Вицепрезидентът иска висока летва при избора на главен прокурор

Независими предлагат промени в Закона за КС
Обновена: 28 ное 2012 15:32 | 28 ное 2012 15:21,
38
Вицепрезидентът иска висока летва при избора на главен прокурор
Маргарита Попова вдига летвата за главен прокурор. Снимка: БТА

Вицепрезидентът Маргарита Попова иска да види още по-висока летва при предстоящия избор на главен прокурор, като според нея е по-важна не концепцията, а мотивацията на кандидатите.

Според нея има достатъчно достойни юристи, които могат да бъдат избрани за конституционен съдия.

„Не е приятно да се наблюдава всичко, което се случва с избора за конституционен съдия, но това е част от политическия живот, за който също трябва да искаме по-висока летва. От едни написани на хартия процедури, колкото и да са красиви, нищо не става. Трябва да им се вдъхне живот, това става от живия човек, каза Маргарита Попова.

Вицепрезидентът отрече да има сантименти към някой от кандидатите за главен прокурор. Никога досега не съм чувала кой каква мотивация има, за да отиде на даден пост. Важното е да има избор, основан на критерии, категорична е Попова.

Но всички искат да чуят и каква е оценката на предишния мандат, която трябваше да бъде направена, когато мандатът приключва и затова новият кандидат ще трябва да го направи и да каже какво ще прави занапред, добави Попова.

Тя смята, че е налице дефицит в Конституцията в частта, в която президентът само веднъж може
да откаже да подпише указ за главен прокурор или председатели на върховни съдилища.

Междувременно независими депутати предложиха избраните конституционни съдии да полагат клетва независимо от присъствието или отсъствието на президента и председателите на парламента, на Върховния касационен съд  и на Върховния административен съд.

Предложението за промени в Закона за Конституционния съд е внесено в деловодството на парламента от независимите Димитър Чукарски и Тодор Великов.

Присъствието на изброените четирима представители е по-скоро церемониален акт, който в никакъв случай не може да повлияе на валидността на клетвата, се посочва в мотивите на вносителите на промените.

Текстът, който внасяме, ще бъде гаранция за спазване както на принципа на разделение на властите, така и за невъзможност за злоупотреба с право, се посочва в мотивите. Тази промяна ще направи недопустим прецедента с напускане на клетвата от страна на президента, поясни Чукарски.

Росен Плевнелиев напусна клетвата на Венета Марковска, с което възпрепятства встъпването й в длъжност.

Според Чукарски предложението е важно и поради факта, че около избора на главен прокурор от ВСС президентът отново е много активен.

С това предложение искаме да затворим вратата, която президентът отвори така широко, каза Тодор Великов.

Той добави, че не са знаели с какво разполага прокуратурата срещу Венета Марковска. Името на Марковска беше замесено в конфликт на интереси, въпреки това обаче тя беше избрана от парламента. В разгара на скандала стана ясно, че прокуратура води разследване срещу неизвестен извършител, но в него изплува името на Марковска и приближеният й бизнесмен Георги Герогиев.

Ако прокуратурата е имала информация, е трябвало да вземе решения, добави Великов. Той заяви, че главният прокурор, който е предложен от президента за конституционен съдия (Борис Велчев), е мълчал две
години, че е имало такъв скандал, но има правното основание да бъде предложен за член на Конституционния съд, а Марковска не може да стане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Какво означава - представителна демокрация? Гражданите да се представляват от някой друг - кой е той в действителност, никой не Знае!Защо Гражданите трябва да се представляват от някой друг - много просто -защото представителните политици приемат ,че просто гражданите не могат да се представляват Сами! Защо ! Това е пълно Безумие и резултатът от 23г. е достатъчно доказателство.Какво означава - Пряка демокрация? Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите.Трябва да имат Възможност да гласуват за всеки по -важен въпрос,защото от това зависи Тяхното Бъдеще( както е в Швейцария). Референдуми му е майката, но за Всичко, а не само за Белене. Тогава избори ще има Всеки месец и политиците ще са Принудени да ни обясняват подробно и да ни ухажват постоянно, а не както е сега 4-5г. лапане, пък после "Потоп", но за Гражданите не за Тях(представителните Политици)!Да видим дали после ще има изказвания, че бил лош мат'ряла... ! Изход - Пряка Демокрация за Гражданите и "Потоп" за Представителните Политици!
27
1
 
