ ИНСТРУКЦЙИ ДА ВИ УПРАВЛЯВА КАТО МЕНЕКА АМА НЕШО НЕ МУ СЕ ОТДАВА НА ЧОВЕКО. УШКИМ УПРАВЛЯВА АМА НЕШО МУ СЕ ИЗПЛЪЗВА УПРАВЛЕНИЕТО. КАТО ГО ГЛЕДАМ СЕ СЕ ГЪРБИ НЕКОЙ ОТ БРЮКСЕЛО ДА ГО ТУПА ПО ГЪРБО И ДА МУ ВИКА ЕВАЛА БРАТО. АМА ТО ТАА РАБОТА НЕСТАВА ТАКА. ПЪРВО ТРЕБЕ НАРОДО ДА ТЕ ТУПА ПО ГЪРБО И ДА ТИ ВИКА ЕВАЛА БРАТО А ПОСЛЕ СИТЕ ОСТАНАЛИ. АМА КАТО ГЛЕДАМ НАРОДО НЕ ГО ТУПА ПО ГЪРБО А ГО РИТА ПО НАДОЛЕ ОТ ГЪРБО ДЕКА ЗАПОЧВА Г.ЗО. ТА СИ МИСЛИМ ДА ЛИ Е ПРИФАНАЛ НЕЩО ОТ МОИТЕ ИНСТРУКЦИИ ДОКАТО МИ ТРЪКАШЕ УШИТЕ КАТО ПЪДАРИН. АМА ПО СИЧКО ЛИЧИ ЧЕ НИЩО НЕЕ ПРИФАНАЛ ОТ МЕНЕ. НО НИШО ОШЕ Е МЛАД КАТО СТАНА НА 80 ГОДИНИ ШЕ СЕ НАУЧИ КАК ДА ВЕ УПРАВЛЯВА. А ДОТОГАВА ДА ВИЕ ЗДРАВА ГЪРБИНАТА ДРУГАРКИ И ДРЕГАРЕ. ХА ХА ХА ХА.
23
2
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Борисов преди да ги приказва тези, да беше взел да прочете Конституцията! Там ясно си е казано, че веднъж избран, както е случая с Марковска, конституционния съдия има мандат от 9 години. Пише в Конституцията и кога може предсрочно да бъде прекратен мандата, но в случая няма такава възможност. ГЕРБ сами си го набутаха и с всяко мърдане им влиза все по-надълбоко..
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а с Фидосова какво правиме ?
21
7
 
25
 
! Отговори
ред преди 11 години
БЪЛГАРИО СТАНИ СРЕЩУ ГЕРБ СТИГА ТЪРПЯ
20
0
 
10
 
! Отговори
ВЕРТУЛЕИШАН БАЦЕ преди 11 години
айнцу цвайнцу дрън
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЦСКААз съм от Левски ама щом сме против тиквата-заедно сме.
18
19
 
7
 
! Отговори
ГРАДСКИЯ ГЛАШАТАЙ преди 11 години
МНОГО МИ Е ГОТИН БОЙКО ,КЕФИ МЕ ОТВСЯКЪДЕ ,КАТО ИМ НАБИВА КАНЧЕТАТА,ОТ ВЧЕРА СЕ ЧУВСТВАМ ПО СИГУРНО ,КАТО ВИДЯХ И РЕАКЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА ,БРАВО ,ЕВАЛА ,ТАКИВА ПОЛИТИЦИ ХАРЕСВАМ
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли е IQ-то на премиера ни,винаги съм се чудел..
16
3
 
23
 
! Отговори
ЦСКА преди 11 години
ТОЗИ СКАПАН МУТРОКАРАТИСТ КАК НАГЛ ИЗЛЪГА ПУБЛИЧНО ЗА ЦСКА ПРОСТО И СТАНИШЕВ НЕ Е ЛЪГАЛ ТАКА НАГЛО АГИТИРАМ ПРОТИВ ГЕРБ ЕЖЕМИНУТНО НЕНАВИЖДАМ ГИ МРАЗЯ ГИ СКАПАХА НИ СЪСИПАХА НИ
15
0
 
8
 
! Отговори
перо преди 11 години
Това , добре.Ама тези депутати юристи ли са? Ако утре г-жа Марковска сезира Страсбург и има присъда.Добре ли огледоха и останалите избранноци , защото подходът май беше: Тези са наши?Огледайте си добре нещата , защото е срамно и жалко да изпаднете отнова в ситуацията с г-жа Фидосова и г-н Румен Петков.
14
1
 
16
 
! Отговори
Да-да-да вожде преди 11 години
Ама разбира се господине бат'Бойко, щом ти заръчаш нещо смее ли някой да се противи на волята ти! Ще го имаш до седмица, най-много две любимият КС ще бъде на линия, чисто нов, морален и неопетнен от всякъде, най-вече със съдия като Анастас Анастасов.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бананова република в която тиквеното право е над Парламента.Боже пази България от луди и несвестни !