0
 
! Отговори
Rhino преди 11 години
Я как хубаво плюете ... но като дойдат избори ще си потрошите да гласувате удовлетворени и задоволени от купчината лъжи която ще се изсипе от устите на всикчата тази политическа пасмина. Вие ги слагате там вече повече от 23 години. Какво още ви трябва за да разберете че вие обрекохте децата и внуците си на мзерия с покорното си гласоподаване с безучастното си живуркане и лешено от смисъл ежедневие!!! Сигурен съм че тък някъде мишкуват партийни дейци ... ще разбера по обърнатите пръстенца!!!
26
1
 
0
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата Власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Кой има Интерес от това? Властта всъщност е в ръцете на Обикновените Граждани и по-голяма Сила от Обществеността няма.Гражданите Трябва да упражнят Своята Законна Власт върху досегашните политици,защото ТЕ досегашните политици са само жалки, лъжливи, подли и алчни "представители" на Гражданите, иззели властта от Гражданите, чрез Манипулация - наречена Представителна Демокрация.Трябва да Има Граждански Контрол у Нас върху Съдебната, Изпълнителната и Законодателната власт - в противен случай Цялото Безумие до Сега ще се повтаря Отново и Отново.Единственият Начин да се сложи КраЙ на това Политическо Безумие, което е до Сега - е Пряката Демокрация.Във Властта и по Конституцията на РБългария е Гражданите да Наложат Пряката Демокрация.Когато стане това - то Времето на Досегашните Безумни политици ще Свърши и ще Настъпи Времето на Обикновените Граждани.Докогато това е истина, това ще е Истината!
25
1
 
0
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Често желязната дисциплина я Налагат хора с дървени глави.Неограничени възможности имат само хората с ограничено Мислене.Не е важно, че нещо се развива Неправилно.Важното е то да Изглежда добре.Обикновено на тия дето им е Широко около врата ги стяга ШШапката.Добрите момчета отиват в рая,а ТЕ лошите където си поискат, но най-често на Майната Си.Оказа се, че Не Живеем на *** на географията, а Вътре в него.Напредъкът на страната ни е Осезателен - бяхме страна на Розите, сега сме на - Дозите.Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
24
1
 
0
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Правото се съдържа в Силата.Навикът и Обичаят имат Силата на Закон.Най-висшето право често е най-висше Зло.Провинило се кучето, а Наказват свинята.Съдебното решение се Приема за Истина.Конституцията ни казва, че имаме Много права, а Наказателния кодекс - че не можем да ги Използваме.Обикновения човек когато открадне и го хванат, се Срамува, че е откраднал, а политикЪТ, че са го Хванали.Затворите и наказанията Не Могат да Превъзпитават,но Страхът от тях държи в подчинение тия които не попадат в категорията Недосегаеми.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У НаС броят на свещените ***.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо-и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
23
1
 
0
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Обществото е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.В парламента половината от депутатиТЕ Говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбира за какви неща се Говори.Обещават ли Ви да превърнат Мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в Мечта.По-добре е да Паднеш на лешоядите, отколкото на политици.Първите ядат мъртвите, а вторите Живите.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У НаС броят на свещените ***.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
22
1
 
0
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията? Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
21
1
 
0
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Времето настъпи...За политициТЕ у нас от преди 23г. до Днес, да наметнат бял чаршаф и бавно да поемат към политическите гробища, защото Там е Мястото на политическите трупове.РБългария е на Последно място в ЕС и още по-лошо в Цяла Европа и най-лошо - Ние сме на Последно място в Целият Свят! Къде е причината за това? - Правилно в "НашиТЕ" "Представителни" политици до Сега.Техният Резултат от работата им за 23г. до Днес е нула 0, даже е още по-зле, защото е две нули 00.Гражданите са Длъжни при Този Резултат - просто да Пуснат Водата след ПолитициТЕ! ПВП! Граждани - Не забравяйте да Пуснете водата, защото Иначе ще има Голяма смрад! Във Властта и по Конституцията на РБългария е Гражданите да Наложат Пряката Демокрация. Защото Пряка Демокрация означава, че политициТЕ ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите! Действайте,Повтаряме Действайте Граждани.Цялата Власт е Ваша, а не на "представителниТЕ политици"
20
1
 
0
 
! Отговори
tato преди 11 години
Уникално до каде стига простотията на именно тази жена избрана от народа и си мисли че има право да определя кое е право и кое криво питам я аз защо тогава изобщо да се съдят тия *** ами разпоснете съдебните състави за какво ви са и няма да има корупция и *** да живеят на гърбъ на пострадалите ще влезе закона на джунглата този закон е наи демократичния маи според тази многоумна и многоуважаема.Е народе ето какви избирате и докато спите и мълчите така щее всеки от тия се мислят за богоизбр
19
1
 
1
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Внимание Граждани! Помнете - Кучетата....Защото това е резултатЪТ от БезумниТЕ Действия на представителниТЕ политици! И Си спомнеТЕ за Бoклука! И на кое място се намираМЕ В Европа...и не Само в Европа! РезултатЪТ ВИ е Ясен, нали? Кой, Защо,Как,Къде, Резултат!...- Елементарни Въпроси? Граждани oтговореТЕ - чрез Действие - Защото Бездействието ще Ви върне в началото - КОЙ,ЗАЩО,КАК,КЪДЕ,РЕЗУЛТАТ?
18
1
 
1
 
! Отговори
$! преди 11 години
Девет Пилци се разбягаха, защото СоколЪТ Ги Нападна.Осем Те останаха Тогава.Седем, седем са вече Те Сега? Шест, ШесТ ще Станат Утре Те. W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И НИЕ ИСКАХМЕ ВИСОКА ЛЕТВА ПРИ ИЗБОРА НА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НО НЕ СЕ ПОЛУЧИ,ПОЛУЧИХМЕ ДВЕ НАДУВАЕМИ СЕКС КУКЛИ,Е БАБАТА НЕ Е ТОЛКОВА СЕКСИ НО ДОБРЕ СЕ СПРАВЯ СЪС ФЕЛАЦИОТО КОЕТО НЕ СПИРА ДА ПРАВИ НА БОКО
16
2
 
3
 
! Отговори
93883 преди 11 години
Дааа, изберете Цеко, той е висока летва! Нали е "юрист" и вече години си позволява да раздава "съвети" на правораздавателите!?
15
2
 
5
 
! Отговори
филия с мас преди 11 години
следващия главен прокурор дали ще разследва *** за контрабанда на стоки през пристанищата във Варна и криене на данъци ???? Между другото, новата зала на София се казва арена Армеец. Армеец е застрахователна компания на *** ! Тиквуня прави реклама на другарчетата си мафиоти ! Положението в страната е страшно !
14
3
 
4
 
! Отговори
Ква е тъз? преди 11 години
Вице?Мошеници.С измама спечелиха изборите, благодарение на ***.На пужарникаря от котилото.
13
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 11 години
А нейната летва .колко висока беше?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Маргарита Попова иска да види още по-висока летва при предстоящия избор на главен прокурор"предлагам да се избира само ако има одобрение от 75% от хората, гласували на предишните избори :D
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мижитурките от българския полит. елит не могат да скачат (над високи летви)
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Висока летва ли? Като ви знаем какви сте влечуги и мекотели, що ви трябва висока летва?По-скоро дебела сопа за вас!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Високи критерий за герб са:1. Да е по-*** от бойко, че да не го засенчи с нещо2. Да е гарантирал вярност към бойко и най-вече, че няма да го вкара в затвора, ако падне от власт.3. Да е бръсната глава и мутренска физиономия - типичен герберПри така посочените типични за последните няколко години критерии, избора винаги е между голям *** и още по-голям ***